DietaPrzepisy i dieta

Jak samemu zrobić baton proteinowy?

Batony proteinowe to doskonały pomysł na pełnowartościową i smaczną przekąskę. Najczęściej sięgamy po nie, kończąc trening bądź w ramach drugiego śniadania, na przykład będąc na diecie. Możemy zakupić je w sklepie, lecz jednocześnie z powodzeniem przyrządzimy batoniki w domowym zaciszu. Oto kilka pomysłów na szybkie i smaczne batony proteinowe.

Kiedy warto sięgnąć po batony proteinowe?

Baton proteinowy – przed czy po treningu? A może jako smaczna przekąska pomiędzy głównymi posiłkami? Batony proteinowe powinno się jeść po treningu, gdyż to właśnie wtedy organizm wykazuje największe zapotrzebowanie na budulec mięśni, jakim jest białko. Jednocześnie tego rodzaju przekąska pozwala w krótkim czasie uzupełnić ubytki energii, głównie dzięki zawartości węglowodanów. Batonami białkowymi chętnie wspomagają się również osoby, będące na diecie odchudzającej. Niemniej jednak warto mieć na uwadze, że choć promowane są one jako produkty odchudzające, to dostarczają wraz z białkiem węglowodany proste oraz tłuszcze. Awaryjnie mogą więc stanowić smaczną przekąskę, jednak nie powinny na stałe zagościć w naszej diecie. 

Kaloryczność batonów proteinowych

Często pojawia się pytanie, czy batony proteinowe tuczą? Ile kalorii ma baton proteinowy średniej wielkości? Najczęściej kaloryczność batoników tego rodzaju oscyluje w okolicach 250-350 kcal w przeliczeniu na 100 g. Waga pojedynczej sztuki wynosi około 40-50 g, a więc spożywając ją, dostarczamy swojemu organizmowi od 130 do nawet 200 kcal. To tyle, ile zawiera pełnowartościowa przekąska. Batony proteinowe, dzięki zawartości sporej ilości białka, są jednak sycące, zatem od czasu do czasu z powodzeniem mogą zastąpić drugie śniadanie. Sprawdzą się także jako posiłek potreningowy, gdy w krótkim czasie chcemy odzyskać energię i sprawność umysłu.

Jak zrobić baton proteinowy w domu?

Batony proteinowe dostępne są w niemal każdym sklepie z akcesoriami dla sportowców, znajdziemy je również w Internecie. Koszt pojedynczego batonika to około 3-5 zł, jednak z powodzeniem możemy przyrządzić je również w domu, we własnym zakresie. Większość przepisów przewiduje ilość składników na 4 sztuki – możemy więc albo podzielić się nimi z bliskimi, albo przechowywać w lodówce przez około tydzień i sukcesywnie spożywać. Jak zrobić baton proteinowy? Oto kilka ciekawych przepisów, z których mogą skorzystać nawet osoby, niemające dużego doświadczenia w kuchni.

Malinowe batony proteinowe

Składniki:

  • 1/3 szklanki masła orzechowego,
  • 1/4 szklanki syropu z agawy lub miodu,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 3 miarki odżywki białkowej
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/3 szklanki malin (świeżych lub ewentualnie mrożonych)

Przygotowanie: 

Syrop z agawy masło orzechowe rozpuszczamy w rondelku i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy płatki owsiane, odżywkę i siemię lniane, a na sam koniec owoce. Masę umieszczamy na blaszce, którą następnie należy włożyć do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie kroimy ją na 4 kawałki. Ten przepis na baton proteinowy sprawdza się zwłaszcza latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin.

Owsiane batony proteinowe

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • mąka z płatków owsianych lub kokosowa,
  • łyżka rodzynek,
  • 6 orzechów,
  • mleko migdałowe (kilka łyżek),
  • 4 miarki odżywki białkowej

Przygotowanie:

Na początek gotujemy płatki owsiane. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą pozostałe składniki, na koniec dodając płatki. Całość powinna być odpowiednio gęsta. Następnie układamy masę na blaszce (najczęściej trzeba ją rozwałkować) i kroimy na 4 kwadraty. Blaszkę wstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut.

Miodowe batony proteinowe

Składniki:

  • pół szklanki mleka (może być roślinne),
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 miarki odżywki białkowej,
  • 2 szklanki płatków owsianych.

Przygotowanie:

Masło orzechowe, mleko i miód należy wymieszać, a następnie podgrzać, lecz nie gotować. Zmiksowane na pył płatki owsiane dodajemy do masy. Wylewamy ją na blachę do pieczenia, czekamy aż zastygnie i wstawiamy do lodówki. Po około godzinie wyciągamy i kroimy na 4 kwadraty.

Czekoladowe batony proteinowe

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki orzechów,
  • garść owoców suszonych (opcjonalnie),
  • 40g gorzkiej czekolady,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy połamaną na kawałki lub posiekaną czekoladę i masło orzechowe. W osobnym naczyniu mieszamy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz suszone owoce. Suche składniki dodajemy do mokrych, łącząc wszystko najpierw za pomocą łyżki, a następnie rękami. Gdy uzyska odpowiednią formę, wykładamy ją na blaszkę i schładzamy w lodówce. W ostatnim kroku kroimy na kawałki.

Jakie składniki można dodawać do domowych batonów proteinowych?

Domowe batony proteinowe mogą bazować na różnego typu składnikach, w zależności od naszych preferencji smakowych. Ważne, aby były to produkty zdrowe, które spożywamy, będąc na przykład na diecie odchudzającej. Największą popularnością cieszą się owoce, jednak dobrze, aby były one sezonowe, świeże. W przypadku mrożonych owoców musimy pamiętać o odpowiednim odciśnięciu nadmiaru wody. Dodatki, jakie można wykorzystać do produkcji batonów, to także:

Dlaczego warto przygotowywać batony proteinowe w domu?

Obecnie nie mamy większego problemu z zakupem batonów proteinowych, zatem pojawia się pytanie, dlatego warto przygotowywać je w domu? Otóż dzięki temu dokładnie wiemy, co znajduje się w ich wnętrzu, przez co łatwiej przestrzegać nam zasad zdrowego odżywiania. Ponadto możemy dostosowywać smak batonów do naszych preferencji i upodobań. Spożywając je, nie dostarczamy organizmowi zbędnych składników, w tym konserwantów czy innych, potencjalnie niebezpiecznych substancji. Możemy również odpowiednio dozować wielkość batonów, w zależności do naszych potrzeb, a więc między innymi masy ciała czy zapotrzebowania energetycznego. Jest to bardzo istotne zwłaszcza w przypadku osób, które sumiennie liczą kalorie. 

Promaker Isolate Odżywka Białkowa