Moda na zdrowy styl życia, nieprzetworzoną żywność i produkty BIO z roku na rok przybiera na sile. W szybkim tempie rozrasta się rynek zdrowej żywności. Niektórzy nawet zupełnie nieświadomie sięgają regularnie po polskie superfoods. To przecież nic innego, jak produkty bogate w zbawienne dla zdrowia witaminy i minerały. Są one skarbnicą składników, za które zdrowie i uroda będą naprawdę wdzięczne. Spożywanie i dodawanie superfoods na co dzień pozwoli cieszyć się doskonałym zdrowiem, a także wpłynie pozytywnie na aktywność fizyczną i intelektualną.
Superfoods – czym są i czy warto je stosować?
Superfoods to naturalne, nieprzetworzone produkty, zawierające składniki, działające wyjątkowo korzystnie na organizm. To po prostu super żywność, super jedzenie, niezwykle bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz przeciwutleniacz. Efektem spożywania produktów, które zalicza się do tej kategorii jest lepsze samopoczucie, które idzie w parze z dobrą ogólną kondycją organizmu. To naturalna, wyjątkowo zdrowa żywność, której spożywanie korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu, wzmacniając m.in. układ pokarmowy i odpornościowy. Produkty określane mianem superfoods – to owoce, warzywa, zioła (także w formie sproszkowanej), nasiona, wyciągi roślinne, napoje czy soki.
Superfoods to substancje, które mają potencjał antynowotworowy, przeciwutleniający, wzmacniający naczynia krwionośne i odporność. Ich obecność w jadłospisie ma na celu jego uzupełnienie w składniki, których na co dzień brakuje w normalnej diecie lub jest ich w niej bardzo mało. Lepsze zbilansowanie diety ma w dłuższej perspektywie skutkować zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowego, nowotworów czy cukrzycy typu drugiego. Dieta oparta o superfoods, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, spowalnia także procesy starzenia komórek organizmu oraz hamuje rozwój wolnych rodników. Super żywność powinna stanowić jedynie dodatek do codziennej diety. Produkty z grupy superfoods mogą wzbogacić codzienny jadłospis o składniki, których brakuje w tradycyjnych produktach.
Superfoods po polsku – super żywność dostępna w każdym sklepie. Produkty te zawierają wyjątkowe składniki odżywcze, są łatwo dostępne i tanie. Superfoods powinny mieć naturalne pochodzenie, a ich regularna konsumpcja wywoływać korzystne efekty zdrowotne.
Pomidory – superfoods dla serca są obecnie bardzo popularne i stały się elementem naszej codziennej diety. Nie ma wątpliwości, że pomidory goszczą w naszej diecie bardzo często, warto o nich pamiętać każdego dnia. Są one bardzo zdrowe i dostarczają wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Jest to źródło kwasu cytrynowego, szczawiowego, jabłkowego, białka, tłuszczy roślinnych, błonnika, cukrów roślinnych, węglowodanów, witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B oraz minerałów cynku, fosforu, fluoru, jodu, magnezu, kobaltu, miedzi, manganu, żelaza, potasu, wapnia i sodu. Mają również dużo błonnika i silny przeciwutleniacz – likopen, którego nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Likopen może znacząco obniżyć ryzyko zawału serca, miażdżycy oraz nowotworu szyjki macicy i prostaty. Działa również korzystnie na układ krążenia, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej. Pomidory chronią serce przed poważnymi schorzeniami, dzięki zawartości potasu, błonnika, choliny i witaminy C. Zadbają o dobre samopoczucie, zawarty w nich kwas foliowy ma właściwości przeciwdepresyjne. Właściwości antymiażdżycowe zawdzięczają zawartemu w nim kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłusczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów, poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają odporność i pracę układu nerwowego, wspomagają trawienie, są pomocne w walce z nadwagą. Najsilniejszy utleniacz – likopen nie ginie w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu – w przetworach jest go nawet dwa – trzy razy więcej niż w świeżych pomidorach. Zbyt dużo pomidorów nie powinny jeść osoby chore na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów. Pomidory mogą również uczulać i powodować zgagę.
Inny superfoods dla serca to wiśnie. Wiśnie wspomagają pracę układu sercowo – naczyniowego dzięki zawartości kilku substancji:
- Antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce, korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych.
- Potas ochronnie wpływa na serce.
- Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne.
- Błonnik obniża poziom „złego” cholesterolu zmniejszając ryzyko m.in. chorób serca.
- Garbniki i kwasy organiczne są zawarte w ogonkach wiśni – wywar z ogonków wiśni zapobiega powstawaniu skrzeplin i zatorów w naczyniach krwionośnych.
Żywność z kategorii superfoods jest bogata w substancje wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu, stanowi świetne uzupełnienie zdrowych diet. Jednak chociaż jest bardzo dobroczynna, powinna stanowić tylko dodatek do zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Spożywanie wyłącznie produktów superfoods będzie niewystarczające, aby zapewnić nam właściwe zbilansowanie diety. Nie jest również konieczne włączenie do jadłospisu na stałe wielu produktów z kategorii superfoods, żeby dbać o nasze zdrowie. Trzeba też pamiętać, że nie wszystkie produkty z listy superfoods są odpowiednie dla każdego.
Zdrowe serce dzięki suplementom…
Koenzym Q10 jest to związek który występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu. Doctor’s Best CoQ10 bioPerine 100mg wspomaga pracę serca, wspiera układ odpornościowy, zwiększa wydolność tlenową, zwalcza wolne rodniki. Optymalizuje także pracę mitochondriów.
Warto sięgnąć także po ekstrakt z pestek winogron. Wspomaga zapobieganie nowotworom i chorobom serca. Poprawia kondycję skóry, redukuje bóle mięśni i stawów. Wzmacnia układ odpornościowy.