DietaOdchudzaniePrzepisy i dieta

Fit kolacja – szybkie, zdrowe i smaczne przepisy.

Kolacja jest ostatnim posiłkiem, który spożywamy przed snem, dlatego powinna być przede wszystkim zdrowa i lekka. Niestety nasz tryb życia często sprawia, że zmęczeni po całym dniu pracy ze względu na brak czasu zjadamy syty, niezbilansowany posiłek, który tak naprawdę powinien być naszym obiadem. Prowadzi to do różnych problemów zdrowotnych – głównie nadwagi oraz bezsenności. W poniższym artykule dowiesz się na co powinieneś zwracać uwagę oraz poznasz przepisy na zdrową, szybką i smaczną kolację.

O której godzinie jeść kolację?

Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, skupmy się na ogólnych zasadach, którymi powinieneś się kierować w przygotowaniu kolacji. Po pierwsze kluczowe znaczenie odgrywa sama pora jej spożycia. Istnieje teoria mówiąca, że ostatni posiłek powinien być jedzony do godziny 18:00. Jest to oczywistym mitem, gdyż każdy prowadzi inny tryb życia i kładzie się spać o innych godzinach. Porę jedzenia powinno się więc dostosować do indywidualnych potrzeb. Aby to zrobić należy się kierować zasadą jedzenia maksymalnie na 2-3 godziny przed snem. Dzięki temu organizm będzie miał czas na dokładne strawienie oraz przyswojenie wartości odżywczych z posiłku. Ponadto zyska chwilę na spalenie kalorii, co z kolei zmniejszy ryzyko odkładania się tłuszczu.

Jakie produkty powinniśmy jeść na kolację?

Najpierw zacznijmy od tego czego powinniśmy unikać. Po pierwsze zrezygnujmy z produktów smażonych, odgrzewanych na tłuszczu oraz mięsa. Jak ognia powinniśmy się wystrzegać również słodkich przekąsek, ponieważ przez zawarte w nich cukry proste gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Warto też podkreślić, że spożywanie na kolacje błonnika w zbyt dużej ilości może prowadzić do niekomfortowego uczucia pełności i bólów brzucha.

Jeśli chodzi o produkty, które najlepiej spożywać na kolację to wybór jest całkiem spory:

  • warzywa – zarówno surowe jak i gotowane
  • pieczywo – najlepiej mieszane i pełnoziarniste
  • ryż – jeśli mamy możliwość to brązowy
  • chude mięso tj. drób
  • ryby morskie – łosoś, dorsz, tuńczyk
  • nabiał tj. chudy twaróg, kefir, maślanka lub jogurt naturalny
  • do popijania najlepsza będzie woda, herbata oraz soki owocowo-warzywne

Pasta jajeczna z makreli – idealna do smarowania pieczywa

Jeśli lubimy kanapki, a na samą myśl o wędzonej makreli cieknie nam ślinka idealnym pomysłem będzie przygotowanie swojej własnej pasty do smarowania. Zawarta w rybia witamina D wzmacnia kości, natomiast kwasy omega 3 pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy obniżając ciśnienie. Przygotowanie pasty jest banalnie proste, a same proporcje składników można dowolnie modyfikować pod swoje gusta.

Składniki:

  • jedna wędzona makrela – ok. 300g
  • 5 jajek
  • cebula – ok 40g
  • szczypiorek – garść
  • majonez – 2 łyżki
  • jogurt naturalny (opcjonalnie) – 1 łyżka
  • Przyprawy do smaku – np. sól i pieprz, możesz też zastosować zdrowe przyprawy, które znajdziesz je tutaj.

Przygotowanie:

  1. W osolonej wodzie ugotuj jaja na twardo
  2. Przestudź je, obierz, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do miski
  3. Makrelę obierz, pozbądź się ości, rozdrobnij i dodaj do jajek
  4. Cebulę oraz szczypiorek siekamy i dodajemy do reszty składników
  5. Dodaj majonez i jogurt naturalny, całość wymieszaj
  6. Proporcje dostosuj aż do uzyskania konsystencji która Ci odpowiada
  7. Na koniec do smaku dodaj swoich ulubionych przypraw
  8. Pastę podajemy z mieszanym bądź pełnoziarnistym pieczywem, dzięki czemu uzyskujemy szybką i dietetyczną kolację

Placki z serka wiejskiego z Twoimi ulubionymi owocami

Kolacja fit na słodko? To możliwe. Z pomocą przychodzi niezastąpiony serek wiejski, który możemy wykorzystać do przygotowania pysznych i zdrowych placków, które możesz podać ze swoimi ulubionymi owocowymi dodatkami.

Składniki:

  • opakowanie serka wiejskiego – 200g
  • niecałe pół szklanki mąki – ok 80g
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru – biały, brązowy, waniliowy lub zdrowe zamienniki cukru, które znajdziesz tutaj.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Jaja oraz serek wiejski wyjmij z lodówki – te produkty powinny być w temperaturze pokojowej
  2. Jaja wbij do miski, dodaj cukier i lekko roztrzep trzepaczką
  3. Do powstałej mikstury dodaj mąkę proszek do pieczenia i serek wiejski
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie nagrzej patelnię
  5. Jedna stołowa łyżka ciasta stanowi jeden placek
  6. Smażenie trwa ok. 2 min – do uzyskania z obu stron złotego koloru
  7. Placki podawać możemy z dowolnymi dodatkami – dobrze sprawdzą się owoce, dżemy oraz bezkaloryczne i zdrowe sosy oraz syropy.

Omlet z pomidorami i szpinakiem

Dla fanów roztrzepanych jajek przygotowaliśmy przepis na fit omlet idealny na kolację. Jest to bardzo syty posiłek, który możesz podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ponadto do omletu możemy dodać wszystko co w danej chwili mamy akurat w lodówce, dzięki czemu możemy przygotować fit kolację z niczego. Naszą propozycją jest klasyczne połączenie pomidora i szpinaku.

Składniki:

  • 3 jaja
  • ok. 5 pomidorków koktajlowych
  • ok. 100g szpinaku
  • garść szczypiorku – ok 20g
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka – najlepiej 1,5%
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia – masło lub olej, warto również użyć zdrowych zamienników dostępnych tutaj
  • Przyprawy do smaku – standardowo sól i pieprz, polecamy dodatek papryki słodkiej

Przygotowanie:

  1. Umyty szpinak wrzuć na patelnię i przesmaż z czosnkiem na wybranym przez Ciebie tłuszczu
  2. Jaja wbij do miski, dodaj mleko, przyprawy i dokładnie wymieszaj
  3. Powstałą miksturę wylej na patelnię, chwilę podsmażaj, a następnie załóż przykrywkę
  4. W międzyczasie pokrój pomidorki koktajlowe i posiekaj szczypiorek
  5. Po zarumienieniu omletu z obu stron przełóż go na talerz, złóż go na pół, dodaj pokrojone pomidorki i posyp szczypiorkiem

 Kolacja jako ostatni posiłek dnia powinna być lekka i zdrowa. Ponadto, biorąc pod uwagę tryb życia jej przygotowaniu nie może być czasochłonne. Powyższe przepisy to tylko nasze propozycje – znając produkty jakich powinno się używać, możecie bez problemu skomponować swoje własne kulinarne dzieło. Dla leniwych polecamy też gotowe dania fit.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa