W ostatnim czasie coraz więcej osób sięga po kwercetynę. Jest to nic innego jak związek aromatyczny pochodzenia roślinnego z grupy flawonoli. Coraz częściej używany w farmacji do produkcji leków oraz lecznictwie. Związek ten znany jest nie od dziś ze względu na swoje wielopłaszczyznowe właściwości. Najłatwiej jest to sobie zobrazować poprzez pewnego rodzaju francuski paradoks. Mianowicie chodzi tu między innymi o ich dietę oraz zamiłowanie do serów, jak i wina, a jednak bardzo rzadko występują tam choroby serca. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest bardzo prosta i nietrudno ją znaleźć chodzi tu o wino a dokładnie wino czerwone, które jest źródłem flawonoidów. Inaczej mówiąc w trunku znajduje się duża ilość kwercetyny, czyli związku, który jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem i ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm.
Kwercetyna co to?
Jak wiadomo wszelkiego rodzaju substancję, które wytwarzane są z roślin mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm oraz utrzymanie go w dobrej kondycji. Kwercetyna jest jedną z takich substancji, która posiada bardzo silne przeciwutleniacze, które zapobiegają wszelkiego rodzaju reakcjom utleniania. Spore grono naukowców uważa, że substancja ta stanie się lekiem przyszłości, gdyż może pomóc na wiele różnych dolegliwości jednocześnie nie obciążając naszego organizmu. Idealnie sprawdzi się przy takich chorobach jak udar czy zawał. Dodatkowo wszelkiego rodzaju właściwości przeciwzapalne, które posiada kwercetyna mają bardzo dobry wpływ na nasz układ krwionośny. Obniżają ciśnienie w naszym organizmie, ochraniają organizm przed miażdżycą.
Coraz częściej mówi się o tym, że kwercetyna ma bardzo silne właściwości pomagające w walce z nowotworem przez hamowanie rozwoju nowopowstałych komórek rakowych. Przyjmowanie kwercetyny w większej ilości może doprowadzić do eliminacji tych komórek. Dodatkowo wielu specjalistów uważa, że związek ten bardzo dobrze działa przeciwalergicznie. Przez to kwercetyna coraz chętniej wykorzystywana jest w farmaceutyce do produkcji leków na alergię. Bardzo często wybierane jest połączenie wapnia z kwercetyną, ponieważ połączenie to nie tylko osłabia objawy, ale także sprawia, że w naszym organizmie przestaje wydzielać się histamina. Kolejną ważną zaletą jest to, że kwercetynę mogą przyjmować kobiety w ciąży, gdyż nie posiada ona skutków ubocznych. Jednak warto jest przed jej zażyciem skonsultować się z lekarzem. Osoby zmagające się z otyłością także mogą spróbować sięgnąć po ten związek, gdyż pomaga ona w odchudzaniu.
Kwercetyna występowanie
Kwercetynę najczęściej znajdziemy w takich rzeczach jak:
- Różnego rodzaju przyprawy (suszone jak i świeże) m.in. oregano, kolendra, koperek, lubczyk, bazylia, pietruszka czy liść laurowy.
- Świeże owoce m.in. brzoskwinie, porzeczki (czarne jak i czerwone), figi, gruszki, jagody, jabłka, śliwki, winogrona, wiśnie, czereśnie, borówki, aronie i wiele innych owoców.
- Soki owocowe takie jak sok z jabłek, sok pomarańczowy, sok z limonki, sok z grejpfruta, sok z owocu granatu czy sok cytrynowy.
- Świeże warzywa (brokuł, brukselka, czerwone buraki, wszystkie odmiany cebuli, czosnek, kapusta czerwona, marchewka, pomidory, sałata lodowa, seler, szczaw, szpinak, szparagi, kalafior).
Największą zawartość kwercetyny znajdziemy w surowych warzywach jak i owocach. W sokach jest jej o wiele mniej, warto pić także duże ilości zielonej herbaty, ponieważ tam też znajdziemy sporą ilość kwercetyny.
W ostatnim czasie kwercetyna zdobyła sporą popularność, przez co znajdziemy ją w sporej ilości suplementów diety wykorzystywanych przy walce z cukrzycą, czy alergią. Warto jednak przez zażyciem takiego preparatu przeczytać cały skład i zwrócić uwagę czy wymienione składniki nie będą się powtarzać. Wszystko dlatego, że suplementacja kwercetyny powinna być tylko i wyłącznie uzupełnieniem diety. Nie można przekroczyć danej dawki, gdyż skończy się to niekorzystnie dla naszego organizmu.
Kwercetyna w połączeniu z wapniem
Pomimo że wapń nie jest uważany za pełnoprawny lek zwalczający alergię to ogólnie przyjęło się, że jego stosowanie pomaga łagodzić najczęstsze objawy takie jak:
- katar
- różnego rodzaju wysypki
- łzawienie oczu
- zaczerwienienie
Wapń sam w sobie nie nadaje się do wykorzystywania w całkowitym leczeniu. Dlatego też jest on dodawany do wielu leków na alergię, gdyż jednym z powodów występowania alergii jest niedobór jonów wapnia w naszym organizmie. Tak więc odpowiednia suplementacja wapnia pomaga w załagodzeniu wszelkiego rodzaju objawów. Z powodu tego, iż wapń ma za zadanie uszczelniać komórki śródbłonka naczyń, dzięki czemu łagodzi ono katar wysypkę, a także różnego rodzaju obrzęki. Warto więc korzystać z połączenia wapnia z kwercetyną, ponieważ oprócz łagodzenia objawów to kwercetyna będzie hamować wydzielanie histaminy oraz leukotrienów tj. substancji odpowiedzialnych za reakcje alergiczne.
Na co pomaga Kwercetyna?
Nie od dziś wiadomo, że kwercetyna pozytywnie wpływa na nasz układ naczyniowy gospodarkę lipidową oraz całą immunologię naszego organizmu. Dodatkowo posiada ona wszelkiego rodzaju właściwości przeciwnowotworowe, pomaga w walce z alergią, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Jest to w 100% naturalny środek, który zwalcza choroby układu krążenia oraz zapobiega zlepianiu płytek krwi w naszych żyłach. Co ważniejsze blokuje nadmierne wydzielanie histaminy co w rezultacie daje pomoc w walce z alergią. Dodatkowo pomaga w walce ze złym cholesterolem oraz spowalnia proces reduktazy aldozy. Stosowanie kwercetyny pomaga w walce z nadciśnieniem krwi oraz w walce z miażdżycą. Zmniejsza powstałe guzki nowotworowe oraz spowalnia proces ich rozwoju. Idealnie sprawdzi się jako środek przeciwbakteryjny, jak i grzybiczy. Jest idealnym wsparciem przy walce z żylakami, jak i kruchością naczyń krwionośnych. Przyjmowanie odpowiedniej ilości kwercetyny pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz udaru mózgu. Zwiększa wchłanialność witaminy C dodatkowo chroniąc oczy, przed promieniami słonecznymi. Pomaga także chronić kwas hialuronowy przed szybkim rozpadem.