Suplementy dla sportowców

Kazeina, czyli białko na dobranoc.

Osoby regularnie uprawiające sport doskonale wiedzą jakie korzyści przynosi suplementacja białka po treningu. Przyrost masy mięśniowej i hamowanie katabolizmu białek mięśniowych to tylko niektóre z nich. Najczęściej wybieranym białkiem jest białko serwatkowe, jednak kazeina micelarna stale zyskuje na popularności. Gdzie występuje kazeina i dlaczego często słyszy się o niej w kontekście alergii? Dlaczego kazeina jest często nazywana białkiem na noc? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Kazeina – co to?

Dlaczego piłka jest jedna, bramki są dwie, trawa jest zielona, a mleko jest białe? Na ostatnie pytanie odpowiedzią jest bohater dzisiejszego artykułu czyli kazeina. Kazeina jest najważniejszym białkiem występującym w mleku i to ona odpowiada za jego kolor. Jest to pełnowartościowe białko, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy.

Kazeinę uzyskuje się z pasteryzowanego mleka odtłuszczonego. Natomiast, jeśli chodzi o jej wykorzystanie to oprócz produkcji odżywek białkowych, stosuje się ją jako środek emulgujący, żelujący, wiążący tłuszcz, czy pieniący. Kazeiniany wykorzystuje się też w branży piekarniczej, cukierniczej oraz w przetwórstwie mięsnym.

Kazeina micelarna to najczystsza postać kazeiny. Dzięki zaawansowanej technologii można uzyskać stuprocentową odżywkę, pozbawioną zanieczyszczeń oraz z niewielką zawartością laktozy. Najczęściej możemy się na nią natknąć szukając odżywek białkowych.

Kazeina – gdzie występuje?

W jakich produktach znajdziemy kazeinę? Oprócz mleka związek ten możemy znaleźć w przetworach takich jak:

  • ser żółty,
  • twaróg,
  • kefir,
  • maślanka

Czy kazeinę możemy znaleźć w mięsie? Niestety tak. Mimo że kazeina to wartościowy składnik jest często wykorzystywana jako wypełniacz. Na przykład, dodanie jej do produktów mięsnych nie pogarsza smaku, czy nie zmienia tekstury. Kazeina może zastąpić nawet do 40% mięsa, co pozwala znacznie zredukować koszty produkcji. Taka praktyka cieszy producentów, w przeciwieństwie do konsumentów – z reguły nikt nie kupuje wędlin dla wysokiej zawartości białek mleka…

Kazeina a odchudzanie.

Kazeina może pozytywnie wpłynąć na odchudzanie – wiemy to choćby na podstawie eksperymentu z 2009 roku, przeprowadzonego przez badaczy z Maastricht. Przez 12 tygodni jedna grupa ludzi przyjmowała białko serwatkowe, a druga kazeinę. Oba białka zadziałały bardzo podobnie. Badanym towarzyszyło wielogodzinne uczucie sytości. Kazeina jest więc idealna na dłuższe przerwy między posiłkami. Warto podkreślić, że kazeina miała też wpływ na przyspieszenie metabolizmu badanych. Spowodowane było to tym, że w porównaniu do tłuszczów czy węglowodanów, białko jest bardzo ciężko strawne. Ten fakt sprawia, że najlepszym czasem na przejmowanie kazeiny jest zaraz przed snem. Przeciwdziała to podjadaniu i zwiększa spalanie kalorii w nocy.

Alergia na kazeinę.

Zarówna kazeina, jak i pozostałe białka są powszechnymi alergenami, szczególnie wśród małych dzieci. Mleko krowie jest często pierwszym produktem, mogącym wywołać reakcję alergiczną, z jakim mają styczność dzieci. Ponadto w tak młodym wieku układ odpornościowy nie jest jeszcze odpowiednio rozwinięty. Mleko z piersi matki nie zawiera kazeiny co może wpływać na alergiczność mleka krowiego. Warto podkreślić, że kazeina nie ulega rozpadowi w wysokiej temperaturze, dlatego obróbka termiczna nie przynosi efektów. Gotowanie mleka nie wpływa więc na zawartość kazeiny, a co za tym idzie nie zmniejszy reakcji alergicznej.

Alergia na mleko u dzieci najczęściej przemija samoistnie z wiekiem. Jest to spowodowane dojrzewaniem układu immunologicznego oraz stopniowym zwiększaniem tolerancji. Dzieje się to najczęściej między 2, a 5 rokiem życia. Dorośli oczywiście też mogą cierpieć na alergię na kazeinie, dlatego warto się przyjrzeć jej objawom. Mogą sie one różnic w zależności od wieku:

  • objawy u niemowląt:
    • brak apetytu
    • wymioty
    • biegunka
    • ulewanie
    • kolka brzuszna
    • suchy kaszel
    • nieżyt nosa
    • zaczerwienienie policzków
    • pękanie płatków usznych
    • swędząca wysypka
    • szorstkość naskórka
  • objawy u dorosłych:
    • wymioty
    • biegunka
    • wzdęcia i gazy
    • bóle brzucha
    • atopowe zapalenie skóry
    • wypryski skórne


Po skonsultowaniu z lekarzem, jeśli wykryte zostaną objawy, można poddać się testowi alergicznemu. Konieczne w nim jest pobranie próbki krwi na czczo. Koszt takiego testu to około 32 zł, w zależności od miasta.

Jak stosować kazeinę?

Kazeina to proszek, który najłatwiej spożywać w formie napoju. Najlepiej wymieszać go z wodą, mlekiem lub dodać do koktajlu. Ze względu na właściwości kazeinę bardzo trudno wymieszać z płynem. Aby uzyskać jednolity napój, szejker jest często nie wystarczający. Dobrym sposobem jest użycie blendera i połączenie kazeiny płynem oraz z masłem orzechowym, lub owocami.

Kiedy stosować kazeinę?

Kazeina nie bez powodu jest często nazywana nocnym białkiem. Nie powinno się jej stosować tuż po treningu, gdyż wtedy zapotrzebowanie organizmu na białko jest zwiększone. Prawidłowo kazeinę należy przyjmować w nocy, tuż przed snem. Jest to czas, w którym nasz organizm nie potrzebuje pokarmu, a kazeina potrafi dostarczyć mięśniom duże ilości białka. Nocna suplementacja pozwala także zahamować rozpad masy mięśniowej. Warto podkreślić, że kazeina może być stosowana jako substytut posiłku.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa