DietaDieta na masę

Masło orzechowe – jakie wybrać i jak można je wykorzystać w diecie?

Masło orzechowe to wciąż niedoceniane źródło zdrowych tłuszczy. Według niektórych dietetyków dobrej jakości masło orzechowe powinno stanowić ważny element każdej diety redukcyjnej. I chociaż może to się wydawać szokujące wartości odżywcze zawarte w orzechach mogą stanowić zdrowe i atrakcyjne urozmaicenie codziennych posiłków. Nuda i rutyna zabija dietę, a orzechy bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe to doskonała opcja w czasie restrykcyjnej diety.

Czym jest masło orzechowe i jak je wytworzyć?

Naturalne masło orzechowe to wyrób spożywczy, który produkowany jest z różnych rodzajów orzechów. Chociaż najpopularniejszym produktem na rynku jest masło orzechowe wytworzone z orzeszków arachidowych. Orzechy następnie poddawane jest obróbce termicznej i prażeniu w temperaturze ponad 200 stopni Celsjusza. Popularne masło z orzeszków ziemnych zostało wymyślone przez Johna Kellogga ze Stanów Zjednoczonych. Co ciekawsze działo się to już w XIX wieku. Jak widać tradycja spożywania pasty orzechowej sięga wielu lat wstecz i podbiło serca nie tylko małych dzieci, ale i wielu dorosłych, którzy zakochali się w nietuzinkowym smaku.

Pyszne masło bez cukru orzechowe w wersjach smooth i crunchy. Kupisz tutaj

Obecnie na rynku można spotkać również tzw. surowe masło orzechowe, gdzie w procesie produkcji użyte orzechy nie przeszły obróbki termicznej, zachowując tym samym pierwotną ilość składników odżywczych. Masło z orzeszków ziemnych jest najbardziej przystępne cenowo, a sklepy ze zdrową żywnością dodatkowo często oferują promocje. Oprócz tego rodzaju orzechów można spotkać jeszcze na półkach sklepowych masło wytworzone z nerkowców, czy migdałów.

100% masło z nerkowca bez soli i cukru. Kupisz tutaj!

Masło orzechowe najczęściej występuje w formie gęstej pasty wyprodukowanej ze zmielonych orzechów, jednak nowością na rynku jest masło orzechowe w postaci proszku. Można spotkać je z dodatkiem soli lub bez niej. Jednak nie wszyscy producenci zachowują czystość produktów i niestety wciąż można spotkać wiele niepotrzebnych dodatków jak olej palmowy czy dodatek cukrów.

Wyjątkowo zdrowe masło migdałowe kupisz na swiatsupli.pl klik

Wielu ludzi wciąż zadaje sobie pytanie czy masło orzechowe jest zdrowe? Odpowiedź brzmi tak, jednak tylko wtedy, gdy jest najwyższej jakości. Pasta orzechowa na 100 gramów produktu zawiera niespełna 600 kcal. Na pierwszy rzut oka może wydawać się to bardzo dużo, jednak zachowując rozsądek spożywanych porcji może stanowić atrakcyjny i zdrowy dodatek stosowanej diety.

Masło orzechowe kupne czy samodzielnie zrobione?

Najbezpieczniejszym sposobem na najlepsze masło orzechowej jest samodzielne przygotowanie produktu. Jeśli jednak zdecydujesz się na zakup gotowego masła orzechowego, zanim włożysz słoiczek do koszyka, należy dokładnie przeanalizować skład. Można doznać niezłego szoku, znajdując naprawdę dziwne rzeczy w, jakby się zdawało, prostym produkcie.

Wysokiej jakości masło orzechowe jeśli nie zawiera dodatku soli, zrobione jest ze 100% orzechów konkretnego rodzaju. Jednak często można spotkać niepotrzebne, a wręcz szkodliwe dla zdrowia dodatki. Cena produktu zależy nie tylko od składu (im lepszy skład tym cena zazwyczaj jest nieco wyższa), ale również od producenta. Im mniej znany producent, tym cena znacznie bardziej konkurencyjna. Rodzaj orzechów, z którego wykonano produkt również wpływa na cenę. Dlatego warto szukać wysokiej jakości produktów od lokalnych dostawców, dzięki czemu będziesz bardziej fit. Najbardziej budżetową opcją jest masło orzechowe z orzechów ziemnych, jest ono również najłatwiej dostępne. Droższe masła orzechowe zazwyczaj są wyprodukowane z różnych orzechów takich jak: pistacje, nerkowce czy migdały.

Do wykonania domowego masła orzechowego niezbędne jest posiadanie niezwykle mocnego blendera, który poradzi sobie z odpowiednim zmieleniem orzechów. Najprościej będzie wybrać orzechy arachidowe, ponieważ są znacznie bardziej dostępne i można kupić już dobrze uprażone co znacznie przyspieszy cały proces. Orzechy należy umieścić w blenderze i mielić tak długo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Właściwości masła orzechowego.

Im większa zawartość orzechów w maśle orzechowym, tym lepsze właściwości odżywcze produktu. Duża zawartość kwasów omega-3 przekłada się na zwiększoną kaloryczność produktu o czym warto pamiętać włączając go do codziennej diety (1 łyżka stołowa masła orzechowego to średnio 140 kcal).

Dodatkowo masło orzechowe stanowi źródło cennych aminokwasów egzogennych*, co stawia je jako produkt zawierający pełnowartościowe białko. Dlatego też z powodzeniem mogą spożywać go wszystkie osoby będące na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Polecane jest również jako element diety sportowców, będąc doskonałą przekąską po treningu skierowanym na masę.

Masło orzechowe to bogate źródło błonnika, szczególnie to wykonane ze 100% migdałów. Dieta, która zawiera duże ilości błonnika, znacząco przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi co wpływa pozytywnie na ustabilizowanie gospodarki węglowodanową, poprawia perystaltykę jelit, wspomaga obniżenie poziomu trójglicerydów, jak również cholesterolu całkowitego.

Spora zawartość tryptofanu. Jest to jeden z aminokwasów podstawowych, a bogate w niego masło orzechowe dostarcza dzięki temu dużą dawkę energii. Dlatego też masło orzechowe polecane jest wszystkim osobom, które są aktywne fizycznie, chronicznie przemęczonym oraz wykonującym pracę umysłową.

Naturalne masło orzechowe bez cukru, soli i oleju palmowego. Kupisz na swiatsupli.pl Kliknij

Masło orzechowe to źródło cennej witaminy E, która wykazuje działanie silnie antyoksydacyjne. Zabezpiecza komórki somatyczne (komórki ciała) przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Witamina E zwana witaminą młodości oraz płodności wymiana z organizmu wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia się skóry. Dodatkowo u mężczyzn bierze udział w wytwarzaniu nasienia, z kolei u kobiet odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Działa przeciwzakrzepowo i usprawnia narząd wzroku.

Zdrowe kwasy, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • oleinowy,
  • linolowy i alfa-linolenowy

Wyżej wymienione kwasy tłuszczowe stanowią prekursory w syntezie kwasów omega-3, omega-6 i omega-9.

* przyp. aminokwasy egzogenne, to wszystkie te, których organizm ludzki nie jest wstanie samodzielnie wytworzyć i należy je dostarczać z przyjmowanym pokarmem

Wykorzystanie masła orzechowego w codziennej diecie.

Włączając umiejętnie porcję masła orzechowego do codziennej diety, zyskujesz dodatkowe korzyści zdrowego i zbilansowanego posiłku. Dodatkowo badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health wykazały, że kobiety, które regularnie przyjmują niewielkie porcje masła orzechowego co najmniej dwa razy w tygodniu, traciły zbędne kilogramy znacznie szybciej niż te, które całkowicie zrezygnowały z niego w swojej diecie.

Z czym jeść masło orzechowe?

Wysokiej jakości masło orzechowe może stanowić dodatek do wielu potraw i smakołyków, ale doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie wyjadał potajemnie masła orzechowego prosto ze słoiczka przy pomocy łyżeczki. Jednak naprawdę spora kaloryczność masła orzechowego wymaga silnej woli oraz umiarkowanego i rozsądnego spożywania. W przeciwnym wypadku, zamiast upragnionego spadku wagi, może przełożyć się to na dodatkowe kilogramy.

Kilka propozycji z wykorzystaniem masła orzechowego.

Do czego w takim razie można wykorzystać masło orzechowe?

Jedną z najpopularniejszych przekąsek i jednocześnie chyba najprostszą na świecie, jest pokrojenie sporego jabłka w krążki lub cząstki i posmarowanie ich masłem orzechowym. Jest to idealna opcja jako przekąska w szkole czy w pracy. Szybka, sycąca i zapewniająca jedną z pięciu rekomendowanych dziennych porcji warzyw i owoców.

Nieco bardziej wyrafinowany przepis wykorzystuje daktyle. Najlepiej sięgnąć po te większe Medjool. Przy użyciu ostrego noża natnij pojedynczego daktyla wzdłuż dłuższej krawędzi i wyjmij z niego pestkę. Następnie posmaruj go od wewnętrznej strony masłem orzechowym. Dla chętnych istnieje jeszcze pomysł wsadzenia migdała do środka. Zapewniam niebo w gębie.

Masło orzechowe doskonale sprawdzi się jako element dressingu do sałatek. Wystarczy wymieszać masło orzechowe z odrobiną soku z cytryny i przetartym ząbkiem czosnku i niewielkim dodatkiem miodu lub w wersji wege syropu klonowego. Najbardziej podstawowy przepis, który możesz modyfikować w zależności od nastroju. Dlaczego tak ważny jest dodatek zdrowego tłuszczu do sałatek? Wiele warzyw zawiera w sobie cenne witaminy A, D, E, K, które rozpuszczają się jedynie w tłuszczach. Dodatek masła orzechowego sprawi, że witaminy będą jeszcze lepiej przyswajalne.

Wysokiej jakości masło orzechowe może stanowić źródło zdrowych tłuszczy w posiłku przygotowywanym np. na śniadanie. Dodatek do owsianki czy smoothie podniesie walory smakowe na całkiem inny poziom.

Inną, nieco mniej zdrową propozycją, która bryluje na amerykańskich salonach jest kanapka z masłem orzechowym. Wystarczy, że zrobisz tosty z dwóch kromek chleba (w oryginalnej wersji chleb tostowy, jednak można sięgnąć po nieco zdrowszą wersję). Jedną kromkę chleba posmaruj wybranym masłem orzechowym, drugą ulubionym dżemem. Następnie złącz obie kromki i kanapka gotowa.

Masło czy krem orzechowy?

Na rynku oprócz tradycyjnego czystego masła orzechowego możesz znaleźć liczne wariacje na jego temat. Dla łasuchów dostępne są kremy orzechowe z dodatkiem mleka i czekolady. Jest to znacznie zdrowsza wersja niezwykle popularnego kremu śniadaniowego. Dodatek chrupiących orzechów stanowi idealne urozmaicenie posiłku, przez co staje się znacznie atrakcyjniejszy. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w przypadku dzieci i osób, które mają problemy z jedzeniem.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa