Od pewnego czasu coraz więcej ludzi stawia na zdrowe prowadzeniu zdrowego trybu życia. Większa świadomość dotycząca naszego zdrowia sprawiła, że duża część naszego społeczeństwa zaczęła przechodzić na wegetarianizm, przez co zmniejszyła, czy też całkowicie wykluczyła ze swojego jadłospisu mięso. Jednak wszystko ma swoje plusy, jak i minusy. Jak wiadomo zbyt gwałtowna zmiana diety oraz zaprzestanie z dnia na dzień spożywania mięsa może prowadzić do problemów z naszym zdrowiem. Dlatego tak ważna jest odpowiednia suplementacja, po to, aby zapobiec takim sytuacjom.
Czym jest dieta wegetariańska?
Zanim przejdziemy do odpowiedniej suplementacji, wyjaśnijmy sobie pokrótce czym tak naprawdę jest dieta wegetariańska. Tak więc najprościej mówiąc jest to nic innego, jak ograniczenie lub całkowite wykluczenie z diety mięsa. Głównie opiera się ona na owocach, warzywach, zbożach czy grzybach, należy jednak pamiętać o tym, że przy stosowaniu diety wegetariańskiej możemy korzystać z produktów pochodzenia odzwierzęcego takich jak jajka czy mleko. Jest to mniej restrykcyjna dieta niż dieta wegańska. Powody stosowania takiej diety są różne od lepszego samopoczucia po sprzeciw spożywania zwierząt.
Czy dieta wegetariańska potrzebuje suplementacji?
Jak podaje wiele organizacji zrzeszających dietetyków, dieta wegetariańska bardzo dobrze wpływa na organizm człowieka, dodatkowo niejedzenie mięsa ma swoje pozytywne skutki, jednak bez odpowiedniego bilansu takowej diety nie osiągniemy żadnych efektów. Tak, więc jeśli dieta vege czy wegetariańska będzie za bardzo restrykcyjna, to możemy sobie tylko zaszkodzić. Dlatego tak ważna jest suplementacja. Jednak jakie suplementy dla wegan będą odpowiednie, a jakie dla wegetarian?
Jak Pozyskać odpowiednią suplementację na diecie wegetariańskiej?
Białko
Zacznijmy od najbardziej podstawowego składnika odżywczego, a mianowicie od białka. Jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmy, a jego niedobory mogą spowodować spadek odporności, ogólne osłabienie czy nawet wypadanie włosów. Eliminacja białka jest niemożliwa jednak czym zastąpić białko z mięsa tak, by nie odczuwać jego niedoborów? Wiele produktów roślinnych bez problemu może zastąpić zapotrzebowanie na białko, należy jednak pamiętać, aby spożywane białko roślinne było różnorodne. Oprócz warzyw strączkowych takich jak fasola, czy soja możemy spożywać orzechy oraz różnego rodzaju nasiona. Dla wegan polecane są także odżywki białkowe wege, które w 100% nie posiadają, żadnego produktu odzwierzęcego.
Witamina A i β-karoten
Jak wiadomo z lekcji biologi, witamina A jest wręcz niezbędna do prawidłowego widzenia. Dodatkowo niedobory tej witaminy mogą sprawić, że będziemy mieli problemy ze skórą, będziemy się szybciej starzeć. Dodatkowo możemy utracić węch, w gorszych przypadkach dopadnie nas kurza ślepota, czy duży spadek odporności naszego organizmu. Dlatego tak ważna jest odpowiednia suplementacja witaminy A. Niestety witaminę tę znajdziemy tylko i wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, nie występuje ona w formie roślinnej. Jej odpowiednikiem jest beta-karoten. Dlatego tak ważne jest, by na diecie wegetariańskiej spożywać duże ilości, żółtych i pomarańczowych warzyw, dodatkowo dużo warzyw liściastych, jak i owoców takich jak morele, czy mango.
Witamina D
Witaminy z grupy D powinien przyjmować tak naprawdę każdy człowiek nie tylko ten, kto jest na diecie wegetariańskiej. Jej niedobór może prowadzić do choroby, jaką jest osteoporoza. Jeśli chodzi o najlepsze źródło tej witaminy, to nie ma nic lepszego od światła słonecznego, które w porze wiosennej i letniej jest nietrudne do złapania. Natomiast jeśli chodzi o jesień czy zimy to niestety musimy sami ją sobie dostarczać poprzez suplementację. Najlepszym źródłem tej witaminy są ryby, jednak jeśli chodzi o wegan, to znajdziemy jej bardzo dużo w płatkach śniadaniowych, margarynie czy mleku sojowym.
Wapń
Oprócz białka samego w sobie nasz organizm potrzebuje mieć odpowiednią ilość wapnia, dzięki któremu zmniejszamy ryzyko wielu niebezpiecznych chorób takich jak udar rak jelita czy karmienie nerkowe. Niestety przy diecie wegetariańskiej jesteśmy narażeni na jego niedobór. Dlatego nie wolno zapomnieć o tym, by spożywać produkty bogate w wapń. Najwięcej znajdziemy go w kapuście brokułach czy liściach rzepy. Należy unikać owoców i warzyw, które zawierają w sobie szczawniany. Możemy skorzystać także białka dla wegetarian czy mleka sojowego lub ryżowego.
Witamina B12
Kolejną bardzo ważną witaminą potrzebną dla naszego organizmu jest witamina B12, naturalnie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, jajach czy mleku. Niestety nie znajdziemy jej w produktach roślinnych. Dlatego bardzo często dieta wegetariańska, która jest źle dobrana, może doprowadzić do pojawienia się anemii. O ile wegetarianie, którzy dopuszczają w swojej diecie do produktów odzwierzęcych, nie będą mieli z tym problemu, tak weganie już mają trochę trudniej. Na szczęście witaminę B12 znajdziemy w mleku sojowym, drożdżach spożywczych czy płatkach śniadaniowych. Dodatkowo zawsze możemy skorzystać z witaminy dla wegan.
Żelazo
Osoby rozpoczynające swoją przygodę z dietą wegetariańską bardzo często nie wiedzą dokładnie jak prowadzić suplementacje i najczęściej doprowadzają do zaburzenia żelaza, w swoim organizmie jednocześnie powodując tym obniżenie odporności niedokrwistość czy zwiększenie podatności na infekcję. Najczęściej na niedobór żelaza narażone są matki karmiące piersią, kobiety w ciąży czy nastolatki, które są aktualnie w okresie dojrzewania. Zbyt mała ilość żelaza dostarczana naszemu organizmowi może skutkować ogólnym zmęczeniem problemami z koncentracją czy nawet poważnymi problemami skórnymi. Zdawałoby się, że przy diecie wegetariańskiej nie ma problemu z tym pierwiastkiem, to jednak bardzo często dochodzi do momentu, gdy zaczyna nam go brakować. Dużą ilość żelaza znajdziemy w pieczywie razowym, płatkach owsianych czy roślinach strączkowych.
Jod
W wielu pracach badawczych dotyczących diety wegetariańskiej spożycie jodu jest niewystarczającej, jeżeli nie korzysta się z soli jodowanej. Powinniśmy zjadać pół łyżeczki na dzień, by zrealizować dzienne zapotrzebowanie. Jeśli jednak nie jesteśmy fanami soli, warto skorzystać z alg morskich, jednak różne gatunki zawierają różną ilość jodu. Jedne zawierają mniej drugie natomiast więcej. Dlatego, jeśli nie jesteśmy pewni, co do zawartości jodu w algach najbardziej bezpieczną formą suplementacji jest korzystanie z soli jodowanej do potraw. Warto jednak pamiętać, że sól himalajska czy morska nie musi wcale posiadać w sobie ani grama jodu.
Suplementy diety
Bardzo często jest jednak tak, że nie do końca jesteśmy w stanie znajdować odpowiednie składniki odżywcze bezpośrednio w jedzeniu, dlatego też możemy wspomagać się różnego rodzaju suplementami ze sklepu. Najczęściej są to już gotowe mieszanki witaminowe w formie tabletek czy też w formie białka. Na rynku znajdziemy wiele suplementów diety, które mają dostarczyć nam odpowiednich witamin oraz minerałów. Na internecie bez problemu znajdziemy sklepy z suplementami diety, czy rankingi, które suplementy warto stosować, a które unikać szerokim łukiem.
Jak możemy zauważyć, istnieje wiele metod odpowiedniej suplementacji przy diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Jeśli nie jesteśmy pewni, w niektórych sprawach warto skorzystać z gotowych suplementów diety. Należy jednak pamiętać, że nie ma nic lepszego niż naturalne witaminy z owoców warzyw, są najszybciej i najłatwiej przyswajane przez nasz organizm.