Piperyna to organiczny związek chemiczny, alkaloid, który występuje w wierzchniej warstwie owoców czarnego pieprzu, pochodna piperydyny. Należy do grupy związków zwanych alkaloidami, czyli wtórnych metabolitów wytwarzanych przez rośliny. Odpowiada za ostry i piekący smak pieprzu. Zawartość piperyny to 3 do 8 gram / 100 gram ziaren pieprzu. Ilość piperyny zależna jest od rodzaju pieprzu i obecności szypułek oraz łusek (zanieczyszczeń). Podstawowe gatunki pieprzu z obecną w nich piperyną:
pieprz czarny – od 4,4 do 7,5 %, pozyskuje się go z fermentowanych i niedojrzałych owoców,
pieprz zielony – od 4,3 do 7,2 %, występuje w postaci niedojrzałych, zielonych roślin, które są konserwowane solanką lub marynowane w kwasie octowym,
pieprz czerwony – od 3,78 do 5,5 %, występuje w postaci dojrzałych owoców pieprzu czarnego, marynowane są w occie od razu po zerwaniu,
pieprz biały – od 3,9 do 6,1 %, pozyskiwany z dojrzałych owoców po usunięciu zewnętrznej owocni, odmiana łagodniejsza od pieprzu czarnego,
Przeprowadzone badania wykazały, że piperyna jest całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu i można ją przyjmować bez obaw o wystąpienie skutków ubocznych. Dlatego pieprz czarny nie tylko nadaje smak potrawom, ale dzięki zawartości piperyny ma duży wpływ na nasze zdrowie i na biodostępność składników odżywczych. Biodostępność to bardzo ważny parametr, który mówi nam w jakim stopniu dany składnik został wchłonięty i wykorzystany przez organizm.
Mechanizm działania bioperyny
Bioperyna jest termogenikiem, co w głównej mierze odpowiada za mechanizm jej działania. Dzięki temu wpływa na procesy trawienia i wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Bioperyna wpływa na wzrost poziomu przekaźnika wewnątrzkomórkowego. Im wyższy poziom tego przekaźnika, tym wyższa termogeneza. Bioperyna powoduje również wzmożone wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie pokarmu i jego wchłanianie. Podczas badań odkryto również, że hamuje działanie enzymów wpływających na metabolizm niektórych leków, co również może zwiększać biostępność składników odżywczych. Bioperyna podawana codziennie w ilości 5 mg, poprawia znacząco biodostępność różnych składników odżywczych.
Właściwości zdrowotne i lecznicze bioperyny, piperyny
- Znacznie zwiększa biodostępność polifenoli (korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy),
- Zwiększa poziom wchłaniania wielu witamin i składników mineralnych,
- Działa przeciwbakteryjnie (w walce z gronkowcem i innymi bakteriami) i przeciwzapalnie,
- Wykazuje działanie antynowotworowe i oczyszczające,
- Reguluje ciśnienie (w przypadku nadciśnienia krwi) i poprawia krążenie,
- Działa przeciwdepresyjnie,
- Wykazuje działanie antydrgawkowe,
- Wspomaga pracę nerek,
- Stanowi pomoc w leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera (działanie neuroprotekcyjne) oraz w stymulacji produkcji melanocytów skóry u osób z bielactwem nabytym,
- Wpływa pozytywnie na wydolność fizyczną i psychiczną organizmu poprzez zwiększenie odporności na bodźce bólowe, hamowanie wytwarzania tzw. zakwasów mięśniowych, lepszą koncentrację,
- Zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów żołądka,
- Wyższe dawki mogą obniżać stężenie glukozy w surowicy krwi.
Piperyna na odchudzanie
Piperyna najczęściej kojarzona jest z suplementami na odchudzanie. Jest uważana za substancję bezpieczną i bardzo polecaną w suplementach diety na odchudzanie. Piperyna działa stymulująco na wydzielanie soków trawiennych: żołądkowego, trzustkowego, jelitowego. Dzięki temu polepsza całkowitą pracę układu trawiennego. Przyśpiesza tempo przemiany materii, co dzieje się na wskutek ostrego smaku, który podnosi lekko temperaturę komórek ciała. Spożywanie jej wzmaga w organizmie termogenezę czyli wytwarzanie ciepła. W trakcie tego procesu dochodzi do przyśpieszonego spalania kalorii. Piperyna wpływa również na lipolizę tzn. proces spalania tkanki tłuszczowej. Najlepsze efekty jej stosowania można zauważyć w połączeniu z aktywnością fizyczną oraz zmianą nawyków żywieniowych. Dzięki właściwościom przyśpieszającym metabolizm, piperyna stała się wysoce skutecznym preparatem na odchudzanie. Jest on przeznaczony dla osób, które zmagają się z nadwagą. Stosowanie piperyny prowadzi do ustabilizowania metabolizmu w związku z czym nie trzeba się obawiać powrotu do dawnej wagi. Poza tym piperyna hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej u osób, których dieta jest bogata w tłuszcze. Udowodniono, że piperyna wykazuje hamujący wpływ na powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Stosując suplement z piperyną należy pamiętać, aby nie przekraczać dawki, która wynosi od 5 do 10 mg w zależności od wieku i wagi. Pierwsze efekty stosowania można zauważyć już po upływie 4 tygodni.
Piperyna – przeciwwskazania
Piperyna nie może zastąpić zbilansowanej diety. Uczulenie na którykolwiek składnik suplementu diety z piperyną jest przeciwwskazaniem do jej stosowania. Może ona dodatkowo podrażnić układ pokarmowy lub moczowy, dlatego osoby ze schorzeniami tych układów nie powinny jej używać. Kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci zdecydowanie nie powinny stosować piperyny.