Cukier, stosowany w przemyśle spożywczym, występuje praktycznie w każdym produkcie. Spożywanie jego nadmiernych ilości, może prowadzić do nieprawidłowości związanych z funkcjonowaniem organizmu. Uzależnienie od cukru to zmora dzisiejszych czasów, szczególnie wśród osób, które mają problem z nadwagą. Czy na rynku znajdziemy zdrowe zamienniki cukru? Jeżeli tak to jakie?
Erytrytol co to jest?
Erytrytol uznawany jest za jeden z najzdrowszych zamienników cukru, które występują w przemyśle. Jest to produkt bezpieczny dla naszego organizmu, dlatego bez wątpienia mogą sięgać po niego wszyscy. Erytrytol nazywany również erytrolem lub erytrytem, należy do grupy polioli, a mianowicie alkoholi polihydroksylowych, tzw. cukrowych. Erytrytol znajdziemy głównie w owocach takich jak: gruszki czy winogrona, ale także w niektórych gatunkach grzybów. Jego naturalnie występujące ilości można znaleźć także w serach, sosie sojowym, a nawet w winie. Według przeprowadzonych badań stwierdzono, że erytrytol występuje również w płynach ustrojowych (w moczu i krwi), a co więcej w tkankach ludzkich i zwierzęcych.
Erytrytol jak stosować?
Warto zaznaczyć, że erytrytol w ponad 70% jest tak samo słodki jak cukier, dlatego jeżeli chcemy użyć takiej samej proporcji, jak w przypadku zwykłej sacharozy to należy zastosować 1 i 1/3 szklanki erytrytolu. Dobrze zacząć na początku od posłodzenia ulubionych napojów typu kawa i herbata. Charakterystyczny dla cukrów chłodny i gorzki posmak w przypadku alkoholi cukrowych można zastąpić przy wypiekach odpowiednią ilością stewii. Przykładowo, zamiast 1 szklanki cukru należy dodać 1 szklankę erytrytolu oraz 1/4 łyżeczki stewii. W ten sposób uzyskamy taki sam słodki smak, jak przy użyciu zwykłego cukru. Wiele osób obawia się dodawania erytrytolu do przetworów owocowych. Nic bardziej mylnego.
Erytrytol będzie idealnym produktem konserwującym dżemy, marmolady i konfitury, a do ich zastosowania odpowiedni stosunek to 1:4, czyli na jedną porcję cukru potrzebne będzie użycie czterech porcji owoców. Jeżeli chodzi o wypieki to ważną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest użycie określonej ilości płynów. Często ilość wody jest pomijana w przypadku używania erytrytolu, ponieważ chłonie od zdecydowanie więcej płynów niż zwykły cukier. Jeżeli chcemy użyć zdrowego zamiennika, należy zwrócić uwagę i dodać odpowiednią ilość płynów, aby nasze wypieki były udane.
Czy erytrytol jest zdrowy?
To pytanie zadaje sobie pewnie wiele osób. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Erytrytol jest nie tylko zdrowy, ale i bezpieczny. Mogą go stosować dorośli w każdym wieku, dzieci powyżej 3 roku życia, kobiety w ciąży, a także diabetycy. Ze względu na zerowy indeks glikemiczny erytrytol jest zdrowym produktem dla osób, u których stwierdzono
- insulinooporność,
- otyłość i nadwagę,
- choroby związane z układem sercowo-naczyniowym,
- określone nowotwory złośliwe
Zdrowy zamiennik cukru w postaci erytrytolu ogranicza ryzyko powstawania próchnicy na zębach, dzięki czemu gromadzenie się płytki nazębnej jest dużo wolniejsze. Stosowanie erytrytolu zmniejsza produkcję bakterii w jamie ustnej, zachowując tym samym zdrowy uśmiech. Co więcej, erytrytol eliminuje również wolne rodniki, pomagając w walce ze stresem oksydacyjnym, a dodatkowo zmniejsza ryzyko związane z występowaniem chorób układu krwionośnego.
Czy erytrytol tuczy?
Absolutnie nie! Osoby borykające się z nadwagą mogą (oczywiście w granicach rozsądku) sięgać po erytrytol. Wiele osób stosujących dietę odchudzającą obawia się każdej ilości cukru. Należy obalić ten mit, ponieważ osoby, które są na diecie, wcale nie muszą rezygnować ze spożywania słodkich produktów. W przeciwieństwie do cukru klasycznego, erytrytol nie dostarcza naszemu organizmowi pustych kalorii, dlatego mogą go spożywać także osoby na diecie redukującej masę ciała. Zdrowa a przede wszystkim bezpieczna ilość etytrytolu na kilogram masy ciała dziennie to dawka od 0,6 do 1 g. Jak w przypadku każdego produktu, warto zachować umiar, ze względu na niepożądane skutki uboczne, które mogą wystąpić (najczęściej są to mdłości bóle głowy).
Co lepsze erytrytol czy ksylitol?
Dla osób, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia, bez rezygnowania ze słodkich przysmaków, najlepszym wyborem będzie erytrytol. Mimo że ksylitol ma bardzo podobne właściwości, to liderem jest bez wątpienia erytrytol. Nie zawiera kalorii, a dodatkowo ma działanie przeciwutleniające, zmniejszając tym samym ryzyko występowania miażdżycy. Erytrytol wygrywa z ksylitolem ze względu na niepożądane skutki uboczne po spożyciu polioli. Zazwyczaj alkohole cukrowe, które są spożywane w nadmiarze, mogą powodować problemy trawienne. W przypadku używania ksylitolu, który jest fermentowany w jelitach, ryzyko wystąpienia biegunki jest pewne. Spożywając erytrytol, nie ma mowy o kłopotach trawiennych. Jedyny skutek uboczny to możliwość występowania mdłości. Jednak następuje to dopiero po spożyciu więcej niż 50 g tego słodzika w ciągu całego dnia.
Ile kosztuje i gdzie można kupić erytrytol?
W sklepach ogólnospożywczych i tych ze zdrową żywnością można zakupić erytrytol w cenie od 20 do 30 zł za 1 kg. Cena produktu jest zależna przede wszystkim od dystrybutora i producenta. Erytrytol dostępny jest w formie granulek lub w postaci sypkiej również w sklepach internetowych. Warto porównać ceny na stronach internetowych, ze względu na pojawiające się promocje. Warto jednak pamiętać, że w przypadku zakupów online zazwyczaj doliczany jest dodatkowo koszt wysyłki zamówionych towarów.
Jakie są opinie na temat erytrytolu?
Wśród osób spożywających ten słodzik większość opinii to zdania pozytywne. Szczególnie polecają go sportowcy, osoby z nadwagą, diabetycy i osoby, które nie chcą rezygnować ze spożywania słodkości. Popularność erytrytolu wciąż wzrasta, ze względu na bardzo niski indeks glikemiczny oraz praktycznie zerową zawartość kalorii. Po jego spożyciu nie występują żadne skutki uboczne, więc może być stosowany przez każdą grupę wiekową, nawet dzieci. Co więcej, ze względu na liczne właściwości prozdrowotne erytrytol bez względu na cenę jest coraz częściej wybieranym produktem zaraz obok stewii i ksylitolu.