Ciężko sobie wyobrazić, żebyśmy mogli jeść słodkie przekąski w trakcie trwania redukcji. Oczywiście zazwyczaj też mamy na myśli cukry proste, które są bardzo złym wyborem, do stosowania w diecie. Jeżeli będziemy je stosować w nadmiarze, to mogą zdecydowanie przyczynić się do znacznego pogorszenia naszego stanu zdrowia, wydolności, oraz samopoczucia.
Obecnie jednak świadomość społeczna dotycząca zdrowego odżywiania i stylu życia jest na tyle rozwinięta wśród ludzi, że z czasem zaczęliśmy szukać alternatyw w diecie. Dostarczą nam słodkiego smaku, nie dostarczając przy tym dodatkowych cukrów prostych.
Słodkie przekąski bez cukru – Hit, czy mit?
W kontekście przekąsek najłatwiej szukać negatywnych wyborów. Słowo „przekąska” często mylnie kojarzy się nam z batonikiem, chipsami, czymś, co zjemy na szybko. Najlepiej w ogóle bez przygotowania i brudzenia naczyń, co da nam energię, albo zabije uczucie głodu. Brzmi to jak idealny opis słodkich, lub słonych przekąsek, które na moment te potrzeby zaspokoją, ale też niosą za sobą długoterminowe konsekwencje. Nic dziwnego, że na pierwszy rzut oka na ogół nie mamy zbyt dobrych skojarzeń z terminem „przekąska”.
Chcielibyśmy jednak trochę to zmienić i sprowadzić cię na właściwe tory. Obecnie produkowanych jest coraz więcej wyrobów, które spełniają swoją rolę w szybkim zabijaniu uczucia głodu. Dodają energii, przy czym nie są tak kaloryczne, jak ich niezdrowe zamienniki. Dużą popularnością ostatnimi czasy cieszą się batoniki proteinowe. Nie tylko zachwycają swoim smakiem i różnorodnością, ale dodatkowo ich skład jest wyjątkowo wartościowy.
Pamiętajmy jednak, że wiele z batoników białkowych, poza tym, że mają taką nazwę, nie mają za dużo wspólnego ze zdrowym odżywianiem i nie powinny być umieszczane w naszej diecie, chyba że nie spożywamy poza nimi cukrów prostych i daleko nam od nadmiaru.
Jak sprawdzić, czy batonik białkowy jest zdrowy?
Wybierając dla siebie słodki batonik białkowy, musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Podstawą jest tutaj sprawdzić dokładnie, jak prezentuje się skład takiego batonika. Oto kilka zasad, według których warto klasyfikować te produkty:
- Sprawdź, ile cukru zawiera w sobie batonik. Jeżeli są go znikome ilości (od 0 do 5 g cukru na 100 g produktu), to upewnij się, że nie widnieje on pod inną nazwą w składzie (np. sacharoza, cukier rafinowany, cukier spożywczy), jeżeli nie, warto zwrócić uwagę na ten produkt.
- Upewnij się, że batonik jest faktycznie białkowy (najlepiej, żeby powyżej 30% masy batonika stanowiło białko).
- Warto, żeby taki produkt miał w sobie znikome ilości soli, i dodatkowo był bogaty w błonnik.
- Dodatkowym atutem będą witaminy i minerały znajdujące się w batoniku.
Czy da się jeść słodko na redukcji?
Oczywiście, że tak! Co więcej, w trakcie redukcji możemy jeść nie tylko słodkie i przepyszne przekąski, ale również pełnowartościowe posiłki, o słodkim smaku. Bogaty wybór odżywek białkowych o różnych smakach, maseł orzechowych wysokobiałkowych, czy też lodów proteinowych. Są bez cukru, można bardzo łatwo wdrożyć je w dietę i użyć jako składnik codziennych posiłków. Pozwoli to na dodatkowe uzupełnienie ich składnikami odżywczymi wysokiej jakości i tym samym doda niepowtarzalnego smaku twojemu jedzeniu.
Jeżeli jednak chodzi tylko i wyłącznie o słodkie przekąski, to tutaj mimo wszystko mamy ogromny wybór produktów, które świetnie spełnią rolę przekąski, a dodatkowo są przyjazne naszemu zdrowiu.
W zależności od tego, czy jesteśmy na redukcji, czy zależy nam na zbudowaniu masy. Jakie mamy cele treningowe, lub niedobory składników odżywczych w diecie, wyróżniamy kilka rodzajów słodkich przekąsek dietetycznych:
- batoniki proteinowe mają w sobie znacznie więcej białka, niż tradycyjne batony. Dodatkowo mają w sobie znacznie mniej cukru i świetnie sprawdzają się, kiedy chcemy uzupełnić nasze zapotrzebowanie na białko.
- batoniki węglowodanowe, które są bogatym źródłem węglowodanów i będą idealnym rozwiązaniem na uzupełnienie energii czy to w trakcie treningu, czy po jego zakończeniu.
- ciastka dietetyczne, czyli smaczna przekąska, która może uzupełnić potrzebne składniki odżywcze, przy czym zazwyczaj nie zawiera cukru, a ich kaloryczność jest bardzo niska.
Najlepsze zamienniki cukru
Poza tym, że w naszą dietę możemy włączyć słodkie przekąski, które wyróżniają się świetnym smakiem i zdrowym, przyjaznym składem, sam cukier możemy zastąpić różnymi jego alternatywami, dzięki czemu zachowamy słodki smak potraw i nie będziemy musieli przy tym obciążać naszego organizmu cukrami prostymi. Oto kilka najpopularniejszych zamienników cukru:
- Erytrytol, który nie zawiera kalorii ani węglowodanów, nie podnosi poziomu cukru we krwi i ma niski indeks glikemiczny. Dobrze sprawdza się w wypiekach i do słodzenia napojów. Może mieć lekko chłodzący posmak.
- Ksylitol, posiada 40% mniej kalorii niż cukier i niski indeks glikemiczny. Jest dobry do ogólnego stosowania, ale może mieć działanie przeczyszczające w dużych ilościach.
- Stewia, która jest bardzo słodka (do 300 razy słodsza od cukru), nie zawiera kalorii ani węglowodanów i nie podnosi poziomu cukru we krwi.
- Syrop klonowy ma naturalny słodki smak i zawiera niektóre minerały. Zawiera więcej kalorii i cukru niż poliole, ale mniej niż biały cukier. Dobrze sprawdza się do naleśników, gofrów i owsianki.
- Syrop z agawy, który ma niski indeks glikemiczny i zawiera niektóre prebiotyki. Zawiera więcej fruktozy niż inne zamienniki cukru, co może być szkodliwe w nadmiarze. Dobrze sprawdza się do sosów i dressingów.
- Syrop daktylowy, wykonany z daktyli, jest naturalnym źródłem błonnika i potasu. Zawiera więcej kalorii i cukru niż poliole, ale mniej niż biały cukier. Dobrze sprawdza się do ciast i ciasteczek.
- Do wielu potraw można dodać świeże lub suszone owoce, aby uzyskać naturalną słodycz. Banany, jabłka i jagody to jedne z najbardziej popularnych opcji.
- Miód, który zawiera naturalne przeciwutleniacze i może mieć działanie przeciwdrobnoustrojowe. Zawiera więcej kalorii i cukru niż poliole, ale mniej niż biały cukier. Dobrze sprawdza się do herbaty, jogurtu i płatków owsianych.
W zależności od tego, jaki posiłek przygotowujemy, powinniśmy dopasowywać odpowiednie alternatywy cukru pod niego. Nie wypijemy przecież herbaty z bananem, chyba że ktoś tak lubi.
Baton Proteinowy Olimp Protein Xplode Bar
Przejdziemy już do naszego konkretnego wyboru, jakim jest Baton Proteinowy Olimp Protein Xplode Bar. Czemu jest wyjątkowy i dlaczego jest to przekąska godna uwagi?
Batonik białkowy firmy Olimp zawiera w sobie bardzo wysoką ilość jakościowego białka, ponieważ aż 38% masy batonika to samo białko. Dzięki tak dużej ilości białka w jednym, malutkim batoniku, będziesz w stanie uzupełnić jego braki, lub dzienne zapotrzebowanie na białko. Jest to szczególnie użyteczne dla osób, które chcą budować masę mięśniową. Wysoka obecność błonnika w składzie w połączeniu z białkiem dodatkowo zapewnia na długo uczucie sytości, dzięki czemu napady głodu nas nie dotyczą i łatwiej nam jest utrzymać na odpowiednim poziomie masę ciała. Jest to szczególnie przydatne, jeżeli jesteśmy na redukcji.
Batonik bogaty w węglowodany pozwoli na bardzo szybkie uzupełnienie energii i tym samym bardziej efektywny trening. Warto również wspomnieć, że ma on w swoim składzie również witaminę D (buduje i utrzymuje mocne kości i zęby, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia funkcjonowanie mięśni i ma wpływ na nastrój i zdrowie psychiczne), magnez (niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości i zębów, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, wspiera metabolizm energetyczny, oraz reguluje ciśnienie krwi) i cynk (wspiera układ odpornościowy, jest niezbędny do prawidłowego gojenia się ran, wspiera zdrowie włosów, skóry i paznokci, oraz jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu). Można więc powiedzieć, że baton proteinowy firmy olimp rozwija nas holistycznie.
Baton dostępny w 3 wersjach smakowych (wanilia, czekolada, kokos) warto suplementować przed, w trakcie, jak i po treningu.
Baton białkowy, a odżywka białkowa – czy batonikiem też dobijemy białko?
Zarówno odżywka białkowa, jak i batonik są świetnymi źródłami białka, z tym że dzielą je znaczące różnice. Batonik zazwyczaj poza podwyższoną ilością białka, ma w sobie również inne składniki, takie jak węglowodany, w niektórych przypadkach również witaminy i minerały, co sprawia, że jest bardziej kaloryczny niż odżywka białkowa (nawet mimo tego, że ma dużo mniej cukru, niż standardowe słodycze). Odżywka białkowa jest natomiast produktem w głównej mierze złożonym z białka. Jeżeli będziemy je rozrabiać z wodą, to ilość kalorii w tym przypadku jest znikoma.
Jeżeli chodzi o walory smakowe, zarówno batoniki białkowe, jak i odżywki mają wiele opcji smakowych. Każdy z tych wyborów sprawdzi się w roli słodkiej przekąski. Na pewno samym batonikiem białkowym jesteśmy w stanie dobić białko, tylko musimy liczyć się z tym, żeby za każdym razem sprawdzać dokładnie skład każdego produktu. Wysokiej jakości batoniki proteinowe będą świetną przekąską, jednak jeżeli skład danego produktu mówi co innego, to warto go odstawić z powrotem na półkę.
Nieważne czy szukasz słodkich przekąsek, czy też słonych, czy może mniej poręcznych odżywek białkowych, powinieneś udać się do Świata Supli w Białymstoku. Jeżeli jednak dystans, jaki musiałbyś pokonać, jest zbyt duży, to warto poszukać produktów przydatnych w budowaniu formy na lato 2024 na stronie Świata Supli.