Zdrowe chipsy – zamienniki domowe i ze sklepu
Zdrowe chipsy – zamienniki domowe i ze sklepu
Przepisy i dieta

Zdrowe chipsy – zamienniki domowe i ze sklepu

Zdrowe chipsy – zamienniki


Domowe i ze sklepu. Chipsy to jedna z najpopularniejszych, a jednocześnie najbardziej niezdrowych przekąsek, po jakie lubimy sięgać na przyjęciach, podczas oglądania filmów czy zwyczajnie, mając ochotę na “coś
słonego”. Tradycyjne chipsy, choć zrobione z warzyw, zawierają mnóstwo tłuszczu, soli i
wzmacniacze smaku, które zatruwają nasz organizm. Czy istnieją zdrowe chipsy? Czy da się je zrobić
lub kupić? Podpowiadamy!


Dlaczego chipsy są złe?


Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że chipsy są niezdrowe. Nie każdy wie jednak dlaczego. Główny
problem to proces ich przygotowania, najczęściej smażenie w głębokim tłuszczu. Podczas
długotrwałego smażenia powstają bowiem akrylamidy – substancje, których spożywanie sprzyja
rozwojowi nowotworów i miażdżycy. Kolejna kwestia to wysoka zawartość tłuszczu i idąca za tym
kaloryczność chipsów.

Regularne spożywanie takich przekąsek to krótka droga do nadwagi i innych
problemów zdrowotnych. “Wisienką na torcie” są z kolei horrendalne ilości soli dodanej do chipsów.
Jej nadmierne spożycie związane jest z kolei ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na
nadciśnienie i inne choroby cywilizacyjne.

Zdrowe chipsy ziemniaczane – jak je przygotować?


Zdrowe chipsy ziemniaczane to nie oksymoron, chociaż takiego produktu nie znajdziemy zbyt łatwo w
sklepach. Nawet chipsy pieczone, zawierające mniej tłuszczu, nadal nie są zdrowe, ponieważ w ich
składzie z reguły znajduje się dodatkowy cukier i duża ilość soli. Skąd wziąć więc zdrowe chipsy
ziemniaczane? Jedyny sposób to ich samodzielne przygotowanie. Chipsy z ziemniaków z piekarnika
rozsądnie przyprawione i przyrządzone z niewielkim dodatkiem zdrowego tłuszczu można spożywać
niemal bez wyrzutów sumienia.


Podstawowy przepis na chipsy z ziemniaków pieczone to:

  • 2 sztuki ziemniaków,
  • 2 łyżeczki oleju, najlepiej kokosowego,
  • 1 szczypta soli.


Zdrowe chipsy domowe przygotowujemy z samodzielnie obranych i pokrojonych cienko ziemniaków
(można zrobić to obieraczką, nożem lub szatkownicą). Plastry ziemniaka jak najdokładniej łączymy z
tłuszczem, a następnie rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Oprószamy solą.

Pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem do momentu zarumienienia, zazwyczaj
kilka minut. Jeśli chodzi więc o domowe zdrowe chipsy przepis podstawowy nie jest w żadnym
stopniu skomplikowany, choć wymaga nieco cierpliwości i pracy. Ziemniaczane chipsy można
doprawić do smaku ziołami, czosnkiem czy papryką, nie stosując jednak gotowych mieszanek z
glutaminianem sodu.


Zdrowe chipsy z warzyw


Po chipsy sięgamy nie z głodu, lecz z potrzeby przegryzania czegoś, czyli najczęściej z nudów. Warto
pamiętać więc, że ucząc się czy oglądając telewizję, lepiej będzie postawić na zdrowe przekąski, na
przykład orzechy. Jeśli jednak preferujemy charakterystyczną chrupkość i słony smak chipsów, poza
tymi ziemniaczanymi, możemy przygotować dla siebie chipsy z innych warzyw, chociażby z marchwi.
Niezwykle smaczne są też zdrowe chipsy suszone z owoców, między innymi z jabłek

Jak można zrobić zdrowe chipsy nie-ziemniaczane?


Zacznijmy od tego, że zdrowe chipsy z warzyw da się przygotować z:

  • pietruszki,
  • selera,
  • buraka,
  • marchwi,
  • batatu,
  • cukinii.


Warzywa te wystarczy pokroić w cienkie plastry, skroplić oliwą i posypać solą, a następnie upiec w
piekarniku. Dużą popularnością cieszą się też chipsy z jarmużu, który jest prawdziwą bombą
witaminową i świetnie sprawdza się jako dodatek do zup typu krem. Ich przygotowanie jest banalnie
proste:

  • jarmuż myjemy i suszymy,
  • liście rozdrabniamy, usuwając grube włókna,
  • kawałki jarmużu rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia, skraplamy oliwą i oprószamy solą,
  • pieczemy około 6 minut w 120 stopniach Celsjusza.

Chipsy suszone najlepiej smakują natomiast w wersji na słodko, czyli z plasterków owoców, takich jak
jabłko, banan czy gruszka. Chipsy bananowe przygotujemy w suszarce (do owoców/grzybów) lub w
piekarniku. Plasterki owoców o grubości maksymalnie 4 mm muszą suszyć się przez około 10 godzin.

W piekarniku należy po pięciu godzinach suszenia w temperaturze 60 stopni Celsjusza obrócić je na
drugą stronę. Jabłka czy gruszki suszą się nieco krócej, bo około 2 godziny, a latem można wysuszyć
je nawet na słońcu. Zamiast słodkich batoników polecamy zatem chipsy z suszonych jabłek,
doprawione cynamonem, wanilią lub imbirem.

Czy zdrowe chipsy da się kupić w sklepie?


Zdrowe chipsy ze sklepu rozpoznamy po ich składzie, który należy przeanalizować bardzo dokładnie,
zanim nabierzemy się na deklaracje producenta z hasłami typu “fit” czy “mniej kalorii”. Nawet domowe
chipsy z ziemniaków zawierają tłuszcz czy sól, jednak te na sklepowych półkach mogą obfitować w
kontrowersyjny olej palmowy czy bliżej nieokreślone mieszanki przypraw z glutaminianem sodu, który
niejako blokuje kubki smakowe i uzależnia nas od bardzo wyrazistej w smaku żywności.

Nieco łatwiej jest kupić zdrowe chipsy suszone, choć i te mogą zawierać niepotrzebnie dodany cukier czy inne
“polepszacze”. Bardzo ciekawą alternatywą dla wszystkich chipsów sklepowych są chipsy
liofilizowane z… ryb! Chipsy z dorsza będą nie tylko idealną przekąską do chrupania, ale również
świetnym źródłem białka. Nie zawierają cukru, a ich kaloryczność jest stosunkowo niewielka.

Poza tym, tłuszcz z ryb to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo istotne w codziennej diecie.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa