- Suplementy i Odżywki
 - Odchudzanie
 - Witaminy i Zdrowie
- Witaminy
 - Minerały
 - Zdrowie
- Odporność
 - Adaptogeny
 - Dobry Sen
 - Omega 3 / Omega 3-6-9
 - Pamięć i Koncentracja
 - Trawienie
 - Probiotyki
 - Detox i Antyoksydanty
 - Cholesterol
 - Regeneracja Wątroby
 - Skóra, Włosy i Paznokcie
 - Stres i Nerwy
 - Oczy i Wzrok
 - Serce i układ Krążenia
 - Stawy i Kości
 - Rewitalizacja i Odmłodzenie
 - Wsparcie w Menopauzie
 - Wsparcie Prostaty
 - Wspieranie Płodności
 - Układ Moczowy
 - Układ Oddechowy
 - Równowaga Cukru
 
 - Regeneracja Stawów
 - Kobieca Kondycja
 - Męska Kondycja
 - Naturalne Kosmetyki
 
 - Zdrowa żywność
 - Naturalne Kosmetyki
 - Akcesoria
 - Promocje
 - Oferty Last Minute
 - Postanowienia noworoczne
 
Przyprawy / Mąki
Podkategorie
Masz ochotę na pyszne naleśniki, kluski, swojski makaron, słodkie ciasto, a może na domowe pieczywo z chrupiącą skórką? Mąka jest niezbędnym produktem w każdej kuchni. Nigdy nie powinno jej zabraknąć, gdyż może się przydać do przygotowania wielu potraw i dań. Typowa mąka, czyli ta, którą najbardziej kojarzymy, to mąka z ziaren zbóż. Powstaje w wyniku silnego rozdrobnienia ziaren. Najbardziej popularne mąki, pszenna i żytnia, to tzw. mąki chlebowe. Jednak rodzajów mąk jest o wiele więcej, chociaż mają węższe zastosowanie niż uniwersalna mąka pszenna.
Mąka kukurydziana jest bezglutenową mąką w apetycznym jasnożółtym kolorze. Posiada znacznie mniejsze zdolności kleiste niż mąka pszenna, jednak dzięki temu produkty, do których zostanie wykorzystana są kruche. Przygotowując z niej naleśniki, warto dodać np. skrobię ziemniaczaną, by ciasto było bardziej zwarte. Mąki kukurydzianej tradycyjnie używa się do wyrobu tortilli. Jest to mąka bogata w witaminy A, E oraz witaminy grupy B, a także magnez.
Mąka ryżowa jest popularna w kuchni azjatyckiej, jednak z powodzeniem można wykorzystywać ją w polskich daniach. Ma delikatny smak, dzięki czemu pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Natomiast mąka kokosowa o specyficznym, wyrazistym smaku, znajdzie zastosowanie głównie w słodkich wypiekach. Do wypieku słodkości doskonale sprawdzą się także mąki orzechowe i z migdałów. To idealny pomysł na przygotowanie zdrowych, pełnowartościowych i pełnych białka słodyczy. Bogate w białko i składniki odżywcze są również mąki ze strączków: grochowa, z ciecierzycy czy sojowa, która przedłuży świeżość pieczywa.
Drugim elementem, którego nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni to przyprawy. Nie posiadają znaczącej ilości witamin czy białka, jednak są bardzo istotne we wzbogaceniu smaku i zapachu potrawy. Niegdyś przyprawy były niesamowicie cennym surowcem strategicznym, bardzo istotnym w handlu. Obecnie mają mniejsze znaczenie międzynarodowe, jednak w naszych domach nadal są ważne. Nierzadko poza aromatem i smakiem potrawy, poprawiają także nasz metabolizm, pobudzają trawienie, działają przeciwzapalnie czy są stosowane jako naturalne afrodyzjaki.