Jakie mięso powinniśmy wybrać?
Zdecydowana większość ludzi uwzględnia mięso w swojej diecie. Jest ono źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak: pełnowartościowe białko, żelazo, cynk, witamina B12, witamina D, selen, fosfor, czy potas. Wyróżniamy różne rodzaje mięsa, które dostarczają nam tych składników w różnych ilościach. Wybór między jagnięciną, drobiem czy wieprzowiną często jest kwestią gustu. Warto jednak przyjrzeć się również dokładniej wszystkiemu, co jest nam dostarczane poprzez wybór konkretnego mięsa. Podczas Wielkiego Otwarcia Świata Supli mogliśmy usłyszeć to wszystko od Eryka. Zdradził nam sekrety obróbki mięsa i udzielił wielu przydatnych wskazówek.
Jakie mięso najchętniej spożywamy?
Pomimo różnic w preferencjach, w Polsce jest kilka rodzajów mięsa, po które sięgamy najczęściej. Według danych statystycznych z 2022 roku najchętniej spożywanym mięsem w Polsce jest drób. Spożywaliśmy go wtedy średnio 27,1 kg mięsa na osobę. Na drugim miejscu uplasowała się wieprzowina, której spożywaliśmy średnio 22,4 kg na osobę. Na najniższym stopniu podium znalazła się wołowina, której spożycie wyniosło już tylko 7,3 kg. Są to dane uśrednione, natomiast od razu nasuwa się nam pytanie, skąd wziął się tak duży popyt na drób i czy to mięso faktycznie jest dla nas najlepsze?
Gdzie znajdziemy drób i jakie ma dla nas korzyści?
Jest to najczęściej spożywane mięso przez Polaków, głównie przez dostęp do niego w dużej ilości. Mięso drobiowe jest mięsem pochodzącym od kur, indyków, kaczek, gęsi i perliczek.
Drób jest dla człowieka ważnym źródłem białka, witamin i minerałów. Mięso drobiowe jest chude i niskokaloryczne, co czyni je dobrym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Jaja drobiowe są również bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Oprócz tego drób dostarcza puchu i tłuszczu, które są wykorzystywane w różnych produktach.
Zalety spożywania mięsa drobiowego to:
- niskokaloryczność, dla osób będących na redukcji jest to idealny wybór, ze względu na to, że podczas liczenia kalorii nie zajmuje on dużo miejsca,
- białko, które jest niezbędne dla dobrego zdrowia, oraz budowania odpowiedniej masy mięśniowej,
- wszechstronne przyrządzanie, można je piec, dusić, grillować, smażyć i gotować,
Jednak pamiętajmy o tym, żeby uważać na źródło pochodzenia mięsa drobiowego, ponieważ niektóre kurczaki i inne ptaki hodowlane traktuje się antybiotykami. Jedząc takie mięso możemy prowadzić do antybiotykooporności.
Czy poza mięsem drobiowym warto jeść inne mięso?
Oczywiście, że warto. Nawet jeżeli posiadasz awersję do innych rodzajów mięsa, warto raz na jakiś czas je różnicować, dlatego że każdy rodzaj różni się zawartością składników odżywczych.
Mięso drobiowe a wieprzowina
Wieprzowina jest rodzajem mięsa pozyskiwanego ze świń. Spożywana w odpowiednich ilościach jest cennym elementem diety. Wieprzowina jest mięsem, które ma dużo wspólnego z mięsem drobiowym, ponieważ każde z nich jest źródłem pełnowartościowego białka i witamin z grupy B. Jednak w przeciwieństwie do drobiu, wieprzowina jest zazwyczaj w formie mięsa tłustego, oraz jest dobrym źródłem żelaza, które jest potrzebne do przenoszenia tlenu w organizmie.
Korzyści, jakich doświadczamy, jedząc wieprzowinę:
- Budowanie i naprawa tkanek – wysoka zawartość białka w wieprzowinie sprawia, że jest ona dobrym wyborem dla osób, które chcą budować mięśnie lub siłę. Białko jest również ważne dla naprawy tkanek po urazie, kontuzji lub chorobie.
- Wsparcie funkcji odpornościowych – cynk zawarty w wieprzowinie jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Cynk pomaga organizmowi zwalczać infekcje i utrzymuje zdrową skórę.
- Poprawa zdrowia kości i zębów – fosfor zawarty w wieprzowinie jest ważny dla zdrowia kości i zębów. Fosfor pomaga budować i wzmacniać kości, a także zapobiega próchnicy.
- Produkcja energii – dzięki witaminom z grupy B zawartym w wieprzowinie zachodzi metabolizm energetyczny. Te witaminy pomagają organizmowi przekształcać pokarm w energię i zmniejszają uczucie zmęczenia.
Musimy jednak uważać na źródło pochodzenia wieprzowiny, oraz na jej ilość w diecie, ponieważ zawarte w niej tłuszcze nasycone mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko chorób serca. Aby zabezpieczyć się przed zakażeniem bakteriami Salmonelli i E. coli. zawsze dokładnie sprawdzaj pochodzenie wieprzowiny.
Obecność wołowiny w diecie
Wołowina jest mięsem czerwonym o bardzo podobnych właściwościach do wieprzowiny, które pozyskuje się z bydła. Ze względu na dużą zawartość białka, witamin z grupy B, niacyny i żelaza warto włączyć w dietę to mięso.
Korzyści, jakie zyskujemy dzięki spożywaniu wołowiny to również budowanie i naprawa tkanek, wsparcie funkcji odpornościowych, poprawa zdrowia kości i zębów, oraz produkcja energii. Warto wspomnieć, że wołowina jest bogatym źródłem naturalnej kreatyny, dzięki czemu wpływa na wytrzymałość i regenerację.
Jak przyrządzić ryby i owoce morza? – właściwości
Spożywane już w znacznie mniejszej ilości przez Polaków ryby i owoce morza są mimo wszystko bardzo istotnym elementem diety i dostarczają wiele wartościowych składników do naszego organizmu. Rybami, które możemy spożywać z dużą korzyścią dla zdrowia, są np.: łosoś, tuńczyk, pstrąg, makrela, śledź, mintaj. Natomiast jeżeli chodzi o owoce morza, to przykładami takich, które mają dużo przydatnych wartości odżywczych w sobie, są: krewetki, kraby, homary, małże, ostrygi i kalmary. Co takiego zyskujemy jedząc ryby i owoce morza i czemu są tak ważnym składnikiem naszej diety?
- Jako bogate źródło białka są potrzebne w budowie i naprawie tkanek, a także produkcji enzymów i hormonów,
- Przez niską zawartość tłuszczy pozwalają nam zwiększyć spożycie białka, nie obciążając kalorycznie naszego organizmu,
- Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla zdrowia serca, mózgu i oczu,
- Są źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak: witamina D, selen, jod, czy cynk.
Mniej popularne, ale warte uwagi rodzaje mięs
Innymi przykładami mięs spożywanych przez Polaków, jest mięso z owcy lub barana, czyli baranina i jagnięcina. Każde z tych mięs posiada wiele istotnych składników odżywczych, jednak warto dowiedzieć się o nich więcej, ponieważ w odpowiednich warunkach możemy lepiej wykorzystać ich właściwości.
Korzyści płynące z jedzenia baraniny:
- Świetne źródło białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek,
- Baranina zawiera w sobie dużą ilość żelaza, które jest ważne dla transportu tlenu w organizmie,
- Dzięki witaminie B12 wspomaga produkcję czerwonych krwinek,
- Źródło cynku i fosforu, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, oraz zdrowie kości i zębów.
Właściwości jagnięciny są tożsame z właściwościami baraniny, warto jednak pamiętać, że w przypadku jagnięciny ważne jest, żeby odczekać odpowiednią ilość czasu, ponieważ jagnię po urodzeniu ma w sobie antybiotyki i chwilę to trwa, zanim je wydali.
W jaki sposób najlepiej przyrządzić mięso?
To, jaki sposób obróbki mięsa wybierzemy, zależy tylko i wyłącznie od własnych preferencji. Przedstawimy kilka najpopularniejszych sposobów obróbki żywności, dzięki czemu będziesz mógł lepiej dopasować swój wybór pod konkretną sytuację.
Gotowanie
Polega na zanurzaniu mięsa w gorącej wodzie lub bulionie przez dłuższy czas. Ta metoda zmiękcza włókna mięsne i czyni je delikatnymi, idealnie nadaje się do gulaszów, zup i bulionów. Gotowanie jest jedną z najzdrowszych metod obróbki mięsa, dzięki czemu nie wpływa negatywnie na trawienie. Jednak niestety podczas gotowania część witamin i minerałów z mięsa może przenikać do wody, w której jest gotowane.
Pieczenie
Podczas pieczenia, mięso umieszczamy w piekarniku w wysokiej temperaturze. Podczas pieczenia mięso traci wilgoć z powierzchni, tworząc chrupiącą skórkę, a jednocześnie pozostaje soczyste w środku. Pieczenie idealnie nadaje się do pieczeni, steków i kotletów, a dodatkowo nadaje mięsu charakterystyczny brązowy kolor. Pieczenie nie jest najzdrowszą formą obróbki mięsa, ale jest zdrowsze niż smażenie, ponieważ potrzeba nam niewielkiej ilości tłuszczu, żeby to zrobić. Niestety mięso podczas pieczenia traci część witamin i minerałów. Sam proces wymaga starannej kontroli, ponieważ łatwo jest mięso wysuszyć, albo przypalić.
Smażenie
Polega na smażeniu mięsa na patelni lub w tłuszczu na dużym ogniu. Szybkie smażenie tworzy chrupiącą skórkę i zatrzymuje soki w środku. Smażenie idealnie nadaje się do kotletów, steków i nuggetsów. Dużymi zaletami smażenia jest szybkość przyrządzania, chrupkość, która powstaje podczas smażenia, oraz intensywny smak i aromat, który ma wielu zwolenników. Jednak jest to jedna z trudniej strawnych dla żołądka metod obróbki mięsa, ze względu na dużą ilość tłuszczu lub oleju, na którym smażymy. Dodatkowo smażenie w wyższych temperaturach prowadzi do wytwarzania szkodliwych związków chemicznych, które zwiększają ryzyko nowotworu.
Grillowanie
Polega na smażeniu mięsa nad otwartym ogniem lub na rozgrzanej płycie grillowej. Grillowanie nadaje mięsu dymny aromat. Grillowanie idealnie nadaje się do steków, burgerów i kiełbas. Stosując tę metodę obróbki żywności, uzyskujemy niepowtarzalny smak mięsa i chrupiącą powierzchnię. Dodatkowo grillowanie jest stosunkowo szybką metodą obróbki, jednak nie jest to najzdrowszy sposób na przygotowanie mięsa, ponieważ powstaje wtedy wiele szkodliwych związków chemicznych, a kaloryczność mięsa dodatkowo wzrasta.
Duszenie
Sposób obróbki mięsa polegający na powolnym gotowaniu mięsa w niewielkiej ilości płynu, takiego jak bulion, wino lub piwo. Duszenie zmiękcza włókna mięsne i nadaje mu bogaty smak. Duszenie idealnie nadaje się do gulaszów, potraw duszonych i wołowiny po burgundzku. Poza tym, że dzięki duszeniu uzyskujemy wyjątkowo miękką i soczystą konsystencję, oraz wydobywamy naturalny smak mięsa, uzyskujemy zdrowe mięso w porównaniu do smażonego, czy grillowanego. Wadami duszenia są natomiast utrata składników odżywczych, oraz duża ilość czasu, który trzeba na nie poświęcić.
Jakie składniki odżywcze tracimy i jakie suplementy pomogą nam je odzyskać?
Mięso samo w sobie zawsze wymaga obróbki termicznej, ponieważ takie zjedzone surowo prowadzi do zakażeń bakteryjnych (np. Salmonella, E. cola, Listeria), pasożytniczych (np. tasiemiec i wrotki), oraz zatrucia jadem kiełbasianym, który jest produkowany przez bakterie znajdujące się w surowym mięsie. Warto wspomnieć, że smażenie i grillowanie prowadzą do większych strat składników, niż gotowanie i duszenie.
Najczęściej podczas obróbki termicznej tracimy:
- Witaminy A, którą znajdziemy w tłustych rybach, jajach, mleku, marchwi i papryce czerwone. Witamina D jest obecna w tłustych rybach, jajach i podczas ekspozycji naszej skóry na słońce. Witaminy E, którą znajdziemy w migdałach, orzechach laskowych, oleju słonecznikowym, awokado oraz szpinaku. Również witamina K obecna w brokułach, szpinaku, serach, jogurtach i kiszonej kapuście.
- Witaminy z grupy B, którą możemy uzupełniać jedząc fasolę, orzechy, jaja, szpinak, oraz awokado.
- Żelazo – bogate źródła żelaza to ryby, jaja, fasola i soczewica,
- Cynk – niedobory cynku uzupełnisz, włączając w dietę: ryby i owoce morza, jaja, mleko, jogurt, fasola i soczewica,
- Kreatynę znajdziemy w mięsie czerwonym, rybach i jajach
Każdy z tych składników odżywczych uzupełnisz stosując wysokiej jakości suplementy, oraz witaminy i minerały, które znajdziesz na stronie Świata Supli. Dzięki nim nie będziesz musiał się martwić o swoje zdrowie nawet przy ciężkostrawnym mięsie prosto z grilla.