Przepisy i dieta

Zdrowa jesienna kuchnia. Dynia – przepisy fit.

Jesień składnia nas zwykle do tego, by wprowadzić do swojej kuchni nieco więcej oryginalności i przepisów, które zaskoczą nas i naszych domowników. Każda pora roku cechuje się swoistą sezonowością, która szczególnie uwidacznia się w kontekście warzyw. Każdy z nas, kto spędza odrobinę więcej czasu w kuchni, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że symbolem jesieni stała się dynia. To pomarańczowe warzywo potrafi urozmaicić każde danie, a dodatkowo może stać się świetną podstawą do przygotowania różnorodnych deserów. Z pewnością jedni z nas dynię pokochają, podczas gdy drudzy niezbyt przekonają się do jej walorów smakowych. Jednocześnie gotowanie z dynią w roli głównej może być wyjątkowo owocne. Wobec tego, czy dynia jest zdrowa i jakie fit dania można z niej przygotować?

Czy dynia jest zdrowa?- właściwości odżywcze dyni

Dynia należy do grupy warzyw dyniowatych i ze względu na jej kolor, a także dostępność, stała się ona symbolem jesiennej kuchni. Co więcej, dla osób, które przygotowują zdrowe posiłki, z ograniczoną ilością kalorii, dynia stała się jednym z najważniejszych składników właśnie na tę porę roku. Warto zauważyć, że absolutnie wszystkie warzywa z grupy dyniowatych są cennym źródłem wielu substancji odżywczych i składników mineralnych. Już sam miąższ dyni cechuje się dość wyjątkowym i specyficznym składem chemicznym i wysoką wartością odżywczą. Co ciekawe, choć dynia zawiera dość niewielką ilość składników takich jak białko, tłuszcze czy węglowodany, to jednak może pochwalić się wysoką zawartością soli mineralnych oraz witamin. Które z nich znajdziemy w dyni? Otóż:

  • witamina A- około 2 miligramy w 100 gramach dyni;
  • witaminy z grupy B- głównie witamina B1, B2 oraz B6;
  • witamina C- około 8 miligramów na 100 gramów dyni;
  • witamina K.

Dodatkowo w dyni można również doszukać się soli mineralnych, a głównie będzie ona cennym źródłem:

  • żelaza;
  • niacyny;
  • ryboflawiny;
  • tiaminy;
  • wapnia;
  • potasu;
  • magnezu.

Jak wiec widać, nikt z nas nie powinien mieć wątpliwości co do tego, czy dynia jest zdrowa. Warto w tym momencie również podkreślić fakt, że zawiera ona znikomą ilość tłuszczy i cechuje się maksymalnie niską kalorycznością. Wobec tego dania z dyni będą z całą pewnością fit i pomogą nam zadbać o naszą sylwetkę w jesiennym sezonie.

Fit przepisy z dynią w roli głównej

Zdrowe przepisy z dyni to z pewnością bogactwo różnorodnych pomysłów na dania, które mogą nam pomóc wprowadzić do naszej kuchni wyjątkowy smak oraz ograniczyć spożywanie kalorii. Tak naprawdę, dynia jest jednym z tych warzyw, które sprawdzą się zarówno do przygotowywania zdrowych dań głównych, ale także do przygotowania różnorodnych deserów i przekąsek. Wobec tego, jakie są najpopularniejsze, zdrowe przepisy z dyni?

1. Zdrowa zupa-krem z dyni

Zupa-krem z dyni to chyba jedno z najpopularniejszych i mocno rozgrzewających dań, które idealnie sprawdzają się na sezon jesienny. Co będzie nam potrzebne do jej przygotowania?

Zupa krem z dyni.

Składniki na zupę-krem z dyni:

  • około 1 kilogram oczyszczonej dyni;
  • 200 mililitrów śmietanki w wersji light;
  • 1 duża cebula;
  • łyżka oliwy z oliwek – najlepiej w sprayu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, którą następnie podsmażamy w garnku na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodajemy około 50 mililitrów wody i sól i pozwalamy się jej zagotować. W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach dynię i dodajemy ją do gotującego się wywaru. W momencie kiedy dynia zmięknie, dodajemy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 15 minut. Danie możemy serwować od razu w towarzystwie grzanek.

2. Fit spaghetti z dyni z mielonym indykiem

Kolejnym wspaniałym pomysłem na obiad z dynią w roli głównej jest dyniowe spaghetti z mięsem indyczym. Co będzie nam potrzebne do jego wykonania?

Makaron z dyni, oczywiście makaronowej 😉

Składniki na dyniowe spaghetti z indykiem:

  • 1 dynia- najlepiej makaronowa;
  • 300 gramów mięsa mielonego z indyka;
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek;
  • 300 gramów przecieru pomidorowego lub passaty;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz i bazylia;
  • około 100 mililitrów wody.

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół i usuwamy z niej gniazda nasienne. Następnie w formie do pieczenia umieszczamy obie połówki dyni- miąższem do dołu i dolewamy wody na około 2 centymetry. Dynię nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 200-205 stopni Celsjusza. Po tym czasie, przy pomocy widelca “zeskrobujemy” miąższ dyni tworząc tym samym nasze spaghetti. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy lub oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso z indyka, oraz przecier pomidorowy. Tak przygotowany sos wykładamy na dyniowe spaghetti oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3. Ciasto fit dyniowe

Ciasto fit dyniowe to świetna propozycja dla miłośników łakoci, którzy nie chcą zrujnować swojej sylwetki. Jest puszyste i rozpływa się w ustach z każdym kęsem. Co będzie nam potrzebne do wykonania?

Ciasto dyniowe, smaczne i zdrowe.

Składniki na ciasto fit dyniowe:

  • 2 szklanki miąższu z dyni;
  • 2 szklanki mąki- wysokiej jakości;
  • 1 łyżeczka cukru brązowego lub innego substytutu cukru białego;
  • 3 jajka;
  • łyżeczka cynamonu;
  • pół szklanki oleju kokosowego;
  • rodzynki i orzechy.

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem brązowym lub innym zamiennikiem na puszystą masę. Partiami dodajemy mąkę oraz inne składniki sypkie. Dynie w miedzy czasie blendujemy i dodajemy do masy. Następnie przekładamy całość do formy, a wierzch ciasta posypujemy rodzynkami i orzechami. Całość pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Muffinki dyniowe fit

Muffinki dyniowe fit to kolejny przepis na wyśmienity deser. Oto co będzie nam potrzebne do przygotowania!

Fit muffinki z dyni

Składniki:

  • szklanka mąki;
  • ksylitol lub erytrol;
  • olejek waniliowy;
  • 200 gram starej dyni;
  • mleko beztłuszczowe;
  • jajko.

Przygotowanie:

W głębokiej misce mieszamy mąkę, jajko, mleko oraz zamiennik cukru. Dodajemy tyle mleka, by uzyskać gładką, półpłynna masę. Następnie dodajemy do niej startą na grubych oczkach dynię i ponownie mieszamy. Całość przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni. Smacznego!

Poznaj też inne jesienno-zimowe przepisy:

5 przepisów na zdrowotne jesienne napary

Promaker Isolate Odżywka Białkowa