DietaPrzepisy i dieta

Papryka – kalorie, wartości odżywcze, właściwości

Papryka jest warzywem, którego spożycie może dostarczyć nam wielu korzyści. Zmniejsza ona apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu oraz spowalnia procesy starzenia. Istnieje kilka jej kolorów i odmian. Każdy rodzaj papryki ma nieco odmienne właściwości. Papryka dostarcza organizmowi także wielu potrzebnych witamin oraz składników mineralnych. W kuchni można użyć jej na mnóstwo sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

kolorowa papryka

Papryka – rodzaje

Istnieje wiele rodzajów papryki. Najczęściej można spotkać się z podziałem na paprykę słodką oraz paprykę ostrą. Dzieli się ją również ze względu na barwę oraz ze względu na kształt. 

Ze względu na kolor wyróżniamy:

  • Paprykę czerwoną;
  • Paprykę żółtą;
  • Paprykę zieloną;
  • Paprykę pomarańczową;
  • Paprykę białą;
  • Paprykę fioletową;

Kolor papryki jest zależny od naturalnych barwników, które się w niej znajdują. Kolor czerwony nadaje papryce beta-karoten oraz utlenione karotenoidy. Zielony kolor powstaje dzięki chlorofilom, a kolor pomarańczowy dzięki beta-karotenowi oraz alfa-karotenowi. Swoją żółtą barwę papryka zawdzięcza luteinie. Z kolei ze względu na kształt paprykę można podzielić na kulistą, walcowatą oraz szpiczastą

Zarówno paprykę słodką, jak i ostrą można spożywać w postaci warzywa lub suszonego proszku. W formie sproszkowanej najczęściej używana jest papryka chilli. Swoją pikantność zawdzięcza ona kapsaicynie. Chilli jest stosowane również w farmacji oraz kosmetyce jako substancja rozgrzewająca.

pikantna papryka

Ile kalorii ma papryka?

Wiele osób chcących zrzucić kilogramy zastanawia się, ile kalorii ma papryka, oraz jak dużo ustalonego dziennego limitu kalorycznego im pochłonie. Papryka jest świetnym produktem do spożywania w okresie odchudzania, ponieważ jest bardzo niskokaloryczna.

Ilość kalorii w papryce jest zależna od rodzaju warzywa. Nie są to jednak duże różnice. Zjedzenie 100 g papryki słodkiej dostarczy nam około 20-31 kcal. Jest to zależne od koloru:

  • 100 g papryki czerwonej dostarczy nam najwięcej kalorii – 31 kcal;
  • 100 g papryki żółtej dostarczy nam 26 kcal;
  • 100 g papryki zielonej dostarczy nam jedynie 20 kcal;

Papryka ostra jest nieco bardziej kaloryczna. Zjedzenie 100 g dostarczy nam około 35-50 kalorii.Tak jak widzimy, papryka nie zajmie dużo miejsca w diecie na redukcję ze względu na swoją kaloryczność, jednak czy poza tym papryka wpływa pozytywnie na organizm?

Papryka – wartości odżywcze

Papryka jest warzywem pełnym wartości odżywczych. Ponad 90% surowej papryki zajmuje woda. W jej składzie znajdują się również węglowodany oraz śladowe ilości białka, tłuszczów oraz błonnika pokarmowego. W papryce znajduje się wiele witamin oraz składników mineralnych. Jest to warzywo bogate w witaminę C, beta-karoten, witaminę B1, B3, B6 oraz witaminę E. Papryka dostarczy nam również potas, wapń, żelazo, miedź oraz kobalt. Ilość składników odżywczych w papryce różni się w zależności od jej koloru i odmiany.

Papryka jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej kapsantynę, wiolaksantynę, kwercetynę oraz luteolinę. Znajduje się w niej także luteina, której najwięcej znajdziemy w papryce żółtej. Dzięki luteinie papryka żółta zyskuje właściwości chroniące wzrok, ponieważ zbiera się ona w soczewce i chroni oko przed promieniowaniem UV. W papryce żółtej znajdziemy także najwięcej witaminy E, która odmładza, ponieważ spowalnia procesy starzenia. 

Papryka może dostarczyć nam także witaminy C. Najwięcej znajdziemy jej w papryce czerwonej, ale spore ilości znajdują się także w papryce zielonej i pomarańczowej. W 100 g papryki znaleźć możemy od 70 do 400 mg tej witaminy.

Najbardziej bogata w witaminy jest papryka czerwona. Oprócz sporych ilości witaminy C dostarczy ona naszemu organizmowi także witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B6. Jest ona także świetnym źródłem beta-karotenu, witaminy A oraz kwasu foliowego

Papryka ma także niski indeks glikemiczny (IG). Wynosi on jedynie 32. Oznacza to, że po jej spożyciu nie następuje gwałtowny wzrost glukozy we krwi. Z tego powodu papryka jest warzywem polecanym cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością.

papryka

Właściwości zdrowotne papryki

Papryka ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Warzywo to ma właściwości tonizujące, przeciwzapalne, antyseptyczne oraz przeciwnieżytowe. Spożywanie papryki powoduje:

  • Wzmocnienie układu odpornościowego; dzięki zawartej w niej witaminie C, nasz organizm skuteczniej eliminuje infekcje,
  • Zdrowa skóry, włosy i paznokcie, uwarunkowane dostarczaniem witaminy B1 zawartej w papryce,
  • Wsparcie w regulacji odpowiedniego poziomu cholesterolu; dzięki zawartej w papryce witaminie B3 możemy obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL w organizmie i zwiększyć poziom „dobrego” cholesterolu HDL,
  • Dzięki obecności witaminy B3 papryka również wspiera nasz organizm w regulacji poziomu cukru we krwi,
  • Ochrona organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które prowadzą do powstawania nowotworów, chorób serca i innych schorzeń,

Dodatkowo papryka powoduje:

  • Pobudzenie procesu wydzielania soku żołądkowego;
  • Zmniejszenie uczucia łaknienia;
  • Stymulację krążenia krwi;
  • Poprawę działania wątroby;
  • Poprawę funkcjonowania układu trawiennego;
  • Regulację ciśnienia krwi;
  • Ochronę przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych.

Jak papryka działa na nasze samopoczucie?

Papryka korzystnie oddziałuje również na nasze samopoczucie. Pozytywny wpływ ma również na funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśnie i kości. Oddziałuje również na procesy oczyszczania się organizmu, ponieważ powoduje częstsze oddawanie moczu. Dodatkowo papryka zielona ma wpływ na procesy krwiotwórcze, dlatego polecana jest szczególnie osobom borykającym się z niedokrwistością.

Papryka wykazuje także działanie przeciwrodnikowe. Dzięki temu wspomaga ona procesy zahamowania wielu schorzeń m.in. chorób onkologicznych, chorób układu krążenia, cukrzycy oraz choroby Parkinsona. Regularne spożywanie papryki wpływa także na uniemożliwienie utleniania składnikom lipidowym, które znajdują się w komórkach mózgu. Papryka ma także działanie bakteriobójcze, dlatego używa się jej do produkcji rozgrzewających maści oraz plastrów. 

Ostra papryczka chilli – Czy ona też ma korzyści dla zdrowia?

Systematyczne spożywanie papryczki chilli może bardzo korzystnie wpłynąć na naszą wątrobę. Zawarta w niej kapsaicyna może zahamować rozwój chorób wątrobowych oraz minimalizować ryzyko włóknienia tego narządu. Papryczka chilli jest także wskazana dla osób z podwyższonym cholesterolem, ponieważ obniża jego poziom. Ponadto minimalizuje ona ryzyko powstawania zakrzepów oraz wystąpienia zatruć pokarmowych. Ma ona pozytywny wpływ także na serce oraz drogi oddechowe.

Papryka – przeciwwskazania do spożycia

Oczywiste jest, że wybieramy paprykę o świeżym wyglądzie, bez żadnych plam i uszkodzeń, która dostarcza ludzkiemu organizmowi wielu cennych składników. Istnieją jednak przypadki, w których jej spożycie musi zostać ograniczone. Powinny to zrobić osoby, które borykają się z częstymi problemami z trawieniem, problemami z nerkami czy nadwrażliwością na kapsaicynę. Zbyt często nie powinny jeść jej także dzieci, a w szczególności jej ostrych odmian. Z kolei osoby, które na paprykę mają alergię, muszą całkowicie zrezygnować ze spożywania tego warzywa.

Jak spożywać paprykę?

Paprykę można spożywać w wielu różnych formach. Można jeść ją na surowo, a także gotowaną, smażoną, pieczoną czy grillowaną. Najwięcej składników odżywczych ma naturalnie papryka spożywana na surowo np. na kanapce czy w sałatce. Jednak po obróbce termicznej traci ona niewiele właściwości i również bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Warzywo to można również jeść w formie konserwowej, która również zachowuje wiele cennych właściwości. Paprykę dodaje się bardzo często do różnych zup czy gulaszów. Ostatnio bardzo popularne jest spożywanie papryki faszerowanej np. kaszą czy innymi warzywami.

Paprykę w formie przyprawy można dodać niemal do wszystkiego. Doprawia się nią dania mięsne, rybne, makarony czy sałatki. Papryka w formie proszku również jest bardzo bogata w witaminy i inne składniki odżywcze. Jednak sproszkowaną paprykę powinniśmy dodawać dopiero pod koniec gotowania. Nie wpłynie to na ilość wartości odżywczych papryki, ale na jej smak i barwę. Jeśli dodamy ją wcześniej, to kolor papryki zrobi się ciemniejszy, a smak bardziej gorzki.

Przyprawa Big Nature Papryka Słodka Mielona 100g

Przyprawy z papryką kupisz tutaj!

Papryka a utrata kilogramów

Papryka jest świetnym produktem dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Ma ona bardzo mało kalorii oraz dostarcza wielu składników odżywczych, które są potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu. Co więcej, zmniejsza ona apetyt, więc ograniczy podjadanie między posiłkami.

Dla osób odchudzających się najbardziej polecane są ostre odmiany papryki np. chilli, habanero czy jalapeno. Składniki w nich zawarte wpływają na przyspieszenie procesu przemiany materii oraz spalanie kalorii. Spożywanie nawet małych ilości ostrych papryczek, może bardzo wspomóc proces utraty kilogramów.

Ogromnym plusem używania papryki w diecie są różnorodne możliwości jej przygotowania. Możemy używać jej różnych odmian i przygotowywać różne dania, dzięki czemu jadłospis z papryką nie będzie monotonny i nudny. Papryka przynosi dużo korzyści w postaci witamin, które powinny być uwzględnione w naszej codziennej suplementacji, dlatego potrzebne do prawidłowego funkcjonowania witaminy w formie suplementów możesz znaleźć na stronie Świata Supli.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa