- Suplementy i Odżywki
- Odchudzanie
- Witaminy i Zdrowie
- Witaminy
- Minerały
- Zdrowie
- Odporność
- Adaptogeny
- Dobry Sen
- Omega 3 / Omega 3-6-9
- Pamięć i Koncentracja
- Trawienie
- Probiotyki
- Detox i Antyoksydanty
- Cholesterol
- Regeneracja Wątroby
- Skóra, Włosy i Paznokcie
- Stres i Nerwy
- Oczy i Wzrok
- Serce i układ Krążenia
- Stawy i Kości
- Rewitalizacja i Odmłodzenie
- Wsparcie w Menopauzie
- Wsparcie Prostaty
- Wspieranie Płodności
- Układ Moczowy
- Układ Oddechowy
- Regeneracja Stawów
- Kobieca Kondycja
- Męska Kondycja
- Naturalne Kosmetyki
- Zdrowa żywność
- Naturalne Kosmetyki
- Akcesoria
- Promocje
- Black Week 2024
- Postanowienia noworoczne
Cynk
pecjaliści zalecają wiele specyfików na budowanie odporności - jednym z nich jest cynk. Dzięki niemu można budować siłę organizmu i jego odporność na przeziębienia i grypę. Warto już w sierpniu zacząć zażywać cynk dla zdrowia organizmu. Preparat dostępny jest w aptece, pomaga i wspiera każdego. Co daje cynk? Pobudza pracę trzustki, grasicy oraz prostaty. Jest aktywny w przemianach białek, tłuszczów oraz węglowodanów, poza tym chroni przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, a także grzybicą. Naturalnie wzmacnia odporność i wspomaga w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Poprawia też stan włosów oraz paznokci, dzięki niemu włosy są mocne i nie wypadają, a paznokcie przestają się łamać. Taki cynk doskonale działa na każdego, niezależnie od wieku oraz samopoczucia.
Co jeszcze daje cynk?
Poza tym cynk wspiera leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy, przyśpiesza gojenie się ran. Dzięki niemu łatwo leczyć trądzik młodzieńczy i różowaty, poparzenia, łuszczycę. Jak zatem widać cynk jest dobrym sposobem na wiele schorzeń oraz problemów. W każdej domowej apteczce powinien się znaleźć taki preparat. Niekorzystne dla cynku są alkohol, cukier oraz otręby, a także produkty zawierające miedź i żelazo. Warto suplementować cynk jesienią i zimą, aby poczuć się jak najlepiej. Nie wolno także przedawkować cynku - panowie potrzebują 9,5 mg/d, a kobiety 6,8 gramów cynku na dobę. Niedobór cynku objawia się brakiem apetytu, suchością w ustach, chorobami skóry, zmniejszonym libidem. Specjaliści twierdzą, że niedobór cynku może przyczynić się do wystąpienia choroby Alzheimera. Cynk jest zawarty w niektórych produktach: wątrobie, pestkach dyni, kakao, tłustym serze, kaszy gryczanej, migdałach, płatkach owsianych. Warto te produkty włączyć do codziennej diety każdego człowieka, a szczególnie osób osłabionych i w podeszłym wieku. Przedawkowanie cynku może być szkodliwe i prowadzić do bólu żołądka, nudności, utraty apetytu, biegunki i bólu głowy. Nie wolno zatem spożywać tego preparatu w nadmiarze.