Chrom jest mikroelementem biorącym udział w wielu procesach metabolicznych. Dlatego jego wystarczający poziom jest kluczowy dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto, chrom odgrywać również bardzo ważną rolę w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganiu osteoporozie. Jak często należy przyjmować chrom i jakie jest dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek? Jeżeli chcesz poznać odpowiedź na te oraz wiele innych pytań, koniecznie zapoznaj się z przygotowanym przez nas tekstem. Miłej lektury!
Chrom – podstawowe informacje. Gdzie można znaleźć chrom?
Jeśli chodzi o dietę, to chrom można znaleźć na przykład w takich spożywanych na co dzień artykułach spożywczych jak na przykład: gałka muszkatołowa, drożdże piwowarskie, rodzynki, tymianek, mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe, grzyby, jaja (w szczególności żółtka), orzechy i pestki.
O jakiej porze przyjmować chrom?
Zalecane jest przyjmowanie chromu tuż po posiłku – przyjmuje się, że to właśnie wtedy ma miejsce największa wchłanialność chromu w organizmie. Zgodnie z ogólnym podejściem nie ma istotnych zaleceń co do tego, o jakiej porze powinno się przyjmować chrom. Nie ma znaczenia pora aplikacji chromu; znacznie ważniejsza jest ilość przyjmowanego pierwiastka.
Po jakim czasie działa chrom?
Niezwykle trudno udzielić jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Generalnie, w przypadku regularnie stosowanego chromu pierwsze efekty zauważalne powinny być widoczne nie wcześniej niż po kilku tygodniach od włączenia tego pierwiastka do diety. To, jak szybko ludzki organizm wchłonie chrom, jest zależne m.in. od obecności innych cennych składników spożywczych. Przykładowo, dobry wpływ na wchłanialność chromu mają na przykład szczawiany oraz witamina C (szczególnie tą ostatnią można znaleźć w wielu owocach).
Należy przy tym pamiętać, że niektóre związki chemiczne zawarte w pożywieniu negatywnie przekładają się na poziom wchłanialności chromu w ludzkim organizmie. Do tej kategorii zalicza się na przykład takie związki jak: jony żelaza, a także węglan wapnia czy niektóre składniki produktów pochodzenia zbożowego (fityniany).
Ile chromu należy przejmować?
To, ile chromu należy przyjmować, zależy przede wszystkim od wieku osoby przyjmującej. Zasadniczo, przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na broń wynosi:
- do szóstego miesiąca życia – ok. 0,2-0,4 mikrograma,
- od siódmego miesiąca życia do ukończenia pierwszego roku – ok. 4-6 mikrograma,
- od pierwszego do trzeciego roku życia – ok. 10-12 mikrogramów,
- od czwartego do ósmego roku życia – ok. 15-18 mikrogramów,
- od dziewiątego do trzynastego roku życia – ok. 20-25 mikrogramów,
- od czternastego do osiemnastego roku życia – ok. 24-30 mikrogramów,
- osoby dorosłe – 25-35 miligramów.
Oczywiście, należy przy tym pamiętać, że dzienne zapotrzebowanie na chrom to sprawa indywidualna i może zależeć także od takich czynników jak na przykład płeć czy masa ciała.
Chrom – groźny jest zarówno niedobór, jak i nadmiar
Niedobór chromu jest bardzo negatywnym zjawiskiem dla organizmu. Zbyt niski poziom tego pierwiastka w ludzkim organizmie może przynieść takie negatywne konsekwencje jak na przykład: drętwienie kończyn, chwilowe zaburzenie w koordynacji mięśniowo-ruchowej, wzmożony apetyt (to zaś oznacza zwiększone ryzyko nadwagi lub otyłości), chroniczne, nadmierne zmęczenie, uczucie silnego pragnienia, brak tolerancji alkoholu, nawracające infekcje oraz zwiększone ryzyko rozwoju miażdżycy. Jak widać, negatywne skutki stosowania chromu mogą być bardzo różnorodne – to właśnie dlatego utrzymanie odpowiedniego poziomu chromu we krwi jest sprawą priorytetową.
Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że także nasilone spożywanie produktów bogatych w chrom czy też suplementów chromu może prowadzić do przedawkowania. Taki stan rzeczy również oznacza szereg złych efektów dla organizmu. Przedawkowanie chromu to stan, który objawia się przede wszystkim chorobami skóry oraz błony śluzowej. Generalnie, spożycie więcej niż 1000 mcg jednorazowo może prowadzić do zatrucia.
Chrom na odchudzanie.
Jego cenne właściwości sprawiły, że chrom stał się jednym z głównych i niezbędnych składników suplementów diety dla osób cierpiących na otyłość. Do głównych zalet wynikających ze stosowania chromu zalicza się między innymi wspomaganie trawienia węglowodanów i białek.
Przy regularnym przyjmowaniu chrom ma korzystny wpływ na utratę wagi. Zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę i obniża poziom glukozy we krwi. Im niższy poziom glukozy we krwi, tym mniejsze zapotrzebowanie na glukozę. W efekcie organizm jest mniej głodny i nie zjada dużych ilości słodyczy. Ma to ogromne znaczenie dla osób odchudzających się.
Dodatkowo, chrom sprzyja atrofii tłuszczu (atrofia to inaczej proces związany ze spalaniem tkanki tłuszczowej). Dzięki temu możliwe jest pozbycie się zbędnych kilogramów.
Chrom – który wybrać?
Obecnie na rynku dostępnych jest przynajmniej kilka rodzajów chromu. Wśród nich można wyróżnić między innymi chrom organiczny oraz nieorganiczny. Abstrahując od składu chemicznego tych dwóch kategorii (w chromie organicznym można znaleźć m.in. w postaci pikolinianu sodu, zaś wariant nieorganiczny występuje głównie w postaci chlorku chromu) przyjmuje się, że większą przyswajalnością charakteryzuje się pierwsza spośród wymienionych kategorii.
Chrom w tabletkach
Tabletki chromu stosowane jako suplement diety zmniejszają wydalanie wapnia z organizmu. Z tego powodu chrom często wchodzi w skład suplementów wzmacniających kości i jest szczególnie polecany kobietom w okresie menopauzy.
Stosowanie suplementów diety zawierających chrom to zalecane działanie. Z drugiej jednak strony takie rozwiązanie powinno być stosowane raczej tymczasowo. Suplementy należy traktować jako cenne uzupełnienie codziennej diety, stosowane na przykład w sytuacji, gdy pełen pośpiechu i licznych obowiązków tryb życia nie pozwala na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków. Taki stan rzeczy nie zmienia jednak faktu, że kluczem do osiągnięcia sukcesu w tym zakresie wciąż pozostaje bogate w cenne składniki odżywcze, zbilansowana dieta.