Coraz więcej osób zmaga się z cukrzycą, która najczęściej jest schorzeniem nabytym. W przypadku diabetyków ogromne znaczenie ma dieta, która powinna być dobrze zbilansowana. Najbardziej problematyczne są węglowodany, przede wszystkim cukry proste, produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Unikać należy żywności, która powoduje nagłe skoki glukozy we krwi. Wiele osób ma cukrzycę i nie zdaje sobie nawet z tego sprawy, rozwija się ona przez lata i zostaje zdiagnozowana w zaawansowanym stadium. Jeśli zbyt wysoki poziom glukozy we krwi utrzymuje się przez długi czas, to niestety prowadzi to do zaburzenia pracy organizmu i powstania szeregu dolegliwości zdrowotnych.
Na czym polega suplementacja diabetyka?
Dobrze zbilansowana dieta w przypadku osób z cukrzycą to jedno, ale warto też rozważyć wprowadzenie suplementacji. Trzeba pamiętać o tym, że wykluczenie z jadłospisu szeregu produktów wiąże się z utrudnionym dostarczeniem organizmowi wszystkich potrzebnych składników pokarmowych. Zwiększa się ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych. Diabetycy są też podatniejsi na przybieranie na wadze, więc mają tendencję do stosowania różnych diet odchudzających, co również potęguje deficyt składników pokarmowych. Zbyt mała podaż witamin i minerałów oraz kwasów tłuszczowych to bardzo często spotykany problem u osób z cukrzycą. Jest wiele suplementów polecanych diabetykom, szczególnie pożądanymi składnikami są ALA, chrom, witaminy z grupy B, selen, morwa biała, wyciąg z cynamonowca, kwas GLA, witaminy E i C, kwasy z grupy omega-3. Suplementacja powinna być skonsultowana z lekarzem lub dietetykiem. Musi zostać dobrana do indywidualnych potrzeb pacjenta, jego stanu zdrowia, prowadzonego stylu życia.
Suplementy diety na pomoc przy cukrzycy
Obecnie wręcz zalecane jest stosowanie w cukrzycy np. suplementów diety zawierających witaminy, wyciągi roślinne i sole mineralne, antyoksydanty. Niezwykle ważne są witaminy z grupy B, które oddziałują na układ nerwowy, przeciwdziałają neuropatiom. Trzeba pamiętać o tym, że u diabetyków proces gojenia ran działa wolniej, łatwo o powstanie problematycznych zakażeń i owrzodzeń. Witaminy z grupy B zapobiegają wystąpieniu szeregu nieprzyjemnych objawów w postaci skurczy łydek, mrowienia, osłabienia mięśniowego, stopy cukrzycowej. Wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych. Bardzo pomocne są także suplementy z kwasem alfa-liponowym, który działa silnie przeciwutleniająco. Zmniejsza on ryzyko rozwoju neuropatii cukrzycowej, łagodzi ból związany z uszkodzeniem komórek nerwowych w cukrzycy.
Niezwykle ważnym składnikiem w przypadku każdego diabetyka jest chrom, który zwiększa wrażliwość na insulinę, zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Reguluje stężenie glukozy w krwiobiegu i pozwala na jej efektywniejsze wykorzystywanie. Godne polecenia są także preparaty z morwą białą, która obniża poziomu cukru we krwi i stężenie cholesterolu. Ekstrakty z morwy białej przeciwdziałają wchłanianiu cukrów z przewodu pokarmowego. Pomocny jest także cynk, który wspomaga pracę trzustki, uczestniczy w produkcji insuliny, chroni narząd wzroku przed zwyrodnieniami i zapobiega retinopatii cukrzycowej.
Produkty białkowe w żywieniu diabetyków?
Cukrzyca nie wyklucza z bycia sportowcem, aktywność fizyczna jest wręcz wskazana. Bardzo ważnym składnikiem w diecie jest białko dla diabetyka. Zapewnia uczucie sytości na długi czas i przeciwdziała skokom poziomu cukru we krwi. Jest to niezbędny budulec dla mięśni, które mogą się rozrastać w wyniku bodźców w postaci treningu. Uprawianie sportu pomaga utrzymać prawidłowe stężenie glukozy w krwiobiegu. Przeciwdziała rozwojowi otyłości, na którą są podatne osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą. Diabetycy powinni unikać przede wszystkim przetworzonych węglowodanów, produktów obfitujących w rafinowane cukry. Niewskazane są pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, które prowadzą do szybkiego uwalniania cukru do krwi. Zdecydowanie lepszym źródłem energii są pokarmy białkowe, których trawienie zajmuje więcej czasu, co pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Połączenie białka z tłuszczem spowalnia uwalnianie energii z pożywienia.
Świetnie sprawdzą się białkowe odżywki dla diabetyków, które dostarczą łatwo przyswajalnych aminokwasów, pełniących funkcję budulcową. Sprzyjają rozrostowi masy mięśniowej, przeciwdziałają powstawaniu tkanki tłuszczowej i zapewniają uczucie sytości na długi czas. Odżywki białkowe dla diabetyków to świetna opcja zarówno przed treningiem, jak i po jego wykonaniu. Nadaje się przede wszystkim białko serwatkowe, które szybko dociera do mięśni po treningu. Dla dietetyków najlepszym rozwiązaniem są odżywki ze znikomą zawartością cukru, bazujące głównie na białku. Można też wybrać produkt roślinny, czyli odżywkę z białka ryżu, konopi, soi, amarantusa. Jako przekąski sprawdzą się orzechy i nasiona, które zawierają sporo białka i zdrowego tłuszczu. Nie nadają się jednak bezpośrednio po treningu ze względu na to, że tłuszcz spowalnia dostawę białka do mięśni. Godne polecenia są także wysokoproteinowe batony z niewielką zawartością węglowodanów i tłuszczów.