„Dietetyczna Wielkanoc cz. I” – Mazurek wielkanocny FIT
„Dietetyczna Wielkanoc cz. I” – Mazurek wielkanocny FIT
Artykuły o dietachDietaRóżne przepisy

„Dietetyczna Wielkanoc cz. I” – Mazurek wielkanocny FIT

Wielkanoc to czas przepełniony spotkaniami z rodziną i znajomymi przy suto zastawionym stole. Pyszne i smakowite wielkanocne potrawy cieszą nie tylko podniebienie, a i oko. Kuszą swoim zapachem i wyglądem. W czasie obiadu w rodzinnym gronie trudno odmówić zjedzenia dodatkowej porcji mazurka czy sałatki jarzynowej. Wielkanocne słodkości: babki, keksy, mazurki to ciasta na bazie mąki pszennej, masła, cukru z dodatkiem bakalii i czekolady. Są to ciasta wyjątkowo kaloryczne, niekiedy z m.in. częściowo utwardzonym tłuszczem, olejem palmowym i syropem glukozowo-fruktozowym.

Ograniczaj zbędne kalorie

Najłatwiejszym sposobem na to, aby pozbawić wielkanocne dania nadmiaru kalorii jest modyfikacja tradycyjnych, wielkanocnych receptur. W jaki sposób? Przede wszystkim skup się na zdrowych produktach i zastosuj odpowiednie zamienniki, które są mniej szkodliwe dla zdrowia!

Natomiast do przygotowania ciast staraj się wybierać mąki bardziej wartościowe niż pszenne – mąka orkiszowa czy owsiana zawierają błonnik pokarmowy oraz cenne witaminy i składniki mineralne.Mąkę kokosową charakteryzuje bogactwo składników mineralnych. Mąka kokosowa to naturalny, bezglutenowy produkt powstały jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Idealna alternatywa dla mąki pszennej, nadaje się również do zagęszczania potraw i zdrowych wypieków.

Zamienniki cukru

Cukier biały zastąp ksylitolem, stevią lub erytrytolem – są niskokaloryczne i nie zwiększają gwałtownie stężenia glukozy we krwi.

Ksylitol to produkt roślinny, pozyskiwany z brzozy, jest znacznie zdrowszą alternatywą cukru, doskonale sprawdza się w wyrobach cukierniczych. Stanowi również idealny dodatek do kaw i herbat. Zawiera 14 krotnie niższy indeks glikemiczny w porównaniu do tradycyjnego białego cukru. Korzystnie wpływa na kondycję zębów, co potwierdzają stomatolodzy.

Erytrytol jest naturalnym produktem zastępującym cukier, pozyskuje się go z naturalnego cukru roślinnego. Przydatny produkt do wszelkiego rodzaju wypieków, domowych produktów cukierniczych, czy też jako dodatek do herbat czy kaw. Doskonale sprawdza się przy zachowaniu diety dla osób chorujących na cukrzycę.

– Zamiast masła (margaryny) użyj oleju roślinnego lub masła orzechowego. Ostatnio hitem w kuchni jest olej kokosowy, jeden z najzdrowszych olejów występujących na świecie, który ma wiele zdrowotnych korzyści: ułatwia wchłanianie witamin i minerałów, podnosi poziom dobrego cholesterolu oraz reguluje stężenie glukozy we krwi.

Olej kokosowy rafinowany ma zastosowanie uniwersalne. Dobrze zastępuje tradycyjne tłuszcze i oleje roślinne. Jest odporny na wysoką temperaturę, oraz nie przypala się podczas smażenia. Posiada również bogate źródło witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy – witaminy C oraz E. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Popularny i zdrowy produkt o szerokiej skali zastosowania.

Pomysły na wielkanocne ciasta

W idealnie wielkanocny klimat wpisują się domowej roboty mazurki, babki drożdżowe oraz niezawodne serniki. Pierwsze miejsce najbardziej wykwintnych ciastach wielkanocnych pozwalają zająć mazurkowi zawarte w nim bakalie, dżemy, konfitury, czekolada.

Przepis na dietetyczny fit mazurek wielkanocny:

Składniki na spód:

  • dwie szklanki mąki orkiszowej
  • jedno jajko
  • dwie łyżki oleju roślinnego
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • jedna łyżka ksylitolu
  • jedna/druga łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • trzy/czwarte szklanki kaszy jaglanej
  • półtora szklanki mleka najlepiej roślinnego (alternatywnie krowiego)
  • osiem daktyli
  • trzy łyżki masła orzechowego
  • dwie łyżki kakao

Dekoracja:

  • płatki migdałowe
  • owoce świeże lub suszone
  • inne według uznania

Sposób wykonania:

Ze składników na spód wyrób ciasto gładkie i elastyczne, włóż do lodówki na około trzydzieści minut. Kaszę jaglaną przepłucz wodą, ugotuj na mleku, dodaj pokrojone daktyle, masło orzechowe i kakao, zblenduj na gładką masę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na około jeden centymetr, przełóż do wysmarowanej formy i ponakłuwaj. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. przez dwadzieścia minut. Później na wystygnięty spód wyłóż masę i rozprowadź. Udekoruj płatkami migdałowymi i owocami wedle uznania.

mazurek
Propozycja podania.

Dietetyczna Wielkanoc” – warto pamiętać.

  • Święta Wielkanocne to czas odpoczynku i spotkania z rodziną oraz kultywowania tradycji – dieta nie powinna odgrywać najważniejszej roli, lecz powinniśmy mieć ją także na uwadze.
  • Przede wszystkim zachowaj umiar – spróbować, to nie znaczy przejadać się.
  • Ogranicz porcję poszczególnych dań wielkanocnych
  • Unikaj słodzonych napojów gazowanych
  • Zachowaj zdrowy rozsądek w planowaniu ilości potraw, gdy jest ich przygotowanych zbyt dużo, zamiast przez kolejny tydzień spożywać pozostałości wypieków, dań mięsnych czy sosów lepiej podzielić się z potrzebującymi.
  • Pamiętaj o aktywności fizycznej, zamiast wędrować między stołem, a kanapą – wyjdź na świeże powietrze i pobiegaj, zabierz rodzinę na długi spacer albo wycieczkę rowerową. Ciesz się wiosennym słońcem!

Promaker Isolate Odżywka Białkowa