Kotlety mielone to bez wątpienia jedno z najbardziej klasycznych dań naszej, polskiej kuchni. Nie ma bowiem osoby, która nie przepadała by za smakiem mięsnych kulek, które świetnie będą komponować się zarówno z młodymi ziemniaczkami jak i ze zdrową sałatką. Niestety, trzeba sobie jasno powiedzieć, że choć kotlety mielone są smaczne i sycące, to jednocześnie są one także bardzo kaloryczne. Smażenie na głębokim oleju i gruba panierka z bułki tartej z pewnością nie pomogą nam zachować szczupłej sylwetki. Jednak kotlety mielone mogą być także i fit! Oto kilka przepisów na smakowite, mięsne kąski, które nie zrujnują naszej diety!
Kotlety mielone z piekarnika fit
Nie da się ukryć, że jednym z najbardziej zabójczych procesów obróbki termicznej jest smażenie na głębokim oleju. Szczególnie tyczy się to kotletów mielonych, gdzie ich gruba panierka z bułki tartej po prostu nasiąka tłuszczem. Wobec tego, jeśli zdecydujemy się na to, by zamiast smażenia po prostu upiec nasze kotlety mielone, wówczas będziemy mogli zredukować kalorie tego smakowitego dania nawet o połowę! Co więc będzie nam potrzebne do wykonania fit kotletów mielonych z piekarnika?
Składniki na fit mielone:
- mięso mielone- wołowina, indyk lub kurczak;
- sól i pieprz do smaku;
- posiekana w kostkę cebulka;
- jajko;
- mąka
Przygotowanie
Kotlety mielone z piekarnika fit to nic innego jak mielone bez smażenia i bez zbędnego dodatku tłuszczu. Wobec tego wybrane przez nas mięso łączymy z jajkiem, cebulką i przyprawami, a następnie formujemy z nich kotlety. Obtaczamy je w mące- nie w bułce tartej- i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na około 20-25 minut. Po tym czasie nasze fit mielone są już gotowe i możemy się nimi delektować.
Mięso mielone z indyka- fit obiad
Wykonanie fit obiadu z kotletami mielonymi w roli głównej również nie będzie dla nas ogromnym wyzwaniem. Warto jednak poświęcić chwilę czasu na to, by wybrać odpowiedni rodzaj mięsa. Jeśli zamierzamy podawać kotlety mielone z frytkami, smażonymi ziemniakami lub gęstymi sosami, wówczas powinniśmy wybrać mięso indycze. Nie zawiera ono w sobie praktycznie żadnych kalorii, a odpowiednio doprawione będzie wyjątkowo smaczne i delikatne. Jak więc przygotować cały, fit obiad z kotletami mielonymi z indyka?
Składniki
Do przygotowania fit obiadu z kotletami mielonymi z indyka będziemy potrzebować:
- mięsa mielonego z indyka;
- 2 ogórki kiszone małosolne;
- ziemniaki;
- pomidory, ogórki, cebulę- do przygotowania sałatki;
- oregano, sól i pieprz do smaku.
- jajko
Przygotowanie
W misce mieszkamy mięso mielone z indyka, z posiekanymi ogórkami małosolnymi, jajkiem oraz przyprawami. Formujemy kotlety mielone, a następnie wkładamy je do piekarnika na około 25 minut. Piekarnik musi być nagrzany do około 240 stopni. W między czasie kroimy pomidory, ogórki i cebulę na naszą sałatkę i doprawiamy całość sokiem z cytryny. Ziemniaki możemy ugotować w wodzie lub upiec razem z kotletami mielonymi.
Mięso mielone z kurczaka- przepis fit
Kurczak również jest dość wdzięcznym rodzajem mięsa, gdyż nie zawiera on w sobie zbyt wiele kalorii, za to jest bogatym źródłem cennego białka. Z mięsa mielonego z kurczaka, również możemy przygotować smaczne i zdrowe kotlety mielone. Co więc będzie nam potrzebne?
Składniki na fit mielone z kurczaka
Do przygotowania kotletów mielonych z kurczaka potrzebne nam będą:
- drobno posiekana natka pietruszki;
- zmielone mięso z kurczaka;
- szczypiorek;
- drobno posiekana cebula dymka;
- przyprawa do kurczaka;
- jajko.
Przygotowanie
Mięso mielone z kurczaka mieszamy z posiekaną zieleniną- pietruszką i szczypiorkiem, a także z cebulą, przyprawami i jajkiem. Z tak powstałej masy formujemy kulki i delikatnie je spłaszczamy- by uzyskać tradycyjny kształt kotletów mielonych. Następnie możemy albo zdecydować się na to, by nasze kotlety mielone ugotować, grillować lub upiec. Wszystko zależy już od naszych potrzeb.
Kotlety mielone z wołowiny- fit przepis
Wołowina również daje nam szansę na to, by przygotować fit kotlety mielone. Oczywiście cały proces związany z obróbką cieplną powinien być dokładnie taki sam jak w powyższych przepisach. Unikajmy smażenia, gdyż zwiększa ono kaloryczność naszych mielonych. W tym przypadku jednak możemy zdecydować się na ich ostrzejszą wersję i do wołowiny dodać drobno posiekaną papryczkę chilli lub jalapeno, a także szczyptę pieprzu cayenne. Całość ponownie mieszamy i formujemy na kształt kotletów mielonych. Pamiętajmy, że wołowina z natury jest mięsem, które wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej niż mięso z kurczaka czy z indyka.