Przepisy i dieta

Jakie właściwości ma brokuł?

Brokuł, czyli warzywo przypominające swoim wyglądem zielone drzewko, ma niezwykle dużo pozytywnych właściwości zdrowotnych. Oprócz tego że brokuł zawiera wiele przeciwutleniaczy, minerałów, witamin, oraz związków antyrakowych, jest po prostu bardzo smacznym warzywem. Można je wykorzystywać przez cały rok, w formie świeżej, lub zamrożonej – nie tracą swoich właściwości. Najczęściej są spożywane gotowane, można również jeść je na surowo. Zaletą brokułów jest również to, że można je przyrządzać na wiele różnych sposobów i nadają się do ogromnej ilości dań. Ze względu na to, że nie są kaloryczne, często wykorzystuje się je na diecie redukcyjnej.

Czym właściwie jest brokuł?

Brokuł tak naprawdę jest kapustą szparagową z rodziny kapustowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z Cypru. W Polsce w XVI wieku został sprowadzony przez królową Bonę. Warzywo to, jest jadalne w całości. W sklepach dostępny jest kwiatostan wraz z łodygą. Możemy wyróżnić wiele odmian brokułów, oprócz tej najbardziej kojarzonej, spotykanej praktycznie we wszystkich sklepach. Istnieją brokuły ozdobne oraz takie w fioletowym kolorze.

Właściwości zdrowotne brokułów

Zdecydowanie należy do diety wprowadzić warzywo jakim jest brokuł. Wpływ na zdrowie tej rośliny jest niezaprzeczalnie zbawienny. Brokuł składa się głównie z wody, jednak zawiera nieco więcej białka niż inne rośliny, przy niewielkiej zawartości węglowodanów.

Składniki odżywcze brokuła

Głównie cechujące gotowany brokuł witaminy to witamina A, K oraz C. Niewielka ilość ugotowanego brokuła, przekracza dzienne zapotrzebowanie na witaminy C i K. Oprócz tego, brokuł zawiera również witaminy z grupy B oraz E. Należy pamiętać że witamina K wpływa głównie na krzepliwość krwi, a C na odporność organizmu. Błonnik, w który bogaty jest brokuł, wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Warzywo to, zawiera antyoksydanty, które są konieczne w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki zawartości potasu, brokuł wpływa zbawiennie na regulacje ciśnienia krwi. Brokuły zawierają sulforafan – substancję o wielu właściwościach, która między innymi chroni przed chorobami serca, czy różnego rodzaju nowotworami a także ma udowodniony wpływ na leczenie zakażenia bakterią Helicobacter Pylori. Karotenoidy zawarte w brokułach, wpływają pozytywnie na wzrok. Glukorafanina sprzyja regeneracji skóry, a kaempferol ma przeciwzapalne działanie. Duża zawartość kwarcetyny ma dobry wpływ, na układ krwionośny.

Zalety spożywania brokułów:

  • Leczenie oraz zapobieganie osteoporozie,
  • zapobieganie zmarszczkom i starzeniu się skóry,
  • przeciwdziałanie nowotworom,
  • regulacja ciśnienia krwi,
  • przeciwdziałanie procesom starzenia się organizmu,
  • zapobieganie chorobom cywilizacyjnym,
  • poprawa wzroku,
  • zwalczanie stanów zapalnych organizmu,
  • przeciwdziałanie występowaniu alergii,
  • łagodzenie objawów autyzmu,
  • walka z Helicobacter Pylori,
  • wzmocnienie stawów,
  • wspomaganie odchudzania.

Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania brokułów?

Mimo ogromnej ilości zalet spożywania brokułów, istnieją sytuacje w których powinno się jeść mniejsze ilości tych warzyw. Brokuł zawiera goitrogeny – związki które wpływają na hormony tarczycy. Jeszcze niedawno twierdzono, że nie powinno się spożywać brokułów w ciąży, oraz w czasie karmienia piersią, jednak ta teza została całkowicie obalona.

Brokuły przeciwwskazania:

  • zespół jelita drażliwego,
  • choroby tarczycy,
  • alergia na brokuły.

Jaki indeks glikemiczny ma brokuł?

Charakteryzujący brokuł gotowany indeks glikemiczny to jedynie 15. Ze względu na to, że brokuł jest to warzywo niskoskrobiowe, jego indeks glikemiczny, oraz kaloryczność są bardzo niskie. Dlatego polecany jest cukrzykom, oraz osobom na diecie. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika, wspomagają proces odchudzania i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.

W jakiej formie najlepiej spożywać brokuły

Brokuły, najlepiej jeść świeżo ugotowane. Warto pamiętać, aby brokuły wrzucać do gotującej się wody i nie gotować ich zbyt długo, a po ugotowaniu nie przechowywać dłużej niż 1,5h. Wtedy zachowają najwięcej wartości odżywczych. Im dłużej gotuje się brokuły, tym zawartość substancji odżywczych i witamin maleje. Poleca się gotować te warzywa również na parze, pozwoli to na zachowanie jak największej ilości witamin i minerałów. Mrożenie brokułów, spowoduje częściową utratę ich wartości odżywczych. Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że brokuły można spożywać również na surowo, wtedy zachowają wszystkie swoje właściwości.

Na co należy zwrócić uwagę kupując brokuły?

Wybierając brokuła w sklepie, należy się mu przyjrzeć. Dobrze, aby brokuł nie miał gąsienic, oraz muszek. Świeży brokuł powinien mieć piękny żywy zielony kolor. Zażółcone części mogą świadczyć o tym, że warzywo jest już trochę starsze. Po zakupie warto przechowywać je w lodówce, dzięki temu zachowają swoją świeżość nawet do tygodnia.

Odpowiadając na pytanie czy gotowany brokuł jest zdrowy, bezsprzecznie można stwierdzić że jest niezwykle zdrowy. Warzywo to, jest istną bombą, bogatą w liczne wartości odżywcze. Brokuły można przygotować na wiele różnych sposobów i wykorzystać do rozmaitej ilości dań. Ze względu na swój ciekawy smak, brokuły mają bardzo wielu fanów.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa