DietaOdchudzaniePrzepisy i dietaSuplementacjaSuplementy naturalneZdrowie

Przepisy na dania z kurkuminą – zdrowe i smaczne propozycje na co dzień

Kurkuma, znana ze swoich licznych korzyści zdrowotnych, jest nie tylko potężnym dodatkiem do suplementów, ale także świetnym składnikiem do codziennych posiłków. Kurkumina, główny składnik aktywny kurkumy, ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, dlatego dodanie kurkumy do codziennej diety może pomóc w poprawie zdrowia i samopoczucia. W tym artykule przedstawimy kilka zdrowych i smacznych przepisów z kurkuminą, które łatwo włączysz do swojej codziennej diety.

Kurkuma w kuchni

Kurkuma ma delikatny, lekko pieprzowy smak z nutą goryczki i ziemistości, dlatego może być używana w różnych daniach, od zup i gulaszy po smoothies i herbaty. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne.

Przepis 1: Złote mleko (Golden Milk)

Składniki:

– 2 szklanki mleka (krowiego, migdałowego, kokosowego lub innego roślinnego)

– 1 łyżeczka kurkumy w proszku

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki imbiru w proszku

– Szczypta czarnego pieprzu

– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. W małym garnku podgrzej mleko.

2. Następnie dodaj kurkumę, cynamon, imbir i czarny pieprz.

3. Mieszaj, aż składniki się połączą i mleko będzie gorące (nie doprowadzaj do wrzenia).

4. Potem dodaj miód lub syrop klonowy, jeśli używasz.

5. Na koniec przelej do filiżanki i ciesz się zdrowym, rozgrzewającym napojem.

Przepis 2: Kurkuma z warzywami i ryżem

Składniki:

– 1 szklanka brązowego ryżu

– 2 szklanki wody

– 1 łyżeczka kurkumy w proszku

– 1 cebula, posiekana

– 2 ząbki czosnku, posiekane

– ok. 1 sztuki czerwona papryka, pokrojona w kostkę

– 1 marchewka, pokrojona w plastry

– puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 cukinia, pokrojona w kostkę

– Sól i pieprz do smaku

– Świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj ryż oraz kurkumę, następnie gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

2. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, później dodaj kolejno cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie.

3. Następnie dodaj paprykę, cukinię i marchewkę, je także smaż przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Dodaj później ciecierzycę, sól i pieprz. Gotuj przez kolejne 5 minut.

5. Na koniec ugotowany ryż wymieszaj z warzywami.

6. Następnie podawaj na gorąco, udekorowane świeżą kolendrą lub pietruszką.

Przepis 3: Koktajl z kurkuminą i owocami

Składniki:

– 1 banan

– 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego

– 1/2 szklanki ananasa (świeżego lub z puszki)

– 1 łyżeczka kurkumy w proszku

– 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

– Szczypta czarnego pieprzu

– 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

– Kostki lodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Na początek wszystkie składniki umieść w blenderze.

2. Następnie miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Na koniec przelej do szklanki i ciesz się zdrowym, orzeźwiającym koktajlem.

Przepis 4: Zupa z kurkuminą i soczewicą

Składniki:

– 1 szklanka czerwonej soczewicy

– 1 cebula, posiekana

– 2 ząbki czosnku, posiekane

– 2 marchewki, pokrojone w plastry

– puszka krojonych pomidorów (ok 300g)

– 1 łyżeczka kurkumy w proszku

– łyżeczka kminu rzymskiego

– 1 łyżeczka papryki w proszku

– 4 szklanki bulionu warzywnego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– Sól i pieprz do smaku

– Świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Na początku w dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, do której dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie.

2. Następnie dodaj marchewki, kurkumę, kmin rzymski i paprykę. Potem smaż je przez kilka minut, mieszając. Przede wszystkim uważaj by przyprawy się nie przypaliły od wysokiej temperatury.

3. Następnie dodaj soczewicę, pomidory i bulion. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka.

4. Całość dodatkowo dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Zawsze podawaj na gorąco, udekorowane świeżą kolendrą, ponieważ wtedy jest najsmaczniejsze.

Przepis 5: Kurkuma z pieczonym kalafiorem

Składniki:

– 1 główka kalafiora, podzielona na różyczki

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka kurkumy w proszku

– 1/2 łyżeczki papryki w proszku

– Sól i pieprz do smaku

– Sok z 1/2 cytryny

– Świeża pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Przed przystąpieniem do pracy, rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, kurkumę, paprykę, sól i pieprz.

3. Dodaj różyczki kalafiora i dokładnie wymieszaj, aby były równomiernie pokryte przyprawami.

4. Następnie rozłóż kalafior na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piecz przez 25-30 minut, aż kalafior będzie miękki i lekko zrumieniony, odpowiednio czas pieczenia może ulec zmianie ze względu na sprzęt.

6. Na koniec skrop sokiem z cytryny i udekoruj świeżą pietruszką.

7. Podawaj jako zdrową przekąskę lub dodatek do dania głównego, z pewnością taka przystawka przypadnie Ci do gustu.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 450576734_3687046961542315_5440319150208330210_n-1024x1024.jpg

Podsumowanie

Kurkuma to wszechstronny składnik, który można łatwo włączyć do codziennej diety, aby korzystając z jej licznych korzyści zdrowotnych podnieść odporność i stan zdrowia. Z pewnością dzięki tym przepisom możesz cieszyć się smacznymi i zdrowymi daniami z kurkuminą każdego dnia. Pamiętaj, że regularne spożywanie kurkumy może przyczynić się do poprawy ogólnego zdrowia i samopoczucia, dlatego warto się w nią zaopatrzyć już dziś.

Bibliografia

1. Aggarwal, B. B., & Sung, B. (2009). Pharmacological basis for the role of curcumin in chronic diseases: an age-old spice with modern targets. Trends in Pharmacological Sciences, 30(2), 85-94.

2. Gupta, S. C., Patchva, S., & Aggarwal, B. B. (2012). Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. The AAPS journal, 15(1), 195-218.

3. Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: a review of its’ effects on human health. Foods, 6(10), 92.

4. Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma

 longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review, 14(2), 141-153.

5. Prasad, S., Tyagi, A. K., & Aggarwal, B. B. (2014). Recent developments in delivery, bioavailability, absorption and metabolism of curcumin: the golden pigment from golden spice. Cancer research and treatment: official journal of Korean Cancer Association, 46(1), 2-18.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa