Grzyby Reishi są perłą medycyny chińskiej. W Azji stosuje się je powszechnie od ponad 2 tysięcy lat ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Większość z nich jest potwierdzona badaniami naukowymi. Jakie działanie wykazują i co należy wiedzieć przed ich zastosowaniem?
Grzyby Reishi – podstawowe informacje
Grzyby Reishi (łac. Ganoderma lucidum) to gatunek grzybów z rodziny lakownicowatych (łac. Ganodermataceae). Znane są także jako lingzhi, czyli „zioło o duchowej mocy”. W Japonii spotyka się też nazwę mannentake. Na terenie Azji grzyby te uważa się za lekarstwo na praktycznie każdą dolegliwość. W Chinach zostały oficjalnie uznane za lek. Źródła potwierdzające ich skuteczność to przede wszystkim badania laboratoryjne. Wymienić można sześć odmian grzybów Reishi, w tym odmianę europejską, spłaszczoną, żółtawą, brązowo-czarną, czerwonawą i jasnomiąższową. Za najcenniejszą uchodzi odmiana czerwonawa. Ma ona największą zawartość substancji czynnych. Grzyby rosną na obumarłych drzewach i pniach, są twarde, a w smaku gorzkie. Spotykane są w górskich obszarach Chin i Japonii. Ich hodowla należy do trudnych i wymagających. Reishi zawierają więcej niż 400 substancji aktywnych o właściwościach prozdrowotnych, w tym triperteny, polisacharydy, kwasy tłuszczowe, nukleotydy, sterole, minerały czy kwasy ganoderyczne.
Grzyby Reishi – działanie i zastosowanie
Grzyby Reishi wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego dzięki zawartemu w nich beta-glukanowi. Zwiększają liczbę limfocytów T i makrofagów pomagając organizmowi w zwalczaniu czynników chorobotwórczych. Z tego względu grzyby polecane są osobom z obniżoną odpornością i borykającym się z nawracającymi infekcjami. Polisacharydy i triperteny odpowiadają za pobudzenie mechanizmów obronnych, prawidłową pracę układu immunologicznego oraz niwelowanie ryzyka powstawania stanów zapalnych lub zakażeń. Znane jest przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze działanie grzybów Reishi. Korzyści z ich stosowania mogą odczuć osoby walczące z infekcjami górnych dróg oddechowych, układu moczowo-płciowego czy cierpiące na HIV. Dodatkowo właściwości grzyba Reishi pomagają w przypadku chorób autoimmunologicznych, np. reumatoidalnego zapalenia stawów. Mają związek z ograniczeniem wpływu wolnych rodników na organizm, dlatego mogą zapobiec chorobom cywilizacyjnym, takim jak choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera czy arterioskleroza.
Grzyby Reishi – działanie przeciwnowotworowe
W skład grzybów Reishi wchodzą aktywne związki, które mogą wspomagać obumieranie komórek nowotworowych, hamować ich namnażanie oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia przerzutów. Te właściwości grzyba Reishi sprawiają, że powinny stosować go przede wszystkim osoby cierpiące na raka płuc, piersi, prostaty, trzustki i odbytnicy. Może on pomóc w walce ze skutkami ubocznymi chemioterapii, takimi jak nudności i osłabienie organizmu.
Grzyby Reishi – wsparcie układu nerwowego
Grzyby Reishi mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają samopoczucie, pamięć i koncentrację. Mogą je stosować osoby borykające się z depresją, stanami lękowymi i atakami paniki. Wykazują skuteczne działanie w leczeniu bezsenności, szczególnie tej wywołanej silnym napięciem.
Grzyby Reishi – obniżenie poziomu cukru
Grzyby Reishi można stosować pomocniczo w walce z cukrzycą. Obniżają one poziom glukozy we krwi i zwiększają poziom insuliny. Ta właściwość sprawia też, że popularnością cieszy się przyjmowanie grzybów Reishi na odchudzanie. Stabilizowanie poziomu glukozy przekłada się bowiem na ograniczenie apetytu na węglowodany i hamowanie napadów głodu, które są częste w przypadku osób borykających się z nadprogramowymi kilogramami. Przy cukrzycy insulinoniezależnej złagodzą dolegliwości takie jak nadmierne pragnienie, zmęczenie i zawroty głowy.
Inne zastosowania grzyba Reishi
Grzyb Reishi wykorzystywany jest do niwelowania objawów alergii ze względu na przeciwhistaminowe działanie triterpenoidów. Grzyby mogą też łagodzić kaszel i duszności wynikające z astmy. Zwiększają również poziom dobrego cholesterolu HDL, jednocześnie zmniejszając poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Są stosowane w przypadku schorzeń sercowo-naczyniowych, gdyż wpływają na dotlenienie serca i rozszerzenie naczyń krwionośnych. Mogą więc obniżyć ciśnienie, pomóc w walce z kołataniem serca czy bólami w klatce piersiowej. Dzięki swoim właściwościom zapobiegającym powstawaniu skrzepów, niwelują ryzyko wystąpienia udaru, wylewu i innych chorób.
Grzybek Reishi – jak długo stosować?
Grzyby Reishi można przyjmować pod postacią mielonego proszku lub kapsułek. Każdy powinien wybrać opcję najwygodniejszą dla siebie. W przypadku proszku zaleca się spożycie 1 lub 2 łyżeczek wymieszanych w szklance wody. Dawkowanie kapsułek jest zależne od wskazań konkretnego producenta. Często znaczenie ma też konkretna dolegliwość. W niektórych sytuacjach, gdy objawy są silne, przyjmuje się nawet 3 lub 4 kapsułki dziennie. Jeśli mowa wyłącznie o profilaktyce, wystarczająca będzie jedna kapsułka. Należy bezwzględnie pamiętać o kluczowej zasadzie kuracji – nie może ona trwać dłużej niż 30 dni. Potem konieczne jest zrobienie przerwy w celu uniknięcia skutków ubocznych. Dodatkowo grzybów Reishi nie powinny przyjmować dzieci, kobiety w ciąży i kobiety karmiące ze względu na brak badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania w tej grupie osób.
Grzyby Reishi – skutki uboczne
Grzyby Reishi uchodzą za substancję bezpieczną, lecz należy bezwzględnie przestrzegać zasad dotyczących ich dawkowania. W przeszłości odnotowano przypadki uszkodzenia wątroby u osób stosujących grzyby w formie proszku przez dwa miesiące. Dłuższe stosowanie może skutkować też wystąpieniem bólów i zawrotów głowy, swędzenia, wysypki, niestrawności, krwawienia z nosa i krwawych stolców. Osoby cierpiące na trombocytopenię powinny pamiętać, że przyjęcie większej dawki niż zalecana może doprowadzić do zwiększenia ryzyka powstawania krwawień.