Flawonoidy – ich aktywność biologiczna. Czym są, gdzie się znajdują?
Flawonoidy – ich aktywność biologiczna. Czym są, gdzie się znajdują?
Mikro i makroelementyRanking witamin

Flawonoidy – ich aktywność biologiczna. Czym są, gdzie się znajdują?

W ostatnich latach szczególnych zainteresowaniem w świecie nauki cieszą się flawonoidy. Ich aktywność biologiczna daje szeroką gamę możliwości zastosowania tych związków w charakterze naturalnych środków leczniczych w terapii różnych chorób. Uzasadnia to zwiększenie ich podaży w codziennej diecie poprzez spożywanie zalecanej ilości warzyw, owoców, roślin strączkowych. Innym źródłem flawonoidów są różnego rodzaju herbaty (zielona, czarna, biała), kawa, kakao, miód oraz czerwone wino.

Flawonoidy – ich aktywność biologiczna. Czym są, gdzie się znajdują?

Czym są flawonoidy?

Flawonoidy zwane inaczej bioflawonoidami to roślinne związki bioaktywne, które w naszym organizmie mogą pełnić funkcje podobną do witamin. Podczas przeprowadzonych przez naukowców eksperymentów dostrzeżono wielokierunkowe działanie tych związków i dlatego zawnioskowano o zaliczenie ich do grupy witamin oraz nadano nazwę witaminy P. Stąd też chętnie wykorzystywane są do produkcji suplementów pomocnych w profilaktyce, ale i leków stosowanych w terapii niektórych dolegliwości, przede wszystkim chorób układu sercowo naczyniowego.

Flawonoidy z uwagi na różnice w budowie dzieli się na:

  • flawanony,
  • flawanole,
  • flawony,
  • izoflawony,
  • flawonale,
  • antocyjany,

Gdzie występują flawonoidy?

W naszym organizmie flawonoidy mogą pełnić rolę podobną do witamin. Nie zalicza się ich do niezbędnych składników odżywczych, ale ich pozytywny wpływ na nasz organizm pozostaje nieoceniony. Mają szeroki zakres działania i liczne korzystne dla zdrowia właściwości. Duże ilości flawonoidów znajduje się m.in. w owocach, warzywach i ziołach. Występują we wszystkich częściach roślin: w liściach, łodygach, kwiatach, owocach, nasionach. Największe ilości znajdują się w powierzchniowych warstwach roślin np. w skórce i bezpośrednio pod skórką owoców. Ich zawartość w owocach i warzywach zależy głównie od czynników środowiska takich jak nasłonecznienie czy temperatura oraz od ich stopnia dojrzałości.

Klasa flawonoidów i występowanie:

  • flawanony – pomarańcze, grejpfruty;
  • flawony – seler, czerwona papryka, pietruszka, czerwony pieprz, tymianek, cytryna;
  • flawonole – czarny bez, jabłka, ciemne winogrona, czerwona cebula, brokuł, sałata, czerwona kapusta;
  • antocyjany – czarny bez, borówka czernica, czarna porzeczka, aronia, truskawki, wiśnie, ciemne winogrona, czerwone wino, dzika róża;
  • flawanole – czerwone wino, czekolada, herbata, kiwi, jabłka;
  • izoflawony – rośliny strączkowe, soja i jej produkty;

Flawonoidy – ich działanie

Flawonoidy, które dostarczane są organizmowi wraz ze spożywanymi owocami, warzywami czy roślinami strączkowymi, wchłaniane są w połowie do krwiobiegu w niezmienionej postaci. Te, które nie zostaną w ten sposób przyswojone, są metabolizowane w wątrobie i jelicie cienkim. Wówczas zmienia się także ich aktywność oraz szybkość usuwania z krwiobiegu.

Właściwości flawonoidów

  1. Antyoksydacyjne (najbardziej cenione) – wynikają ze zdolności tych związków do wychwytywania , wymiatania i ograniczenia wytwarzania wolnych rodników oraz reaktywnych form tlenu, chronią witaminę C i E przed utlenianiem.
  2. Przeciwzapalne i antyalergiczne właściwości flawonoidów – napływ leukocytów do miejsca objętego stanem zapalnym zostanie spowolniony, a on sam stopniowo zostaje złagodzony.
  3. Przeciwnowotworowe działanie – zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, prostaty, tarczycy, płuc, głowy i szyi.
  4. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych (zwiększenie stężenia „dobrego” cholesterolu i ograniczenie odkładania się w świetle naczyń krwionośnych „złego cholesterolu”).
  5. W połączeniu z witaminą C wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne (leczenie chorób zakrzepowych i zatorowych).
  6. Przyczyniają się do zwiększenia siły skurczowej serca (jednocześnie łagodzenia skurczów naczyń krwionośnych) oraz redukcji ciśnienia tętniczego.
  7. Działanie przeciwcukrzycowe – mogą powiem pośrednio stymulować wydzielanie insuliny.
  8. Spowalniają proces przebiegu zmętnienia soczewki oka (zaćmy).
  9. Hamują przenikanie cząsteczek wirusa HIV do wnętrza komórek i aktywność jego biała.

Aby zachować zdrowie i młody wygląd jak najdłużej pamiętajmy, aby spożywać odpowiednią ilość owoców i warzyw bogatych we flawonoidy. Zalecana opcja co najmniej trzy posiłki dziennie zawierające porcje warzyw lub owoców. Zrezygnujmy również z używek, które przyśpieszają procesy starzenia (jednocześnie bardzo niekorzystnie wpływając na krążenie). Warto również unikać nadmiernego stresu oraz poświęcać co najmniej pół godziny na aktywność fizyczną.

Niedobór bioflawonoidów w organizmie człowieka objawia się najczęściej zwiększoną skłonnością do pękania naczyń włosowatych (sińce i wylewy podskórne). Jednak zarówno niedobór jak i nadmiar w diecie działa niekorzystnie na człowieka. W dużych dawkach mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z witaminą C, E, kwasem foliowym, zaburzać prawidłową pracę tarczycy poprzez obniżenie dostępności jodu, zaburzać procesy metaboliczne oraz wpływać negatywnie na transport leków w organizmie człowieka. Odradza się stosowanie kobietom w ciąży oraz podczas karmienia.

Osoby dostarczające wymaganą ilość flawonoidów do organizmu, szczególnie w postaci naturalnej – zauważają wyraźną poprawę samopoczucia. Dzięki temu, że flawonoidy podtrzymują działanie adrenaliny, usuwają uczucie zmęczenia oraz sprawiają, że czujemy się rześko i nie męczymy się szybko. Dieta bogata w te związki jest świetnym rozwiązaniem dla osób w każdym wieku, którzy chcą dbać o swoje zdrowie, wzmocnić organizm, wspomóc odporność oraz poprawić jakość życia.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa