Przepis na pistacjowy, kremowy sernik. Jest puszysty, a zarazem zwarty i mazisty.
Składniki na sernik pistacjowy:
- twaróg tłusty 250g
- serek śmietankowy typu Philadelphia 150g
- masło 70g
- pasta pistacjowa 150g
- 4 duże jaja
- erytrytol 40g
- budyń waniliowy bez cukru 40g
- biszkopty bezglutenowe
- biała czekolada 75 g
Składniki na masę serową:
- twaróg tłusty 250g
- serek śmietankowy typu Philadelphia 150g
- masło 50g
- pasta pistacjowa 100g
- 4 duże jaja
- erytrytol 40g
- budyń waniliowy bez cukru 40g
- biszkopty bezglutenowe
Składniki na polewę do sernika pistacjowego:
- biała czekolada 75g
- pasta pistacjowa 50g
- masło 20g
Przygotowanie:
1. Zmiel twaróg na gładki krem. Dodaj serek śmietankowy, pastę z pistacji, żółtka, budyń i wymieszaj dokładnie na gładką masę.
2. W oddzielnej misce ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
3. Delikatnie wymieszaj obie masy tak, aby nie straciły puszystości.
3. Wyłóż biszkopty na spód. Wylej na nie masę serową.
4. Piecz około 20-25 minut w 150 stopniach. Ma być rumiany, ale lekko luźny w środku.
5. Poczekaj, aż przestygnie i zetnij „skórkę”. Wylej polewę, czyli: rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada z masłem wymieszana z pastą pistacjową. Polej górę ciasta.
6. Dla dodatkowych uniesień smakowych i wizualnych starłam na tarce dwa biszkopciki na górę.
Sernik stał przez noc w lodówce. Na pewno potrzebuje kilka godzin. Na ciepło może być „lava cake”. Dzięki temu jest puszysty i kremowy.