Nie da się ukryć, że zima nie jest dla nas najłaskawszą porą roku. Zwykle hałdy śniegu zalegające na chodnikach i niskie temperatury skutecznie wysysają z nas resztki energii, a mimo wszystko musimy podołać swoim obowiązkom. Przejmujące poczucie zimna wprawia nas jednak w dość ponury nastrój i z pewnością nikomu z nas nie uśmiecha się nawet wyglądać za okno. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że przy pomocy odpowiednio wykonanych naparów i świetnie skomponowanych ze sobą składników, możemy przygotować wyjątkowo rozgrzewający napój, który przywróci nam nie tylko energię, ale także i nasze siły witalne. Wobec tego poznajmy 5, wyjątkowo rozgrzewających przepisów na zimowe napary!
1. Napar imbirowy z dodatkiem cytryny
Napary zimowe mogą okazać się dla nas prawdziwym wybawieniem i pomocą, szczególnie w momencie, kiedy przeżywamy “trudne” chwile. Nie tylko sprawią one, że wróci nam energia i siły witalne, ale także po prostu nas rozgrzeją. Wobec tego pierwszą propozycją na zimowy napar jest połączenie imbiru z cytryną. Jak wiadomo, imbir ma działanie silnie rozgrzewające, a jednocześnie działa on jako naturalny antybiotyk i wspiera nasz system odpornościowy. Cytryna z kolei to potężna dawka witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem i przywróci nam energię do działania.
Jak zrobić napar imbirowo- cytrynowy?- lista składników
Przygotowanie naparu z dodatkiem imbiru i cytryny jest wyjątkowo proste. Przede wszystkim musimy przygotować sobie niezbędne składniki, do których należą:
- imbir- najlepiej starty na tarce lub pokrojony w cienkie plasterki;
- sok z cytryny- około 2-3 łyżeczki;
- woda;
- miód
Sposób przygotowania
Przygotowanie naparu z imbirem i cytryną rozpoczynamy od zagotowania wody, a następnie wrzątek przelewamy do kubka. Do niej dodajemy pokrojony lub starty imbir, a następnie dolewamy 2-3 łyżeczki soku ze świeżej cytryny. Napar odstawiamy do przestudzenia, a w momencie, kiedy jego temperatura spadnie do około 40 stopni, możemy dodać łyżeczkę miodu.
2. Napar pieprzowy na zimowe wieczory
Wiemy już jak przygotować napar z imbiru, jednak nie każdy z nas może się rzeczywiście rozkoszować jego smakiem. Wobec tego alternatywnym rozwiązaniem może okazać się napar pieprzowy. Oczywiście nie chodzi tu o napar zimowy przygotowany z tradycyjnego, czarnego pieprzu, ale o napar z pieprzu syczuańskiego i pieprzu czerwonego. Takie połączenie pobudza temogenezę w organizmie dzięki czemu nasz rozgrzewa i dodatkowo…spala kalorie! Taki napar niesie więc za sobą podwójne korzyści.
Co będzie potrzebne do zrobienia naparu pieprzowego?
Do przygotowania naparu pieprzowego będzie nam potrzebne jedynie kilka składników, które są wyjątkowo łatwo dostępne. Wybierając się na zakupy, musimy do koszyka “wrzucić”:
- pieprz czerwony- około 0,5 łyżeczki;
- pieprz syczuański- również około 0,5 łyżeczki;
- anyż- jedna gwiazdka będzie wystarczająca
Sposób przygotowania
Do przygotowania naparu pieprzowego potrzebne nam będzie około 300 mililitrów wrzącej wody, którą wlewamy do kubka. Następnie dodajemy pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego i czerwonego i pozostawiamy napar na około 5 minut. Po tym czasie dodajemy gwiazdkę anyżu i pozostawiamy na kolejne pięć minut. Po tym czasie napar będzie gotowy.
3. Napar z papryczką chilli oraz limonką
Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromne właściwości rozgrzewające ma papryczka chilli. Jest ona bogatym źródłem kapsaicyny, a co za tym idzie, również zwiększa termoegenezę w organizmie. Dodatkowo połączenie papryczki chilli z limonką pobudzi nasze kubki smakowe i wprowadzi do naszego organizmu wiele cennych antyoksydantów.
Co będzie potrzebne do przygotowania naparu rozgrzewającego z limonką i papryczką chilli?
Lista składników jakie będą potrzebne do przygotowania tego naparu zimowego jest dość prosta i oczywista. Musimy bowiem posiadać:
- wodę;
- papryczkę chilli;
- limonkę.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania tego naparu zimowego jest wyjątkowo prosty. Gotujemy około 300 mililitrów wody, a następnie przelewamy ją do kubka. Do wrzątku dodajemy kilka plasterków papryczki chilli i pozostawiamy na kilka minut. Gdy napa nieco przestygnie, dodajemy sok z limonki lub jej całe plasterki.
4. Napar ziołowy z miętą pieprzową i gałką muszkatołową
Napary ziołowe- szczególnie w sezonie zimowym- mogą mieć prawdziwie zbawienne działanie. Warto skusić się na mocno rozgrzewający napój z mięty pieprzowej oraz gałki muszkatołowej. Zawarte w nich składniki nie tylko pozwolą nam przetrwać mroźne wieczory, ale także zadbają o to, by odpowiednio wzmocnić nasz system odpornościowy.
Co będzie potrzebne do przygotowania tego naparu ziołowego?
Przygotowanie naparu ziołowego z miętą pieprzową i gałką muszkatołową jest dziecinnie proste! Potrzebne nam będą:
- 4-5 listków świeżej mięty pieprzowej;
- czarna herbata;
- cynamon;
- gałka muszkatołowa;
- plasterek mango- opcjonalnie.
Sposób przygotowania
Do kubka na samym początku wsypujemy liście czerwonej herbaty, a następnie zalewamy ją około 300 mililitrów wrzącej wody. Następnie dodajemy listki mięty pieprzowej i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dodajemy gałkę muszkatołową oraz laskę cynamonu i ponownie pozostawiamy napar na około 5 minut. Opcjonalnie przed wypiciem możemy wrzucić do gotowego naparu plasterek mango.
5. Napar z cynamonem oraz kardamonem
Kolejną i ostatnią propozycją na zimowe wieczory jest napar z cynamonem oraz kardamonem. Oba składniki wzajemnie się uzupełniają, a także oferują nam wyjątkowe połączenie smaków. Warto zauważyć, że cynamon i kardamon cechują się również wyjątkowo silnym działaniem rozgrzewającym oraz stymulują nasz system odpornościowy.
Co będzie potrzebne do przygotowania naparu z cynamonem i kardamonem?
Lista składników do przygotowania tego naparu wydaje się być wręcz oczywista. Potrzebne nam będą:
- laska cynamonu;
- około 7 strąków kardamonu;
- opcjonalnie także gwiazdka anyżu.
Sposób przygotowania
Do kubka wlewamy około 300 mililitrów wrzącej wody i od razu dodajemy laskę cynamonu i strąki kardamonu. W tym momencie napar musimy zamieszać i pozostawić do momentu, aż jego temperatura nieco spadnie. Po tym czasie możemy dodać gwiazdkę anyżu i delektować się wyjątkowym smakiem oraz właściwościami rozgrzewającymi.
Poznaj też inne jesienno-zimowe przepisy:
5 przepisów na zdrowotne jesienne napary
Zdrowa jesienna kuchnia. Dynia – przepisy fit