Filtruj według

Płeć
Forma
Waga
Ilość
Cena
Producenci
więcej... mniej
Wybierz smak:
Filtruj

Glutaminy

Glutamina stanowi blisko 60% puli wszystkich aminokwasów budujących nasze mięsnie. Kiedy nasz organizm wchodzi w stan katabolizmu, niszczy nasze mięśnie i wpływa negatywnie formę. Można temu zapobiec stosując odpowiednią suplementację glutaminą. Przeciwdziała ona niszczeniu tkanki mięśniowej. Pozytywnie wpływa także na podniesienie odporności organizmu.

Glutamina została okrzyknięta cudownym suplementem. Lista pozytywnych skutków jej działania  jest bardzo szeroka. Jest obecnie często używana przez sportowców oraz osoby niećwiczące, którym zależy na zdrowiu. Z uwagi na stres, wzmożoną aktywność fizyczną, liczne choroby oraz wszelkiego rodzaju przeciążenia organizmu, zapotrzebowanie na glutaminę zdecydowanie wzrasta. Przyjmując ją w postaci suplementu, można w łatwy i dosyć niedrogi sposób poprawić kondycję fizyczną i zadbać o swoje zdrowie.       

Co to jest glutamina?

L-glutamina to jeden z 22 aminokwasów budujących białka. Jest zaliczany do aminokwasów endogennych, czyli takich, które nasz organizm jest w stanie tworzyć samodzielnie. Nie musimy dostarczać jej z pożywieniem. Synteza glutaminy w dzisiejszych czasach jest jednak na tyle niewystarczająca (szczególnie u osób aktywnych fizycznie i/lub umysłowo), że często zdarzają się jej niedobory. W wyniku tego została rozpoczęta produkcja suplementów zawierających glutaminę, jako pojedynczy składnik tzw. mono-preparatów.

Glutamina jest niezbędna dla żywego organizmu, ponieważ stanowi składnik białek (tkanek). Odgrywa również kluczową rolę w metabolizmie azotu oraz usuwa amoniak. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową.

Poza tym odgrywa szereg innych ważnych funkcji, które przynoszą nam o wiele więcej pozytywnych efektów. Wśród sportowców stosowana jest głównie do celów anty-katabolicznych oraz regeneracyjnych.               

Glutamina – działanie

L-glutamina jest aminokwasem, który stanowi około 50% wszystkich aminokwasów składających się na tkankę mięśniową. Nie sposób wymienić wszystkich korzyści płynących z jej stosowania. Skupmy się jedynie na tych najważniejszych i najbardziej istotnych dla sportowców korzyściach.

Co daje glutamina?

a) Stymuluje procesu budowy białek mięśniowych, poprzez zwiększoną produkcję azotu. Azot sprzyja utrzymaniu stanu, w którym nasze komórki mięśniowe mają największe możliwości do wzrostu. Powierzchnie komórek powiększają się, stwarzając korzystne środowisko do nad kompensacji.

b) Zmniejsza katabolizm mięśniowy oraz poprawia wytrzymałość ogólną organizmu podczas trwania intensywnego wysiłku fizycznego. Wynika to z faktu, że glutamina może stanowić substrat do produkcji glukozy. Uzyskujemy dodatkowe źródło „paliwa” mięśniowego w przypadku nadmiernej utraty glikogenu mięśniowego. Poza tym, jako dominujący aminokwas szybko zostaje „podmieniony” w przypadku, gdy do katabolizmu już dojdzie.

c) Zwiększa odporność organizmu na choroby. Poprawia funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, którego głównym produktem jest glutation – silny wewnątrzkomórkowy przeciwutleniacz. Glutamina stanowi niezbędny składnik procesu powstawania glutationu. Jego poziom w organizmie jest kluczowym elementem zmniejszających ryzyko wszelkich chorób.

d) Zapobiega przetrenowaniu i zakwaszeniu organizmu w przypadku intensywnych i długich cykli treningowych. Poziom glutaminy we krwi jest wyznacznikiem stanu anabolicznego.

e) Poprawia funkcjonowanie jelit. Sportowcy stosujący rygorystyczne diety, szczególnie kulturyści są narażeni na tzw. przeciążenia trawienne. Objętość i częstotliwość przyjmowanego pokarmu, spożywanego często na zimno, zmusza układ pokarmowy do wytężonej pracy. Glutamina określona została, jako główne paliwo dla narządów wewnętrznych, a jej działanie jako balsam kojący dla naszych jelit.

f) Przyśpiesza regenerację oraz może mieć wpływ na wydzielanie hormonów poprawiających skład naszego ciała (np. hormonu wzrostu).

g) Polepsza funkcjonowanie mózgu. Glutamina jest skoncentrowana w mózgu w ilości 10 do 15 razy większej niż we krwi w postaci kwasu glutaminowego. Może stanowi zastępcze źródło paliwa w przypadku braku glikozy.

h) Stabilizuje poziom cukru we krwi. Potrafi tłumić działanie insuliny, w przypadku kiedy cukier we krwi spada, dzięki czemu zapobiega dalszym spadkom.

i) Wspomaga gojenie ran. Glutamina używana jest do syntezy protein w tkance łącznej. Jej wysoki poziom wspiera ten proces, dzięki czemu zyskujemy zdecydowanie szybszy efekt naprawy uszkodzonych tkanek. Jest to bardzo istotne dla sportowców narażonych na wszelkie kontuzje.

j) Wzmacnia serce. Glutamina stanowi źródło energii dla mięśnia sercowego. Oprócz tego reguluje ciśnienie tętnicze.

k) Zmniejsza chęć sięgania po napoje słodzone oraz słodycze. Wynika to z faktu, że glutamina ma wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Jeśli poziom cukru jest stabilny, nie dochodzi do gwałtownych wyrzutów insuliny, a to z kolei zapobiega napadom głodu.

Glutamina – dawkowanie

Glutamina występuje w dużym stężeniu w produktach białkowych, czyli mięsie, jajkach, serach. Jej zużycie przez organizm jest bardzo wysokie, często przewyższa podaż jaką jesteśmy w stanie zapewnić z pożywienia. Próbując dostarczyć glutaminę w odpowiednim, optymalnym stopniu z jedzenia należałoby spożyć ogromną ilość kalorii. Przyjmując glutaminę w formie suplementu jesteśmy w stanie obejść ten mankament.

a) początkujący

Ciało jest w stanie jednorazowo przyswoić, a następnie wykorzystać tylko określoną ilość glutaminy. W przypadku pierwszego kontaktu z suplementem należy zaczynać od niewielkiej ilości dobowej tj. ok. 10g, którą można rozbić na 2-3 porcje przyjmowane w ciągu dnia o różnych porach. Najlepszą porą przyjmowania glutaminy wydaje się być poranek, na czczo oraz pora po treningowa. Można przyjmować ją na pusty żołądek lub wraz z posiłkiem.

b) zaawansowani

Osoby trenujące oraz te, które mają swój pierwszy kontakt z suplementacją glutaminą już za sobą, mogą stosować dawkę dobową od 10g do nawet 40g. Tak duże dawki obowiązkowo powinny zostać podzielone równo na cały dzień, najlepiej na 10-15g przyjmowanych jednorazowo.

Glutamina, która stanowi wsparcie dla diet redukcyjnych, może być stosowana zawsze przed i po wysiłku fizycznym.

Nie zaleca się stosowania wysokich dawek glutaminy w przypadku niewydolności nerek lub u diabetyków.Wówczas potrzebna będzie konsultacja z lekarzem. Zdrowe osoby mogą suplementować glutaminę w rozsądnych ilościach, bez żadnych obaw o zdrowie.               

Glutamina – opinie

Glutamina zdecydowanie zasługuje na miano wszechstronnego, cudownego suplementu. Stanowić powinna podstawę suplementacji sportowców oraz każdej osoby dbającej o swoje zdrowie. Masa korzyści płynąca z przyjmowania i działania glutaminy stawia ją na czele pro-zdrowotnych suplementów obecnych czasów.