Filtruj według

Płeć
Forma
Waga
Pojemność
Cena
Producenci
więcej... mniej
Wybierz smak:
Filtruj

Dla Wegan

Weganizm jest jedną z najpopularniejszych diet współczesnych czasów. Od jakiegoś czasu produkty nie zawierające składników pochodzenia zwierzęcego stopniowo zajmują coraz więcej miejsca na sklepowych półkach. Wegańskie zamienniki pojawiają się również w popularnych restauracjach typu fast food, które do niedawna jeszcze były nastawione jedynie na sprzedaż posiłków mięsnych. Dodatkowo sklepy, zajmujące się sprzedażą suplementów żywności również coraz mocniej skupiają się na "wege" klientach wzbogacając swoją ofertę o produkty dla wegan.

Suplementacja białka w diecie wegańskiej

Mówi się, że dieta wegan jest wyjątkowo uboga w białko. Warto jednak zaznaczyć, że prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta jest w stanie owe braki wypełnić, dodatkowo wykorzystując w tym celu lepiej przyswajalne i korzystniejsze dla zdrowia - białka roślinne. Szczególnie wysokie zapotrzebowanie na ten składnik diety mają osoby regularnie trenujące. Dlatego też sportowcy bardzo często spożywają gotowe preparaty białkowe dostępne w sklepach z suplementami diety. Niestety do niedawna sportowi weganie nie mieli możliwości skorzystania z takiej opcji suplementacji, ponieważ w składzie większości białek znajduje się serwatka mleka lub białka jajek. Dziś na szczęście białka wegańskie są coraz częściej spotykane wśród suplementów przeznaczonych dla sportowców.

Wegańska żywność, która posiada największą ilość białka

 Dla tych, którzy pomimo regularnej aktywności fizycznej chcą w jak najbardziej naturalny sposób dostarczać swojemu organizmowi białko poleca się min. płatki drożdżowe. W swoim składzie zawierają one aż ok. 45 g białka, dodatkowo posiadają bardzo duże stężenie witamin i minerałów. W diecie wegańskiej najczęściej wykorzystuje się jako zamiennik tartego sera oraz jako dodatek do kanapek, zup, sosów czy koktajli. Kolejnym źródłem bogatym w białko i polecanym weganom są mąki wykonane z wysokobiałkowych roślin strączkowych. Szczególnie polecana jest np. mąka z ciecierzycy, której zawartości białka wynosi ok. 21 g. Dobrym pomysłem na zaspokojenie zapotrzebowania na białko są również burgery wegańskie. Niektóre sklepy oferujące sprzedaż wegańskiej żywności posiadają możliwość zakupu gotowej mieszanki, z której po dodaniu odrobiny wody powstanie wegański "kotlet". Najczęściej powstają one na bazie wspomnianych wcześniej wysokobiałkowych mąk oraz kaszy. Tak przygotowany kotlet wystarczy umieścić w ciepłej bułce i dodać do niego warzywa.