Co to jest ksylitol? Ksylitol czy erytrytol? Jak ksylitol wpływa na zdrowie serca?
DietaOdchudzaniePrzepisy i dieta

Co to jest ksylitol? Ksylitol czy erytrytol? Jak ksylitol wpływa na zdrowie serca?

Z pewnością niejednokrotnie słyszałeś o słodziku, jakim jest ksylitol. Być może sam go stosujesz, albo w jakiś inny sposób miałeś do czynienia z ksylitolem. Ostatnio jednak pojawiło się dosyć dużo teorii na temat tego, jak ksylitol może wpływać na nasz organizm. Konkretnie mówimy o artykule, który pojawił się w „European Heart Journal” i mówił on o tym, że może zwiększać ryzyko udarów i zawałów serca. Chcemy również do tego nawiązać i rozwiać wątpliwości dotyczące tego, jak ksylitol wpływa na nasz organizm. Być może ten słodzik będzie idealnym wyborem również dla ciebie. Fakty są takie, że lubimy dodawać słodkiego smaku naszym posiłkom, a sam cukier jest bardzo szkodliwy w większych ilościach. Dlatego też warto przyjrzeć się zdrowszym zamiennikom cukru.

Czym jest ksylitol? Czy warto zastąpić cukier ksylitolem?

Ksylitol, znany również jako cukier brzozowy, to naturalny słodzik pozyskiwany z kory brzozy lub kukurydzy. Jest zdrową alternatywą dla tradycyjnego cukru, ponieważ posiada wiele cennych właściwości:

  • Nie powoduje próchnicy zębów. W przeciwieństwie do zwykłego cukru ksylitol nie jest trawiony przez bakterie znajdujące się w jamie ustnej, dzięki czemu zapobiega powstawaniu próchnicy. Jeśli więc zastanawiasz się, czy ksylitol jest szkodliwy dla zdrowia zębów, to mówimy stanowczo, że nie masz się czego obawiać.
  • Poprawia zdrowie jamy ustnej. Ksylitol zwiększa produkcję śliny, dzięki czemu chronimy naszą jamę ustną przed powstawaniem stanów zapalnych.
  • Cukier brzozowy jest niskokaloryczny. Ksylitol ma w sobie aż 40% mniej kalorii niż cukier biały, dzięki czemu jest idealny dla osób odchudzających się, bądź dbających o sylwetkę.
  • Jest bezpieczny dla diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Mówi się, że jest to jedna z najlepszych alternatyw do słodzenia dla osób chorych na cukrzycę.

Warto wspomnieć, że ksylitol posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co dodatkowo przemawia za nim, jeśli planujesz słodzić potrawy, napoje, czy też piec ciasta i desery.

Czy ksylitol jest zdrowy dla cukrzyków?

Żeby był to odpowiedni i bezpieczny wybór dla diabetyków, musimy zastanowić się, czy ksylitol podnosi poziom cukru. Jest to najważniejsze kryterium dotyczące osób chorujących na cukrzycę, ponieważ jest to choroba, która polega na nieprawidłowym działaniu insuliny w organizmie. Problem z produkcją insuliny może prowadzić do tragicznych powikłań przy zbyt wysokim, lub zbyt niskim poziomie cukru we krwi. Dlatego ważne jest, aby będąc chorym na cukrzycę, stosować produkty, które nie wpływają na poziom cukru. Właśnie takim produktem jest ksylitol.

Cukrzyca a ksylitol

Ksylitol może być bezpiecznie stosowany przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ:

  • Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi po jego spożyciu. Te właśnie gwałtowne skoki poziomu cukru często stwarzają zagrożenie dla osób chorych na cukrzycę.
  • Jest bezpieczny dla poziomu insuliny. Ksylitol nie wymaga insuliny do metabolizmu, w związku, z czym nie stwarza żadnego zagrożenia dla osób z cukrzycą typu 1 i 2.

Dla kogo ksylitol?

