DietaSuplementacjaSuplementy naturalne

Zielona kawa – właściwości, działanie, skutki uboczne

Kawa bez wątpienia jest jednym z najczęściej spożywanych napojów wśród Polaków. Nic w tym dziwnego, gdyż oprócz docenianych walorów zdrowotnych, liczne badania wskazują również na cenne właściwości prozdrowotne tego napoju. W Polsce największym uznaniem cieszy się klasyczna kawa czarna (mielona lub nieco rzadziej w ziarnach), a kolejno kawa rozpuszczalna oraz kawa zbożowa. Najczęściej Polacy spożywają kawę solo, a także z dodatkami typu cukier, mleko (klasyczne bądź roślinne). W okresie letnim wzrasta popularność kawy mrożonej – zazwyczaj z dodatkiem bitej śmietany czy lodów.

kawa

Kawa zielona – prawdziwy hit ostatnich lat

Kawa zielona pojawiła się na polskim rynku już dobre kilka lat temu. Dopiero jednak od niedawna wzrasta zainteresowanie konsumentów tym rodzajem kawy. Pozyskiwana jest ona z ziaren kakaowca, a za szereg jej korzystnych dla zdrowia i samopoczucia właściwości odpowiada przede wszystkim kwas chlorogenowy. Nie występuje on w klasycznej kawie czarnej, gdyż ginie w procesie palenia. Zielona kawa zawdzięcza swój kolor właśnie specyficznemu sposobowi jej przygotowania – dzięki temu możliwy jest do uzyskania niepalony kolor jasno zielonej barwy.

Aktualnie kawę zieloną można zakupić coraz częściej w lokalnych supermarketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością i produktami ekologicznymi. Powszechnie jest dostępna również w sklepach internetowej – to właśnie tam można liczyć również na najlepsze ceny tego produktu. Kawa zielona nie należy do najtańszych produktów dostępnych na rynku – jak to bywa zazwyczaj z kawą. Biorąc pod uwagę, że jest jednak dość ekonomiczna w stosowaniu, nie jest to duży wydatek dla domowego budżetu.

ziarna zielonej kawy

Zielona kawa – smak oraz sposób przygotowania

Wielbiciele tego gatunku kawy z reguły twierdzą, że smak napoju przygotowany na bazie zielonkowatych ziaren przypomina nieco zieloną herbatę. Jest on znacznie łagodniejszy niż w przypadku standardowej kawy. Wyczuwalna jest również lekka nuta goryczy, a także kwaskowatości. Z pewnością nie jest to smak, który przypadnie do gustu każdemu – ze względu jednak na szereg korzystnych prozdrowotnych właściwości z pewnością warto ją włączyć do swojej diety.

Kawa zielona dostępna jest w sprzedaży zarówno w postaci ziaren, jak również w wersji mielonej. Można ją również samodzielnie mielić w młynku do kawy, tuż przed jej zaparzeniem. Dla wydobycia głębi smaku najlepiej jest parzyć kawę z 2 łyżek ziaren (bądź podobnej ilości kawy zmielonej) zalanych wrzątkiem przez kilka minut. Ciekawe jest to, że w przeciwieństwie do kawy czarnej, ziarna kawy zielonej można wykorzystywać nawet trzykrotnie – parząc za każdym razem te same ziarna, uzyskuje się inne efekty smakowe.  Zielona kawa jest również dostępna w formie kawy rozpuszczalna, często bywa wówczas dodatkowo wzbogacana o inne składniki odżywcze, jak na przykład błonnik czy wyciągi z ziół.

zielona kawa

Właściwości kawy zielonej

Liczne walory zdrowotne kawy zielonej zostały potwierdzone przez badania naukowe na ten temat. Jednoznacznie mówią one o tym, że kawa tego rodzaju może stanowić świetne uzupełnienie jadłospisu oraz alternatywę dla innego rodzaju napojów.

Kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie jest cennym dla zdrowia polifenolem. Ten przeciwutleniacz doskonale usuwa wszelkie metale ciężkie z organizmu oraz wspomaga proces oczyszczania. Wykazuje przy tym właściwości antynowotworowe – zielona kawa może przyczyniać się więc do minimalizowania ryzyka zmian nowotworowych.

Zielona kawa doskonale wzmacnia i wspomaga pracę wątroby, a także wykazuje właściwości ochronne dla tego organu. Dodatkowo składniki aktywne zawarte w kawie działają stymulująco na pracę układu immunologicznego, a więc wzmacniają odporność organizmu i minimalizują podatność na infekcje czy przeziębienia, jednocześnie zwiększają produkcję przeciwciał przez organizm. Zawarte w niej polifenole mają działanie przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne – mowa tutaj między innymi o kwasie salicylowym czy kwasie galusowym. Wszystko to sprawia, że właściwości prozdrowotne kawy zielonej są nieocenione – sama w sobie nie jest co prawda remedium na wszystkie zdrowotne problemy, ale z pewnością jej systematyczne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu oraz – jak to kawa – na poprawę samopoczucia oraz witalności.

