1. Soczewica:
Soczewica jest jednym z najlepszych źródeł białka dla wegan. Zawartość białka jest najwyższa w przypadku spożycia surowego produktu w ilości 26 gramów na 100 gramów i 9 gramów na 100g gotowanych. Próbuj dorzucić do dania głównego jako surówka lub do sałatki.
2. Fasola:
Im większa dojrzała fasola, tym większa jest zawartość białka. Przewyższa Soje i produkty, takie jak izolat białka, tofu itp. Są doskonałym źródłem białek zapewniających 39,6 g białka na 100 gramów
3. Jajka:
Jaja, zwłaszcza białka jaja są bogate w białko, dostarczając 6 g na standardową porcję. Mogą być włączone do szeregu przepisów kulinarnych wraz z wielką porcją na śniadanie, aby rozpocząć dzień.
4. Mięso:
Kurczak, jagnięcina, wieprzowina, indyk, cielęcina i wołowina należą do najlepszych źródeł białka. 100g chudego kawałka może oferować około 30-36 gramów białka.
5. Nasiona i orzechy:
Orzechy są naprawdę jedne z najsmaczniejszych produktów a dodatkowo oferują dużą ilość białka. Nasiona dyni i arbuza mogą być włączone do wielu receptur i dostarczają 33 g białka na 100g porcji.
6. Drożdże:
Drożdże coraz bardziej staja się popularne w Europie, w Stanach Zjednoczonych. Są stosowane minimalnie, zawierają 1,7 g białka na łyżeczkę (5g).
7. Mleko i produkty mleczne:
Mleko i produkty pochodzące z mleka (sery) są doskonałymi źródłami białek. Sam ser może dostarczyć do 40 g białka na 100g porcji.
8. Orzeszki ziemne i masło orzechowe:
Orzechy ziemne zapewniają 23,7 grama na 100 gramów, a także ich przetworzoną formę “masło orzechowe jest ulubioną przekąską dla każdego dziecka.
9. Owoce morza:
Kawior, homar i kraby to przysmaki, które są aż naładowane białkiem. Dodatkowym atutem owoców morza jest to iż maja niska zawartość tłuszczu i praktycznie zerowa ilość węglowodanów. Każde 100g tych produktów zawiera od 20 do 30 g białka
10. Ryby:
Bogate źródła białka, mogą zapewnić około 30g / 100g porcji. Tuńczyk , anchois, łosoś, halibut, dorsz i tilapia są jednymi z najbogatszych źródeł białka a także bogate w omega 3.