Od dłuższego czasu zastanawiasz się nad tym, jakie dobre białko wybrać na redukcję? Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej doprowadzić do utraty tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu maksymalnej ilości masy mięśniowej. Na łamach naszego dzisiejszego artykułu dowiesz się więcej na temat odpowiedniego białka na odchudzanie. Dowiesz się jakie produkty pomogą w trakcie redukcji i okresu ograniczenia spożywanych kalorii. Ochroni mięśnie, które zostały przez nas wypracowane w trakcie wielu treningów. Serdecznie zapraszamy do naszej wspólnej dyskusji, która pomoże nam dowiedzieć się, jakie białko najlepiej wybrać na redukcję. Życzymy udanych wyborów i znalezienia odpowiednich produktów w konkurencyjnej cenie na stronie naszego sklepu internetowego.
O tym, dlaczego warto stosować odpowiednią ilość protein każdego dnia, na pewno nie musimy nikomu z Was przypominać. Jeśli jednak zamierzacie usystematyzować swoją wiedzę w tym zakresie, warto zwrócić uwagę na fakt, że białko jest jednym z podstawowych elementów diety, który może pozytywnie wpłynąć na uczucie sytości, a także przyspieszyć redukcję tkanki tłuszczowej i odchudzania. Zastosowanie odżywki białkowej to tylko jedna z dostępnych możliwości, która pozwala na uzupełnienie odpowiedniej ilości białka. Niemniej jednak tego rodzaju słodka alternatywa jest doskonałym urozmaiceniem w naszej codziennej diecie.
Jakie białko wybrać w trakcie odchudzania?
W trakcie odchudzania bardzo dobrą metodą na uzyskanie efektów pozostaje zastosowanie odpowiedniej jakości białka serwatkowego. Najlepiej jeśli jest ono pochodzenia zwierzęcego typu WPC, WPH lub WPI. Jeśli chcesz, możesz zastosować białko roślinne. Musisz jednak zdawać sobie sprawę z tego, że jego profil aminokwasów pozostaje niepełny. Jedną z największych przeszkód pozostaje brak leucyny w jego aminogramie. Uzupełnienie odpowiedniej ilości tego makroskładnika w trakcie każdego dnia jest niezwykle cenną czynnością, która pozwala na ochronę mięśni na redukcji.
Większość z osób, które na co dzień interesują się sportową sylwetką i zdrowym odżywianiem, na pewno zdaje sobie sprawę z tego, jakie elementy muszą zajść, abyśmy mogli mówić o skutecznej redukcji tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim jest to deficyt kaloryczny połączony ze systematycznością. W celu uzyskania smukłej sylwetki niezbędne jest staranie się o nią przez dłuższy czas. To proces, który musi zostać przez nas zaplanowany w odpowiedni sposób. W przypadku podążania do zmiany nawyków żywieniowych warto zwracać uwagę na to, aby redukcja masy ciała przebiegała pomyślnie i nie była związana z utratą masy mięśniowej. Nie wystarczy tylko odrobina motywacji. Cały proces bowiem może potrwać na tyle długo, że niezbędna okaże się samodyscyplina i determinacja. W przypadku dążenia do redukcji tkanki tłuszczowej warto zwracać uwagę na złożony proces i swoje systematyczne działanie w kierunku założonego efektu.
W jaki sposób nie stracić tkanki mięśniowej?
Podczas redukcji warto zwrócić uwagę na utratę odpowiedniej tkanki. Bardzo istotnym procesem w trakcie odchudzania pozostaje pozostawienie możliwie największej ilości suchej masy mięśniowej. Aby tego dokonać, należy zwrócić uwagę na podaż poszczególnych makroskładników. Przede wszystkim najistotniejszym z punktu widzenia masy mięśniowej jest białko. Jego dzienne spożycie powinno opiewać na 1,6-2 gramy na każdy kilogram masy ciała.
Jeśli zamierzasz utrzymać odpowiednią masę mięśniową przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej, musisz zdawać sobie sprawę z problematyki tego procesu. Bardzo częstym problemem pozostaje brak znalezienia możliwości na dostarczanie wystarczającej ilości protein. W tym celu warto zwrócić uwagę na takie produkty jak: jajka, pierś z kurczaka, twarogi, czy odżywki białkowe. Poszukując odpowiedniego białka, musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na zawartość wyselekcjonowanych aminokwasów.
Jaki rodzaj białka wybrać w trakcie odchudzania?
Wybór odpowiedniego białka to często trudne zadanie. Na całe szczęście możliwe jest sprawdzenie właściwości poszczególnych produktów po to, by cieszyć się najwyższą jakością i konkurencyjną ceną za odpowiedni produkt. Izolat białka to dobre rozwiązanie, które nie posiada w swoim składzie dodatkowych substancji. Dodatkowo w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej warto zwrócić uwagę na hydrolizat białka. To kolejna pozycja, która pozwala na uczucie sytości i redukcje chęci do podjadania. W przypadku poszukiwania pierwszej odżywki białkowej, dla siebie lub w swoich najbliższych na okres odchudzania, warto zwrócić uwagę na zawartość dostępnych produktów, ich opinie i popularność wśród innych klientów.
Nie zapominajmy jednak, że zastosowanie odżywki białkowej to tylko dodatek do zbilansowanego żywienia. Spożywanie jej to nie metoda na odchudzanie, a jedynie produkt, który może skutecznie doprowadzić do lepszej jakości naszej diety i bardziej smacznych posiłków nawet w trakcie ograniczenia liczby spożywanych kalorii.
Źródła:
Smith GI et al. „Dietary omega-3 fatty acid supplementation increases the rate of muscle protein synthesis in older adults: a randomized controlled trial.”
Wilkes EA et al. „Blunting of insulin inhibition of proteolysis in legs of older subjects may contribute to age-related sarcopenia.”