Kawa zielona na odchudzanie

Oprócz wspomnianych już wcześniej zalet, kawa zielona ma również inną ważną funkcję. Wiele badań i doniesień wskazuje, że może odgrywać ona bardzo dużą rolę w odchudzaniu się. Wszystko to za sprawą omawianego już wcześniej kwasu chlorogenowego, który znacząco przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz przyśpiesza proces przemiany materii.  Spożywanie jednej czy dwóch filiżanek kawy zielonej dziennie w połączeniu z odpowiednią dietą oraz zdrowym trybem życia i aktywnością fizyczną przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów ciała lub do utrzymania zadbanej sylwetki.

szczupła sylwetka

Zielona kawa – wartości odżywcze

Zielona kawa sama w sobie ma bardzo dobre właściwości odżywcze. 100 gram kawy zielonej to zaledwie 14kcal oraz 3,3g węglowodanów. Kawa zawiera również pożądaną wśród wielu konsumentów kofeinę, a także witaminy (w tym witaminę B1, witaminę B2, kwas foliowy czy witaminę B12) i składniki mineralne (przede wszystkim wapń, sód, magnes, cynk bądź miedź).

Kawa zielona nie jest więc bardzo kalorycznym napojem – szczególnie ta spożywana bez żadnych dodatków. Warto bowiem pamiętać, że za kaloryczność kawy odpowiadają głównie składniki, które jej towarzyszą, takie jak cukier, mleko czy słodkie dodatki (również te „do kawy”, jak różne ciasteczka czy słodkie przekąski). Zielona kawa jest więc polecanym napojem dla wszystkich osób, które są na diecie oraz dla osób, którym zależy na spożywaniu produktów o niskim indeksie glikemicznym (na przykład cukrzykom czy osobom zmagającym się chociażby z insulinoopornością).

Suplementy z wyciągiem z zielonej kawy

Zielona kawa często występuje w formie suplementu diety i tabletek do codziennego stosowania. Jest to niewątpliwie bardzo dobre rozwiązanie dla osób, którym nie przypadł do gustu smak tego parzonego napoju. Suplementy z wyciągiem z kawy zielonej poprawiają nie tylko przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej, ale również dodają energii i poprawiają witalność. Tego rodzaju suplementację powinny rozważyć nie tylko osoby, które chcą zadbać o swoją sylwetkę, ale również te, które borykają się ze zmęczeniem i brakiem energii w codziennym funkcjonowaniu.

Wiele suplementów z wyciągiem z zielonej kawy zawiera również inne, cenne dla zdrowia składniki aktywne. Bardzo często tabletki są wzbogacane o błonnik pokarmowy, wyciąg z żeń-szenia czy inne składniki roślinne, które mają ogólne działanie wzmacniające organizm i pozwalające na lepsze samopoczucie.

Suplement Prozdrowotny Allnutrition GREEN COFFEE 90kaps

Wysokiej jakości zieloną kawę kupisz tutaj

Czy warto pić kawę zieloną? Skutki uboczne spożywania kawy zielonej

Zielona kawa jest w ostatnim czasie bardzo modnym produktem, który ciekawi wiele osób. Stanowi bardzo dobrą alternatywę dla bardziej znanych napojów (w tym napojów gazowanych czy energetyków). Choć badania wskazują, że posiada ona liczne walory korzystne dla zdrowia, warto pamiętać, że sama w sobie nie stanowi metody leczenia czy zapobiegania jakiejkolwiek chorobie. Według dietetyków warto ją jednak włączyć do swojej codziennej diety, gdyż za sprawą cennych polifenoli korzyści z jej codziennego spożywania jest naprawdę wiele. Przede wszystkim zadowoli ona wszystkie te osoby, które dążą do wymarzonej sylwetki i są właśnie w trakcie diet redukcyjnych, a także osoby, które pragną zachować szczupłą sylwetkę.

Badania naukowe ponadto wskazują, że osoby, które regularnie wypijają od 3 do 4 porcji kawy dziennie są znacznie mniej podatne na rozwój cukrzycy typu 2 (oczywiście w porównaniu do osób, które kawy nie spożywają w ogóle bądź piją ją rzadko). Wpływa na to przede wszystkim fakt, że kawa zielona poprawia pracę trzustki i wątroby, a także zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Wnioski z tych badań niewątpliwie po raz kolejny przekonują że kawa zielona (oraz inne rodzaje kawy – wedle gustu) stanowią bardzo ważny oraz smaczny element profilaktyki zdrowotnej.

Z piciem kawy zielonej powinny jednak uważać osoby, które już chorują na cukrzycę – ze względu na fakt, że obniża ona poziom cukru we krwi, w przypadku cukrzycy może w skrajnych przypadkach powodować hipoglikemię.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa

Podobne artykuły
Mikro i makroelementySuplementacjaSuplementy naturalneZdrowie

Jak w największym sklepie z suplementami obchodzimy Dzień Ziemi

SuplementacjaSuplementy naturalneZdrowie

Dzień marihuany w Świecie Supli — jak adaptogeny wpływają na zdrowie?

SuplementacjaSuplementy naturalneZdrowie

Naturalne antybiotyki: czosnek, miód, cytryna, imbir i kurkuma — właściwości i działanie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *