- Suplementy i Odżywki
- Odchudzanie
- Witaminy i Zdrowie
- Witaminy
- Minerały
- Zdrowie
- Odporność
- Adaptogeny
- Dobry Sen
- Omega 3 / Omega 3-6-9
- Pamięć i Koncentracja
- Trawienie
- Probiotyki
- Detox i Antyoksydanty
- Cholesterol
- Regeneracja Wątroby
- Skóra, Włosy i Paznokcie
- Stres i Nerwy
- Oczy i Wzrok
- Serce i układ Krążenia
- Stawy i Kości
- Rewitalizacja i Odmłodzenie
- Wsparcie w Menopauzie
- Wsparcie Prostaty
- Wspieranie Płodności
- Układ Moczowy
- Układ Oddechowy
- Regeneracja Stawów
- Kobieca Kondycja
- Męska Kondycja
- Naturalne Kosmetyki
- Zdrowa żywność
- Naturalne Kosmetyki
- Akcesoria
- Promocje
- Black Week 2024
Nasiona / Orzechy
Tłuszcze odgrywają niezwykle ważną rolę w diecie człowieka - choć są najbardziej energetycznym jej składnikiem (dostarczają 9 kcal w 1 g produktu) to są niezbędne do życia i zachowania zdrowia. Ich udział w codziennym zapotrzebowaniu energetycznym powinien wynosić 30%, przy jednoczesnym udziale 60% węglowodanów i 10% białek. Głównym źródłem tej grupy substancji odżywczej powinny być roślin, a w drugiej kolejności tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Biorą udział w szeregu przemian metabolicznych, wpływają na prawidłową syntezę hormonów płciowych. Dostarczają także witamin A,D,E i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ze względu na wysoką wartość odżywczą, tłuszcze obecne w takich produktach jak nasiona i orzechy są szczególnie polecane jako element codziennej diety.
Nasiona - dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?
Nasiona takie jak dynia, słonecznik, sezam to bardzo dobre źródło lekkostrawnego białka roślinnego, ale przede wszystkim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega-3 i omega-6. Zróżnicowane pod względem smakowym z powodzenie mogą być stosowane w potrawach wytrawnych, jak i deserach.
Nasiona bardzo dobrze współgrają z różnorodnymi sałatkami i owocami, można dodawać je do potraw na bazie makaronu lub kasz, w których będą przyjemnie chrupać. Stanowią również smaczny dodatek do jogurtów, ale mogą być przegryzane jako samodzielna przekąska.
Nasiona mogą wzbogacić śniadanie np. w owsiance, być elementem smacznego lunchu, czy dodatkiem do obiadowej sałatki.
Orzechy - jak włączyć je do diety?
Nie bez powodu orzechy uważane są za jedne z najzdrowszych źródeł tłuszczów. Włoskie, pekan, brazylijskie, migdały, laskowe, nerkowca - wybór jest ogromny, a wrażenia smakowe zróżnicowane, co sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Orzechy, podobnie jak nasiona, obfitują w białko oraz zdrowe tłuszcze, przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Orzechy ze względu na wyrazisty smak świetnie nadają się do domowego masła orzechowego, które można dodawać do kanapek, naleśników sosów i dressingów, a nawet fit kremów na słodko. Poszatkowane sprawdzą się w lunchboxie w towarzystwie ulubionych pieczonych warzyw i kaszy, a samodzielnie lub z owocami sprawdzą się jako szybka przekąska, gdy nie mamy czasu na przygotowanie zdrowego posiłku.