Filtruj według

Płeć
Forma
Waga
więcej... mniej
Cena
Producenci
więcej... mniej
Wybierz smak:
Filtruj

Przyprawy / Mąki

Masz ochotę na pyszne naleśniki, kluski, swojski makaron, słodkie ciasto, a może na domowe pieczywo z chrupiącą skórką? Mąka jest niezbędnym produktem w każdej kuchni. Nigdy nie powinno jej zabraknąć, gdyż może się przydać do przygotowania wielu potraw i dań. Typowa mąka, czyli ta, którą najbardziej kojarzymy, to mąka z ziaren zbóż. Powstaje w wyniku silnego rozdrobnienia ziaren. Najbardziej popularne mąki, pszenna i żytnia, to tzw. mąki chlebowe. Jednak rodzajów mąk jest o wiele więcej, chociaż mają węższe zastosowanie niż uniwersalna mąka pszenna.
Mąka kukurydziana jest bezglutenową mąką w apetycznym jasnożółtym kolorze. Posiada znacznie mniejsze zdolności kleiste niż mąka pszenna, jednak dzięki temu produkty, do których zostanie wykorzystana są kruche. Przygotowując z niej naleśniki, warto dodać np. skrobię ziemniaczaną, by ciasto było bardziej zwarte. Mąki kukurydzianej tradycyjnie używa się do wyrobu tortilli. Jest to mąka bogata w witaminy A, E oraz witaminy grupy B, a także magnez.
Mąka ryżowa jest popularna w kuchni azjatyckiej, jednak z powodzeniem można wykorzystywać ją w polskich daniach. Ma delikatny smak, dzięki czemu pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Natomiast mąka kokosowa o specyficznym, wyrazistym smaku, znajdzie zastosowanie głównie w słodkich wypiekach. Do wypieku słodkości doskonale sprawdzą się także mąki orzechowe i z migdałów. To idealny pomysł na przygotowanie zdrowych, pełnowartościowych i pełnych białka słodyczy. Bogate w białko i składniki odżywcze są również mąki ze strączków: grochowa, z ciecierzycy czy sojowa, która przedłuży świeżość pieczywa.

Drugim elementem, którego nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni to przyprawy. Nie posiadają znaczącej ilości witamin czy białka, jednak są bardzo istotne we wzbogaceniu smaku i zapachu potrawy. Niegdyś przyprawy były niesamowicie cennym surowcem strategicznym, bardzo istotnym w handlu. Obecnie mają mniejsze znaczenie międzynarodowe, jednak w naszych domach nadal są ważne. Nierzadko poza aromatem i smakiem potrawy, poprawiają także nasz metabolizm, pobudzają trawienie, działają przeciwzapalnie czy są stosowane jako naturalne afrodyzjaki.