OdchudzaniePrzepisy i dieta

Dietetyczne kotlety mielone. Czy to możliwe?

Wiele tradycyjnych polskich potraw, niestety, nie jest dietetyczna. Dlatego być może tak wielu Polaków zmaga się z nadwagą. Jeśli chcemy odżywiać się niskokalorycznie i zdrowo, nie musimy całkowicie rezygnować z tradycyjnych polskich dań jak np. kotlety mielone. Należy przygotować je po prostu w odchudzonej wersji.

Kotlety mielone dietetyczne

Tradycyjne kotlety mielone wykonane są z mięsa wieprzowego zawierającego sporo tłuszczu, białej bułki, dodatkowo bułki tartej i tłuszczu do smażenia. Są to składniki dalekie od dietetycznych. Należy więc „odchudzić” kotlety mielone.

Zamiana mięsa

Tradycyjnie stosowane przy wyrobie kotletów mielonych wieprzowina nie jest wskazana. Należy zamienić wieprzowinę unikając wielu kalorii na inny rodzaj mięsa, np. mielone mięso z indyka. Zaletą mięsa z indyka jest niska zawartość tłuszczu przy dużej zawartości białka. Tłuszcz w nim zawarty to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie powodują wzrostu cholesterolu we krwi. Jest źródłem potasu, magnezu, chromu, cynku, żelaza, witamin z grupy B, kwasu foliowego i niacyny. Smaczny obiad z mielonym z indyka doda energii do działania i poprawi humor.

• 400 gram chudego mięsa z indyka,
• 1 cukinia,
• 1 por,
• 1/2 cebuli,
• po pół pęczka koperku i pietruszki,
• szczypta pieprzu cayenne, soli morskiej, kolendry i kurkumy,
• suszone oregano,
• olej kokosowy, sos sojowy

Wykonanie:

Mięso z indyka zmielić w maszynce (malakserze), dodać odrobinę wody i wyrobić w dłoniach, na tłuszczu zeszklić cebulę, cukinię zetrzeć na tarce, pokroić drobno por, drobno posiekać koperek i pietruszkę, wymieszać mięso z resztą składników i przyprawami, uformować kotlety i smażyć na oleju kokosowym z każdej strony po kilka minut.

Kotlety można również włożyć do piekarnika i przygotować bez smażenia.

Zmiana składników panierki:

Znany kucharz polski K. Okrasa postanowił wymienić bułkę tartą na płatki owsiane. Dzięki temu mielone po usmażeniu będą jeszcze bardziej soczyste w środku, a panierka złocista i bardziej chrupka. Płatki nadają kotletom delikatności i jędrności, kotlety są miękkie i soczyste nawet, kiedy już ostygną. Niektóre gospodynie domowe zarzekają się, że dobrze przygotowane mielone nie rozpadną się podczas smażenia na gorącym oleju i dodatkowo nie przykleją się do patelni. Wszystko wskazuje na to, że obtaczanie mięsa mielonego dodatkowo w bułce tartej jest raczej nieobowiązkowe. Panierka wchłonie niepotrzebnie sporo tłuszczu z patelni.

Zmiana kulinarnych planów… A może FIT burgery?

Pieczone kotlety mielone

Warto przygotować wersję znacznie bardziej dietetyczną, a również smaczną. Kotletów fit nie smaży się na patelni, tylko piecze w piekarniku! Dzięki temu są dużo mniej kaloryczne, gdyż nie używa się do nich oleju i są znacznie zdrowsze. Jeśli jeszcze dodamy mielone płatki owsiane, będą bogate w błonnik i znacznie przyśpieszą trawienie! Szybki, prosty i bardzo zdrowy pomysł na obiad to drobiowe kotlety mielone z piekarnika [przepis]

• 500 gram mięsa mielonego z indyka,
• 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
• 1 jajko,
• 1/2 szklanki płatków owsianych,
• 1 łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej i curry

Warto również przy mielonych zrezygnować z bułki tartej oraz jajka – mięso nie wymaga sklejania białkiem, gdyż samo lepi się wystarczająco dobrze. Kotlety z samego mięsa nie chłoną tak bardzo tłuszczu, jak te z dodatkiem bułki tartej.
Jeśli zależy Ci na dodatku jajka z uwagi na smak – można zastąpić bułkę tartą odtłuszczonym mielonym siemieniem lnianym lub mąką z ciecierzycy.

Zdecydowanie lepszą opcją przy mielonych – jest samodzielne komponowanie przypraw. Majeranek, sól, pieprz, drobno pokrojona cebulka lub szczypiorek i nic więcej.

Zaskoczyć można swoich bliskich klopsami mielonymi z ugotowanym jajkiem na twardo. Wszystko, co jest potrzebne – to mięso mielone z indyka, ugotowane na twardo jajka, cebula, cebula, czosnek oraz przyprawy – danie jest naprawdę pyszne.

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostego powodu – można je przyrządzić na wiele smacznych sposobów. Do środka kotletów można włożyć pieczarki, jajko, cukinie, kapustę pekińską, ogórek kiszony i inne.

Jak zrobić soczyste mielone ?

Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Uwaga:
Nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będzie wyrabiane, tym twardsze kotlety finalnie uzyskamy – wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników. Aby po usmażeniu kotlet były soczyste i miękkie w środku – trzeba dodać kalafior. Wcześniej ugotowany – ostudzony i zmielony na miazgę. Według przepisu na pulchne kotlety mielone z kalafiorem – na 300 gram mięsa należy dodać 300 gram kalafiora. Bardzo ciekawe są również mięsno – warzywne kotlety – wystarczy pół kalafiora i składniki na kotlety mielone z indyka, różyczkę kalafiora schować w środku kotleta.

Zbliżająca się wiosna to czas, aby nieco złamać tradycyjne przepisy, np. poprzez dodanie do mięsa zielonych liści pokrzywy, aby zrobić smaczny, typowo wiosenny obiad. Umytą pokrzywę, należy sparzyć we wrzątku i odstawić na kilka minut, po tym czasie ostrożnie odcisnąć dokładnie pokrzywę na cedzaku z nadmiaru wody, następnie drobno ją pokroić.

Warto postawić na „dietetyczne kotlety mielone”. Wersja fit to lepsze zdrowie.

https://swiatsupli.pl/wsparcie-watroby-ostropest-plamisty-ostrovit-milk-thistle-vege-90vkaps/p3710

Promaker Isolate Odżywka Białkowa