Nie da się ukryć, że coraz więcej osób żywo interesuje się treningami siłowymi. Nie ma bowiem skuteczniejszego sposobu na to, by wyrzeźbić swoją sylwetkę, a jednocześnie nabrać nieco więcej masy mięśniowej. Niestety, każdy kto poświęca czas na regularne treningi doskonale zdaje sobie jednocześnie sprawę z tego, że przyrost masy mięśniowej nie jest taki oczywisty. Wielu sportowców decyduje się więc na skorzystanie z kreatyny, która nie tylko powoduje szybszy wzrost tkanki mięśniowej, ale także poprawia ogólna wydolność organizmu. By jeszcze bardziej zwiększyć efekty z jej stosowania, warto zainteresować się dekstrozą. Dzięki niej z pewnością szybko zauważymy efekty naszego wysiłku i intensywnych treningów!
Czym jest dekstroza?
Dekstroza to pojęcie, które wielu z nas może wydawać się wyjątkowo tajemnicze. Jednocześnie warto sobie uświadomić, że pod tą nazwą kryje się po prostu cukier gronowy, czyli świetnie nam znana glukoza. Ciekawostką jest fakt, że dekstrozę świetnie znają osoby, które borykają się z cukrzycą. Może ona bowiem błyskawicznie podnieść poziom cukru we krwi i uchronić diabetyków przez hipoglikemią. Niemniej jednak dekstrozą powinny się również zainteresować osoby poświęcające czas na treningi wytrzymałościowe oraz siłowe. Ze względu na to, że szybko transportuje ona kreatynę, może stać się jej świetnym uzupełnieniem i zwiększyć jej wchłanialność.
Jak działa dekstroza?
Działanie dekstrozy nie jest zbyt trudne. Przede wszystkim jest spożycie sprawia, że w naszym organizmie, a dokładniej w naszej krwi następuje błyskawiczny wzrost poziomu cukru. Tym samym trzustka wydziela jeszcze więcej insuliny, która ma ten poziom zredukować. To właśnie insulina odpowiedzialna jest za “wyłapywanie” dekstrozy i wraz z innymi aminokwasami oraz kreatyną transportuje ją do ważnych organów jak np. do wątroby oraz do naszych mięśni. W efekcie szybko możemy zauważyć, że tuż po spożyciu dekstrozy wydolność naszego organizmu znacznie się zwiększa.
Dekstroza a glukoza
Dekstroza często jest nazywana D-glukozą. Niemniej jednak są to cukry proste, a jedyna różnica między nimi wynika ze źródła ich pozyskiwania. Glukoza to dekstroza, po prostu zrobiona z kukurydzy. Oba cukry proste jednak oddziałują na nasz organizm w podobny sposób.
Dekstroza a kreatyna- jaka występuje między nimi zależność?
Kreatyna jest świetnie znana wszystkim osobom, które uprawiają różnorodne sporty, a głównie poświęcają czas na treningi siłowe i dążą do efektywnego budowania masy mięśniowej. Jednocześnie kreatyna ma to do siebie, że jej przyswajalność przez organizm nie jest aż tak szybka, jak każdy ze sportowców tego oczekuje. Choć wspomaga ona budowanie mięśni, to jednak na efekty- niestety- trzeba będzie nieco poczekać. Właśnie w tym momencie warto zwrócić uwagę na dekstrozę, która w świecie sportu i kulturystyki staje się coraz bardziej popularna. Wynika to przede wszystkim z jej właściwości odnośnie transportu kreatyny do mięśni i do wątroby. Dzięki dekstrozie kreatyna szybciej dociera do krwi, a następnie jest ona transportowana do naszych tkanek mięśniowych oraz do innych organów. W efekcie jest ona przyswajalna o wiele szybciej, a co więcej, budowanie masy mięśniowej zostaje odpowiednio stymulowane.
Dekstroza po treningu- kiedy warto po nią sięgnąć?
Po intensywnym wysiłku fizycznym, wydziela sięw naszym organizmie kwas mlekowy. Jest to jeden z największych wrogów jeśli chodzi o procesy regeneracyjne mięśni. Jak wiadomo, regeneracje jest podstawą do tego, by mięśnie mogły się rozwijać i po prostu rosnąć. Co ciekawe, po wyczerpującym treningu nie zawsze mamy także okazję zjeść pełnowartościowy i energetyczny posiłek, co powoduje znaczne straty glikogenu. Osoby trenujące i aktywne fizycznie powinny więc sięgnąć po dekstrozę w połączeniu z kreatyną na około godzinę od zakończonego treningu. Wówczas szybko uzupełnią one braki glikogenu oraz dostarczą niezbędną energię do mózgu i do serca. Warto jednak pamiętać, że dekstrozę warto wykorzystywać w granicach zdrowego rozsądku. Spożywanie jej w nadmiarze wcale nie przyspieszy procesów regeneracyjnych, a może wywołać całkiem odwrotne skutki.
Dekstroza w żywności- jakie produkty spożywcze są naturalnym źródłem dekstrozy?
Dekstroza czyli po prostu cukier gronowy jest całkowicie naturalnym “suplementem” dla osób trenujących. Co ciekawe, można ją bez większych problemów znaleźć w niektórych produktach żywnościowych. Skoro jesteśmy świadomi do tego, że dekstroza jest jednym z cukrów, to analogicznie najlepszym jej źródłem będą wszelakie cukierki, żelki z cukrem pudrem czy też szereg innych batoników. Jednocześnie warto zauważyć, że nie są one jedynym źródłem dekstrozy. Znajdziemy ją także w:
- owocach- głównie źródłem dekstrozy będą winogrona;
- słodkie napoje bezalkoholowe- czyli popularne, kolorowe napoje jak np. coca-cola;
- miód- również jest to jedno ze źródeł dekstrozy;
- soki owocowe.
Jak więc widać, dekstroza ma całkowicie naturalne pochodzenie i jeśli tylko będzie ona stosowana zgodnie z zaleceniami, to z pewnością szybko przekonasz się o jej dobroczynnych właściwościach i wpływie na nasz organizm.
Dekstroza- cena
Osoby uprawiające sport mogą skorzystać z dekstrozy, która zostanie im zaoferowana w formie odżywki. Najczęściej przybiera on sproszkowaną postać, którą możemy dodać do ulubionego napoju lub połączyć z kreatyną w formie szejka, co spowoduje jej szybszą wchłanialność i przyczyni się jednocześnie do szybszego wybudowania masy mięśniowej. Z pewnością Ci, którzy zainteresowali się łączeniem dekstrozy i kreatyny będą także zastanawiali się nad jej ceną. W świecie sportu niestety ponoszone są dość duże wydatki na odżywki i suplementy, które mają poprawić wydolność organizmu i wspierać procesy regeneracyjne.
W przypadku dekstrozy można jednak śmiało powiedzieć, że jej zakup nie będzie zbytnim obciążeniem finansowym. Za pojemnik dekstrozy trzeba będzie zapłacić około 20-30 złotych. Oczywiście ostateczna cena będzie uzależniona przede wszystkim od ilości dekstrozy, a także od “źródła” z którego ją nabędziemy. Warto jednak pamiętać, że w przypadku stosowania odżywek i suplementów, zawsze powinniśmy decydować się na zrobienie zakupów u renomowanych i znanych sprzedawców, co będzie jednocześnie gwarancją naszego bezpieczeństwa.
Sprawdź pozostałe artykuły na temat kreatyny:
Jabłczan kreatyny – wszystko co powinieneś o nim wiedzieć
Monohydrat kreatyny czy jabłczan – co wybrać?
Jak długo brać kreatynę?
Ile trzeba pić wody przy kreatynie?
Jaka kreatyna jest najlepsza?
Kreatyna czy nadaje się na redukcję?
Powód, dla którego powinieneś wziąć kreatynę!
Ranking kreatyn – najlepsza kreatyna
Obalamy 10 mitów na temat kreatyny.
Ranking Monohydratów Kreatyny 2022. Poznaj najlepsze!