Czy jest coś lepszego niż chrupiące frytki? Dzień Frytek, który obchodziliśmy 13 lipca to doskonała okazja, aby cieszyć się tym popularnym daniem. Jednak jeśli zależy Ci na zachowaniu dobrej formy i zdrowym odżywianiu, mamy dla Ciebie świetne rozwiązanie — fit frytki! Oto trzy przepisy na fit frytki, które możesz przygotować na obiad i delektować się ich smakiem bez wyrzutów sumienia, bo to samo zdrowie!
Chrupiące fit frytki z batatów:
Składniki:
- Bataty
- Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- Mąka ziemniaczana lub mąka kukurydziana
- Suszony koperek
- Sól morska
Przygotowanie:
Bataty obierz i pokrój na frytki. Wypłucz pokrojone bataty w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Delikatnie skrop bataty olejem, wymieszaj, aby wszystkie frytki pokryła cienka warstwa. Następnie obtocz w mące ziemniaczanej lub kukurydzianej wymieszanej z suszonym koperkiem i solą morską. Ułóż bataty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut lub do uzyskania chrupiącej konsystencji.
Fit frytki z cukinii:
Składniki:
- Cukinia
- Jajko
- Bułka tarta pełnoziarnista
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszony lubczyk
Przygotowanie:
Przygotuj cukinię, umyj ją i osusz. Następnie pokrój cukinię na cienkie paski, w kształcie frytek. W misce roztrzep jajko i dodaj do niego przyprawy: sól, pieprz, lubczyk i czosnek granulowany. W drugiej misce umieść bułkę tartą. Każdy pasek cukinii obtocz najpierw w jajku z przyprawami, a później w bułce tartej, dokładnie panierując go. Ułóż panierowane frytki z cukinii na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut lub do momentu, gdy frytki staną się chrupiące i lekko zrumienione. Tak przygotowane frytki możesz posypać np. posiekanym szczypiorkiem.
Czerwone fit frytki z buraka:
Składniki:
- Buraki
- Oliwa z oliwek
- Sezam
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
Buraki obierz, umyj i pokrój w słupki, plastry lub cząstki, po czym odsącz je z nadmiaru soku za pomocą ściereczki. W międzyczasie przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia i wyłóż na niego frytki z buraków. Następnie delikatnie skrop buraki oliwą z oliwek, solą, pieprzem i bazylią. Wymieszaj je delikatnie, aby przyprawy i olej równomiernie pokryły frytki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż frytki staną się chrupiące. Buraki pokrojone w cząstki mogą potrzebować trochę więcej czasu, aż będą gotowe, a więc należy o tym pamiętać. Po wyjęciu frytek posyp je sezamem. W efekcie otrzymasz prosty i zdrowy zamiennik frytek!
Podpowiedź: Smak frytek możesz nieco podkręcić, dodając odrobinę przyprawy curry lub kilka kropli soku z cytryny! Podsumowując, udowodniliśmy, że frytki wcale nie muszą oznaczać tłustej przekąski z ziemniaków. Tak przyrządzone frytki będą świetnym uzupełnieniem fit obiadu. Smacznego!