Kiedy chcesz większych przyrostów mięśni lub po prostu chcesz dostarczyć czyste białko, jednym z najlepszych wyborów będzie zakup proszku białka serwatkowego. Jednak nawet przy zażywaniu białka z tego źródła, masz wybór. Te proszki występują w prawie każdym możliwym smaku od milinów różnych marek,ale istnieją dwa główne typy, izolat białka serwatkowego i koncentrat białka serwatkowego. Pytasz jaka jest różnica? Każdy typ ma swoje dobre i złe strony, więc czytaj dalej aby dowiedzieć się który jest odpowiedni dla ciebie.
Czy są jakieś różnice w sposobie produkcji?
Oczywiście, że tak! Izolat białka serwatkowego jest znacznie lepiej filtrowany niż koncentrat białka serwatkowego. W rzeczywistości, aby wytworzyć izolat, fabryki filtrują koncentrat w kółko aby osiągnąć porządną czystość białka. Oznacza to, ze cząstki w izolacie będą znacznie mniejsze (nawet czterokrotnie!) niż cząstki w koncentracie, co oznacza, że izolat jest znacznie czystszy jako substancja. Powoduje to większy stopień zanieczyszczeń w koncentracie białka serwatkowego, co może prowadzić do problemów żołądkowych i zatkania gazem.
Odżywka białkowa koncentrat PROMAKER Gold WPC80 900g Tutaj kupisz.
Czy mają taką samą wartość odżywczą?
Nie! Koncentrat białka serwatkowego nie jest tak filtrowany jak izolat, co oznacza, że wciąż jest w nim od 5-7% tłuszczu mleka. Jednak nie zniechęcaj się, tłuszcz mleczny może być dla ciebie bardzo korzystny ze względu na wysoki procent czynników anabolicznych wzrostu, fosforylowe lipidy, takie jak CLA i wiele innych rzeczy. Te substancje mogą pomóc Ci schudnąć, ochronić twój organizm przed nowotworem i co nie mniej ważne utrzyma cie w fazie anabolicznej.
Czy smakują tak samo?
NIE! Izolat białka serwatkowego posiada znacznie wyraźniejszy i lepszy smak dzięki doskonałej filtracji podczas produkcji. Ma smak mleka smakowego, który jest znacznie lepszy niż mocna, sproszkowana konsystencja koncentratu białka serwatkowego.
Czy mają taką samą ilość białka?
Nie! 100 gram izolatu białka serwatkowego zawiera więcej białka niż 100 gram koncentratu białka. Wszystko jest to spowodowane jak wyżej lepszą filtracją wariantu izolatu, co onzacza, że więcej czystego białka pozostało w substancji podczas produkcji. Wariant koncentratu zawiera o wiele więcej tłuszczu i węglowodanów niż izolat,ale izolat jest znacznie czystszy i posiada więcej białka na gram. Z tego powodu izolaty są zwykle droższe niż koncentraty.
Odżywka białkowa izolat Promaker Gold Isolate 700 g kliknij
Czy wchłaniają się tak samo?
Nie. Izolat białka serwatkowego jest wchłaniany przez nasz organizm znacznie szybciej. Oznacza to, że proces regeneracji jest znacznie szybszy i trening będzie bardziej skuteczny w przypadku izolatów niż w przypadku koncentratów.
Podsumowując, podczas zakupów białka serwatkowego można dokonać osobistego wyboru. Większość osób wybiera izolat ze względu na niższy udział procentowy tłuszczów i węglowodanów,praktycznie bez skutków ubocznych kompozycji, jednak można wybrać jaki chcesz. Natomiast jeśli chcesz mieć korzyści z dodatkowej ilości CLA w swoim “szejku” lub jeśli masz mniejszy budżet, koncentrat białka serwatkowego spełni swoje zadanie. Nie tak dobrze jak izolat, ale mimo to wystarczająco dobrze. Ponadto jeśli nie martwisz się liczeniem kalorii, koncentrat może być dla ciebie lepszym wyborem, a jeśli potrzebujesz czystszego białka powinieneś wybrać izolat.