Hokkaido jest to jedna z najmniejszych hodowanych odmian dyń wywodząca się z Japonii. Charakteryzuje się wyśmienitym smakiem, jak i wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Jest ona też cennym źródłem wielu substancji odżywczych, mających dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie. Co ciekawe, często określa się ją mianem najzdrowszej dyni na świecie. Można z niej przygotowywać dania główne, desery, jak i przekąski. Właśnie dynia hokkaido jest często wybierana jest osoby na diecie redukcyjnej, diabetyków, jak i rodziców, którzy dbają o zdrowe odżywianie swoich dzieci.
Dynia hokkaido- jak wygląda?
Dynia hokkaido różni się znacząco od innych znanych gatunków. Charakteryzuje się przede wszystkim niską wagą (2-3 kg), intensywnym żółtym kolorem i dużą twardością. Należy ona do roślin jednorocznych, jednopiennych i owadopylnych o pokroju płożącym i pnącym. Okres wegetacji rośliny wynosi do maksymalnie 115 dni. Pędy dyni osiągają do 10 m, są grube, owłosione, a także mają rozgałęziające się wąsy czepne. Odmiana ta kwitnie w okresie od czerwca do września, a jej kwiaty są żółte, okazałe, jadalne i bezwonne.
Owoce dyni pokryte są cienką skórką, którą można jeść. Miąższ może być pomarańczowy lub ciemnożółty, o lekkim orzechowym, słodkim aromacie. Dynię hokkaido można spożywać w całości, a także przechowywać przez dłuższy czas (do 6 miesięcy). Popularne odmiany dyni w typie hokkaido to między innymi: “Uchiki Kuri”, “Amoro”, “Potimarron”, “Dolores”. Bulwa ta była znana już w starożytności na Dalekim Wschodzie. Obecnie stała się popularna na całym świecie i doceniana z uwagi na walory smakowe, jak i te odżywcze. Stanowi ona świetny zamiennik dla niezdrowych przekąsek.
Dynia hokkaido- wartości odżywcze
Dynia hokkaido jest prawdziwym bogactwem wartości odżywczych. Można ją wykorzystać do przygotowania wielu zdrowych potraw. Posiada w sobie ogromną dawkę witaminy A. Wystarczy zjeść tylko 100 g tej odmiany dyni, aby przyjąć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Co dokładnie można znaleźć w dyni hokkaido?
- witamina A,
- witamina C,
- witaminy z grupy B,
- witamina K,
- niacyna,
- błonnik,
- wapń,
- magnez,
- fosfor,
- potas.
Z uwagi na dosyć wysoką zawartość cukrów (3,5 g na 100 g produktu), należy zachować umiar w jej spożywaniu.
Dynia hokkaido- kcal
Jest to gatunek niezwykle sycący, a przy tym zawierający niewielką ilość kalorii. Właśnie z tego względu jest ona polecana w diecie osób odchudzających się czy też diabetyków. Co ważne, dostarcza też całkiem pokaźną ilość błonnika. W 100 g tego pysznego przysmaku znajduje się tylko 35 kcal. To znakomity składnik potraw lekkostrawnych. W porównaniu do marchewki ma ona na 100 g produktu już 41,3 kcal.
Dynia hokkaido- właściwości zdrowotne
Dynia hokkaido jest cennym źródłem różnych substancji odżywczych, a tym samym odznacza się unikalnymi właściwościami zdrowotnymi. Przetwory zrobione z dyni mają działanie moczopędne, przez co można po nie sięgać w procesie leczenia chorób układu krążenia i nerek. Odmiana ta wpływa też na organizm odtruwająco, a także wspiera przemianę materii. Jej spożycie działa też stymulująco na wydzielanie żółci. Ze względu na zawartość w niej błonnika, spożywanie dań z tym składnikiem zapewnia uczucie sytości, przeciwdziała zaparciom oraz pomaga w regeneracji błony śluzowej przewodu pokarmowego. Dynia hokkaido jest zasadotwórcza, a więc jest w stanie odkwasić organizm, działa nawilżająco, wzmacnia układ odpornościowy, stymuluje wytwarzanie płynów wewnętrznych, jak i pomaga w leczeniu infekcji. Witaminy w niej zawarte pomagają w zachowaniu zdrowego wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Dynia ta zalecana jest też w diecie dzieci, gdyż przeciwdziała rozwojowi krzywicy, ochrania przed nowotworami, działa przeciwzapalnie i wzmacnia wzrok. W jej pestkach obecny jest magnez, wapń, siarka, potas i cynk. Ponadto, są one doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sok z surowej dyni oraz jej pestki, są w stanie eliminować z przewodu pokarmowego wirusy i pasożyty. Spożywanie tego przysmaku działa też korzystnie na pracę mózgu, z uwagi na zawartość cennego cynku i lecytyny. Odmiana hokkaido zawiera również substancje o właściwościach wyniszczających wolne rodniki, które prowadzą do przedwczesnego starzenia się organizmu. Składniki w niej zawarte obniżają też poziom cholesterolu.
Jak wygląda uprawa tej rośliny?
Dynia hokkaido nie sprawia żadnych trudności w uprawie, nawet dla osób niedoświadczonych. Wysiew nasion następuje w polskich warunkach klimatycznych dopiero po zakończeniu przymrozków. Najczęściej nasiona wysiewa się już w II połowie maja, kiedy to temperatura wynosi minimum 12 stopni Celsjusza. Jest to najniższa temperatura niezbędna tej roślinie do wykiełkowania. Nasiona umieszcza się bezpośrednio do gruntu, na głębokości ok. 3 cm. Warto pamiętać, że dynia hokkaido bardzo się rozrasta, a więc musi mieć dużo miejsca na prawidłowy wzrost (2x,1,5m). Dynię można też uprawiać z rozsady, wówczas sadzonki wysadza się do ziemi w II połowie maja, po ich wcześniejszych zahartowaniu. Roślina ta preferuje stanowiska ciepłe i słoneczne. Ponadto, lubi gleby próchnicze, żyzne i przepuszczalne. Podłoże dla niej powinno być stale lekko wilgotne i dobrze, jeśli jego odczyn pH jest obojętny czy też lekko kwaśny.
W jaki sposób jeść dynię hokkaido?
Z dyni Hokkaido da się zrobić wiele znakomitych potraw. Bez trudu da się ją gotować, piec, smażyć czy grillować. Ogromną jej zaletą jest to, że można ją spożywać wraz ze skórką, zachowując przy tym wiele jej cennych wartości odżywczych. Do ugrillowania dyni nie trzeba jej więc wcale obierać, a w tej postaci jest wyjątkowo pyszna, jak i szybka do przyrządzenia. Aby ją przygotować, wystarczy tylko wymyć dynię, wyjąc gniazda nasienne i ją pokroić. Równie pyszna jest dynia pieczona, która przypomina smakiem pieczone kasztany jadalne czy ziemniaki. Co ważne, pestki po uprażeniu będą również znakomitym dodatkiem wielu dań. Z tej odmiany dyni można przyrządzić aromatyczną zupę, kremy, placki, ciasta, puree i wiele więcej. Jej atutem jest to, że podczas gotowania nie rozpada się, a więc można z niej stworzyć danie, w którym znajdą się całe kawałki dyni.
Dynia hokkaido- gdzie kupić?
Nie ma problemów z zakupem dyni Hokkaido, gdyż jest ona dostępna w wielu miejscach. Można ją dostać między innymi w większych sklepach i hipermarketach. Znajduje się też często w asortymencie sklepów internetowych, na przykład tych ze zdrową czy ekologiczną żywnością.
Dynia hokkaido może stanowić doskonały dodatek do przygotowywanych dań, jak i stanowić ich główny element. Odmiana ta wpływa korzystnie na cały organizm człowieka i z pewnością warto ją uwzględnić w diecie.