Czy ksylitol jest dobrym zamiennikiem cukru dla kogoś jeszcze poza osobami chorymi na cukrzycę? Otóż tak. Poza tym, że tak naprawdę może go stosować każdy, jest kilka grup, dla których cukier brzozowy jest świetnym rozwiązaniem do wprowadzenia w diecie:

  • Dzieci powyżej 3 roku życia. Niezdrowy biały cukier jest bardzo powszechny wśród najmłodszych, a biorąc pod uwagę fakt, że ksylitol jest słodszy niż biały cukier, dzieci mogą nie tylko stosować go w mniejszych ilościach, ale dodatkowo zapobiegać powstawaniu próchnicy zębów, która zdarza się u dzieci bardzo często.
  • Osób na redukcji, bądź dbających o swoją sylwetkę. Ksylitol nie jest tak kaloryczny jak cukier, dzięki czemu łatwiej jest go nam wkleić do diety. Poza tym jest to też słodsza alternatywa cukru, dzięki czemu nie musimy go wsypywać dużo, żeby poczuć słodycz.

Warto wspomnieć, że ksylitolu nie zaleca się dawać dzieciom poniżej 3 roku życia, co nie znaczy, że nie znajdzie się nic dla nich. Dla najmłodszych najlepszymi naturalnymi słodzikami będą miód, owoce, oraz syrop klonowy. Warto również wspomnieć, że cena ksylitolu jest jedną z niższych, jeśli bierzemy pod uwagę zdrowe zamienniki cukru.

Ksylitol czy stewia?

Ksylitol i stewia to 2 naturalne słodziki, które zyskują coraz większą popularność jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru. Chociaż oba posiadają wiele cennych właściwości, różnią się one pod kilkoma kluczowymi względami.

Smak i słodycz

Ksylitol posiada smak neutralny, zbliżony do cukru, tylko słodszy, co też oznacza, że żeby osiągnąć ten sam poziom słodyczy, nie potrzebujemy tyle ksylitolu, ile cukru. Stewia natomiast ma lekko ziołowy smak, który prawdopodobnie nie będzie odpowiadać każdemu. Jednak warto wspomnieć, że jest ona aż 300 razy słodsza od cukru, więc wystarczy minimalna ilość, aby poczuć pożądaną słodycz.

Kaloryczność zdrowych zamienników cukru

Ksylitol zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier (4 kcal na 1 g), natomiast stewia jest praktycznie bezkaloryczna.

Właściwości zdrowotne

Cukier brzozowy tak jak już wspominaliśmy, nie powoduje próchnicy, wspomaga zdrowie jamy ustnej, posiada właściwości prebiotyczne i mniej kalorii niż zwykły cukier, oraz jest bezpieczny dla osób chorych na cukrzycę. Stewia natomiast posiada właściwości przeciwutleniające, może obniżać ciśnienie krwi, oraz wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi.

Zastosowanie ksylitolu i stewii

Ksylitol jest często stosowany jako zamiennik cukru do słodzenia potraw i napojów, a także do wypieku ciast i deserów, natomiast stewia ze względu na swój intensywny smak często jest stosowana w formie ekstraktu i służy do słodzenia napojów, jogurtów, płatków owsianych, lub też innych potraw.

Co jest najzdrowszym zamiennikiem cukru? Jak słodzić na redukcji?

Czemu w ogóle mamy szukać zamiennika cukru? Otóż tradycyjny biały cukier nie jest najlepszym wyborem dla naszego zdrowia. Jeżeli będziesz go stosować w nadmiarze, możesz wywołać wiele negatywnych skutków ubocznych, takich jak:

  • Długotrwały spadek poziomu cukru we krwi, poprzedzany nagłym skokiem
  • Problemy trawienne (m.in. wzdęcia, biegunka i ból brzucha)
  • Problemy skórne, takie jak trądzik i powstawanie innych niedoskonałości
  • Otyłość, jako jeden z głównych i najczęściej spotykanych skutków spożywania cukru w nadmiarze
  • Choroby serca, które są spowodowane podniesionym poziomem złego cholesterolu LDL
  • Nadciśnienie tętnicze, które w dłuższej perspektywie czasu stanowi duże zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.

Tych wszystkich negatywnych skutków spożywania tradycyjnego cukru jesteśmy w stanie uniknąć i co istotne, nie zmuszamy od razu, do wyrzucania z diety każdego posiłku, który jest słodki. Zamiast tego warto stosować zdrowe zamienniki cukru, które znacznie lepiej wpłyną na nasz organizm i nie będą powodować negatywnych skutków ubocznych:

Ksylitol

Jest naturalnym słodzikiem omawianym w powyższym artykule. Ma właściwości, które wspierają zdrowie jamy ustnej, nie powoduje próchnicy, jest niskokaloryczny i bezpieczny dla diabetyków.

Stewia

Słodzik o intensywnym i charakterystycznym bardzo słodkim smaku, który dodatkowo może obniżać ciśnienie krwi i wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi.

Erytrytol

Jest to cukier alkoholowy o neutralnym smaku i zerowej kaloryczności. W nadmiernych ilościach może mieć działanie przeczyszczające, jednak jest to również alternatywa bezpieczna dla osób chorych na cukrzycę.

Miód

Naturalny słodzik o bogatym smaku i wielu właściwościach prozdrowotnych. A konkretnie, posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jest jednak bardzo kaloryczny.

Syrop klonowy

Jest naturalnym słodzikiem o charakterystycznym smaku i bogatym składzie mineralnym (zawiera mangan, cynk i potas). Jednak podobnie jak cukier, trzeba go stosować z umiarem, ponieważ ma w sobie dużo kalorii i cukru.

Zastosowanie ksylitolu w kuchni

Przepisy z ksylitolem naprawdę dają radę! Jeżeli zależy ci na dbaniu o sylwetkę i przygotowujesz posiłki, które mają mniej kalorii, to zdecydowanie zachęcamy do słodzenia ich ksylitolem. Do czego dokładnie możemy dodać cukier brzozowy? Jest to ostatnio bardzo popularny wybór w słodzeniu:

  • Potraw, np. jogurtów, płatków owsianych, musli, itp.
  • Wypieków, dzięki temu, że jest odporny na działanie wysokiej temperatury, możemy nim słodzić ciasta, muffinki i inne wypieki.
  • Konserw, np. owoców i warzyw, dżemów, syropów i sosów.
  • Deserów, takich jak lody, kremy, musy, itp.

Pamiętaj, że ksylitol jest jednym z bezpieczniejszych słodzików dla zdrowia zębów, jamy ustnej i układu trawienia. Warto więc stosować go, ponieważ pozwoli nam to na więcej zdrowej słodyczy w diecie.

Zastosowanie ksylitolu w kuchni

Wpływ ksylitolu na serce

Tak jak wcześniej wspomnieliśmy, ostatnio pojawiły się wyniki badań w jednym z bardziej cenionych pism kardiologicznych „European Heart Journal”. Według przeprowadzonych badań nadmiar ksylitolu w diecie może powodować tworzenie się zatorów w tętnicach mózgowych, oraz tętnicach serca. Jednak badania na ten moment nie dają 100% pewności, a co więcej pojawienie się jakichkolwiek negatywnych skutków występowało dopiero w momencie przyjmowania dużych dziennych dawek ksylitolu. Tak jak ze wszystkim, ważny jest umiar, a biorąc pod uwagę fakt, że ksylitol jest słodszy niż cukier, dużo mniej potrzebujesz go, żeby osiągnąć ten sam poziom słodyczy.

Czy ksylitol ma skutki uboczne?

Ksylitol podobnie jak każda substancja słodząca spożywana w nadmiarze może powodować skutki uboczne. Dlatego musimy pamiętać, żeby rozsądnie korzystać z każdej substancji, która służy do poprawy, bądź zmiany smaku naszego posiłku.

Główne skutki uboczne ksylitolu

  • Problemy żołądkowo-jelitowe, ponieważ sam ksylitol a nadmiernych ilościach może powodować wzdęcia, bóle brzucha i biegunkę. Dzieje się tak, ponieważ nadmiar ksylitolu może nie być w pełni strawiony przez organizm i fermentować w jelitach.
  • Zakłócanie równowagi flory bakteryjnej jelit, co może prowadzić do wzrostu szkodliwych bakterii i zmniejszenia liczby pożytecznych bakterii.
  • Możliwe reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, wysypka, obrzęk i problemy z oddychaniem.

Warto jeszcze raz wspomnieć, że sam ksylitol nie jest trawiony przez małe dzieci, dlatego zaleca się stosowanie go dopiero powyżej 3 roku życia. Zarówno ksylitol, jak i inne zdrowe zamienniki cukru znajdziesz na stronie Świata Supli, bądź w stacjonarnym salonie Świata Supli, który znajduje się w Białymstoku przy ulicy Stołecznej.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa