Dieta na masęSuplementy dla sportowców

Naturalne białko zawsze pod ręką, czyli o białku jaj w płynie

Naturalne białko zawsze pod ręką, czyli o białku jaj w płynie

Niezależnie od sposobu, stylu odżywiania się, mody, unikania albo preferowania różnych produktów, człowiek zawsze dostarcza do organizmu białko. Oczywiście weganie nie będą dostarczali białka odzwierzęcego. Nie dla nich jest więc białko jaja kurzego, ale i oni muszą poszukiwać dla białek zwierzęcych zastępczych form roślinnych. Jak ważne jest dla człowieka białko, jaką rolę pełni w organizmie i czy można się bez tego białka obejść?

Jajko

Funkcje białek w organizmie człowieka

FARMA BIAŁKA 100% Płynne Białko Jaj 1kg

Białka jaj kupisz tutaj!

Człowiek jest zbudowany na bazie czterech głównych pierwiastków: węgla, tlenu, azotu oraz wodoru. I są to również główne pierwiastki budujące białka, czyli proteiny. Ze względu na fakt, że białka są zbudowane z aminokwasów, potocznie uznawane są za budulec, m.in. mięśni, ale jest to jedynie uogólnienie. Białka pełnia funkcje:

  • katalizy enzymatycznej (m.in. uwadnianie dwutlenku węgla, replikowanie chromosomów);
  • transportowe (np. tlenu we krwi – hemoglobina jest białkiem);
  • magazynowe (m.in. jonów żelaza w wątrobie);
  • kontrolne (regulowanie stężenia metabolitów w komórce);
  • kontroli uporządkowanej pracy (m.in. skurczów mięśnia);
  • wytwarzania oraz przekazywania impulsów nerwowych;
  • buforową;
  • kontrolna odnośnie do wzrostu i różnicowania komórek;
  • immunologiczną, czyli ochronną (przeciwciała układu odpornościowego to również białka);
  • budulcową, strukturalną (czyli najczęściej przypisywaną białkom budowie mięśni, ścięgien, etc.);
  • stymulującą oddziaływania między komórkami:
  • regulującą (regulacja hormonalna oraz procesów genetycznych, m.in. wzrost, czy poziomu cukru we krwi).

Natomiast przedstawiając te informacje w bardziej przystępny sposób, to białko jest nam ogólnie niezbędne dla zachowania zdrowia i sprawności życiowej. Jest ważne z punktu widzenia odżywiania, naprawy i budowy tkanek, regeneracji ran, a także regulacji gospodarki wodnej, wspomagania układu nerwowego i zmysłu widzenia, przy krzepnięciu oraz transporcie krwi, a także jako składnik ochrony organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi.

Białka zwierzęce a białka roślinne

Ze względu na wartości odżywcze białka dzielimy na doborowe oraz niedoborowe:

  • Białka doborowe (pełnowartościowe) mają w swoim składzie wszystkie aminokwasy egzogenne. Czyli takie, których organizm nie wytwarza w dostatecznej ilości samodzielnie i muszą być dostarczone w pożywieniu. Takie białka dostarczymy do organizmu, spożywając np. mleko i jego przetwory, mięso, czy białko jaja kurzego, czyli białko zwierzęce;
  • Białka niedoborowe (niepełnowartościowe) to z kolei białka, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu egzogennego. Takie białka występują w roślinach, m.in. strączkowych (wyjątkiem jest soja).

Z powyższego staje się widoczne, że spożywanie wyłącznie produktów roślinnych może nie dostarczyć odpowiedniego zestawu aminokwasów egzogennych, ale nie jest to do końca prawda. Jednak mimo to, i mimo promowania produktów roślinnych, chociażby w kulturystyce, problem z przyrostem masy i gorszym przyswajaniem aminokwasów z roślin staje się dość widoczny. Organizm człowieka zdaje się lepiej sobie radzić z pobieraniem aminokwasów z produktów odzwierzęcych. Za najlepsze białko uznaje się zaś białko czyste, bez węglowodanów i takie właśnie występuje w białku jaja kurzego.

Zapotrzebowanie człowieka na białko

Człowiek może się obejść bez dostatku tłuszczu, czy cukru, ale nie może bez wody i białek. Zapotrzebowanie na białko u człowieka jest natomiast zróżnicowane i uzależnione od kilku istotnych czynników. Zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku, płci, stanu zdrowia i stanu fizjologicznego. Ważny jest również styl życia i skala aktywności fizycznej, a także waga ciała. Trzeba pamiętać, że jako organizm stałocieplny człowiek potrzebuje dużych ilości energii i jeżeli nie otrzyma tej energii z pożywienia, zacznie trawić sam siebie. Na początku tłuszcze i resztki cukrów, ale potem przyjdzie kolej na białka, które są niezbędne do wielu innych procesów życiowych. Brak dostatecznej ilości białka w organizmie upośledza funkcje życiowe.

Zapotrzebowanie na białko dzieci i młodzieży

Dzieci oraz młodzież, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ludzie starsi i chorzy albo po przebytych chorobach, a także sportowcy potrzebują białka najwięcej. Obliczenie zapotrzebowania na białko następuje więc w odniesieniu do wieku, płci oraz wagi i można znaleźć opracowania dotyczące zapotrzebowania na białko, wyrażane w gramach na jeden kilogram masy ciała w skali doby albo w zalecanym dziennym spożyciu w gramach:

  • dzieci 1-3 lata – waga do 12 kg – 14 gram na dobę;
  • dzieci 4-6 lat – 19 kg – 21 g;
  • dzieci 7-9 lat – 27 kg – 30 g;
  • chłopcy 10-12 lat – 38 kg – 42 g;
  • chłopcy 13-15 lat – 54 kg – 59 g;
  • chłopcy 16-18 lat – 67 kg – 64 g;
  • dziewczęta 10-12 lat – 38 kg – 42 g;
  • dziewczęta 13-15 lat – 51 kg – 56 g;
  • dziewczęta 16-18 lat – 56 kg – 53 g;
  • mężczyźni powyżej 18 roku – 55-85 kg – 50-77 g;
  • kobiety powyżej 18 roku – 45-75 kg – 41-68 g;
  • u kobiet w ciąży wzrost zapotrzebowania do 54-90 g;
  • u kobiet z laktacja wzrost zapotrzebowania do 65-109 g.

Zapotrzebowanie to dotyczy ludzi zdrowych, z umiarkowaną aktywnością fizyczną. Jeżeli natomiast osoba ćwiczy albo jest po przebytej chorobie, to wówczas pytanie kiedy brać białko odnosi się jedynie do jego źródła.

Jaja kurze

Jaja kurze są uznawane nie tylko za świetne źródło białka, ale również traktowane są jako jedne z najwydajniejszych i najzdrowszych źródeł pożywienia. Fakty są takie, że dla sportowca, np. kulturysty jaja stanowią nieocenione źródło białka i są bardzo istotne w diecie. Czy białko jaja kcal ma aż tyle, że jest tak wartościowe, czy może warto spożywać całe jaja? Tu rodzi się pewien problem, ponieważ żółtko zawiera węglowodany, cukry i tłuszcze. Dla osoby potrzebującej jedynie dodatku białka mogą być one zbędne (np. dla osoby odchudzającej się).

Jajka w misce

Białko jaja kurzego

Białko jaja kurzego może zawierać np. żywność przetworzona, ale zaufanie do tego rodzaju produktów jest raczej słabe, a szczególnie u sportowców. Warto więc zastanowić się nad tym, czy nie warto pozyskiwać takiego białka z produktu specjalistycznego, jakim jest białko jaja w płynie.

Białko jaja w płynie nie jest czymś, co można traktować jako stricte suplement diety. Jest to pełnowartościowe, a wręcz idealne i nie tylko dla kulturystów źródło niezbędnych aminokwasów, a przy tym zwyczajna żywność. W białko jaja kalorie nie są najważniejsze, ale właśnie aminokwasy oraz dość spore ilości witamin A, B i D, Wspomagają one układ odpornościowy, a także wchłanianie wapnia oraz fosforu. Ma to kluczowe znaczenie dla zdrowia i wytrzymałości tkanki kostnej, która powinna iść w parze z rozrostem mięśni.

Trzeba tutaj zaznaczyć, że białko jaja nie różni się od innego białka z kategorii białek pełnowartościowych. Jednak jednocześnie najłatwiej wyliczyć ilość jego spożycia, jeżeli jest to czyste białko jaja w płynie. Dla mężczyzny o wadze 80 kg, który pragnie sukcesywnie zwiększać swoją tkankę mięśniową, potrzeba spożycia białka jaja oscyluje w granicach 27-36 gramów dziennie. Jednakże ilość spożycia białka jaja trzeba uwzględniać w odniesieniu do spożycia innych produktów. Tym bardziej takich, które również zawierają białko. Przy czym białko jaja kurzego w płynie, jako najwygodniejsze warto spożywać po treningach. Na przykład jako szejk proteinowy, gdyż szybko się wchłania i wspomaga wzrost oraz regenerację mięśni.

Zatem czy białko jaja kurzego jest dla wszystkich?

Białko jaja kurzego w płynie j przyda się nie tylko kulturyście, ale również w kuchni, dla tych diecie odchudzającej. Białko jaja można dodawać do popularnej jajecznicy, zwiększając tym samym proporcję białka do żółtka. Przydaje się do ubicia piany przy zastosowaniu do wypieków, a także nadaje się doskonale do omletów. Zresztą liczba dań, w których płynne białko jaj może być wykorzystane, zależy już tylko od kucharza. Ponieważ jaja dodaje się do dań wielu, a przy tym wielu ludzi pragnie unikać zbytniego ich nasycenia węglowodanami i tłuszczem. Wystarczy wskazać, że aby dostarczyć do organizmu jedną porcję białka z jaj, należy zjeść cztery całe jaja. Tymczasem wybranie białka kurzego w płynie pozwala uniknąć 20-24 gramów tłuszczu, a także cukrów raz węglowodanów. Tym samym jest to świetny produkt dla osób pragnących pozbywać się tkanki tłuszczowej.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa