Należy mieć świadomość, że sery uważane są za wrogów zdrowej diety. Znajdują się w nich laktoza i tłuszcz. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wspomniane produkty zawierają w swoim składzie bardzo łatwo przyswajalne białko, a także wapń. Czy sery są zdrowe?
Jakie witaminy i wartości odżywcze zawierają sery?
Warto wiedzieć, że sery są niezwykle bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Z kolei wspomniane białko jest jednym z najbardziej istotnych składników pożywienia. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że niedobór białka w diecie może przyczynić się do następujących zmian w organizmie: zahamowanie wzrostu u dzieci, degradacja wątroby czy niedokrwistość.
Godny uwagi jest również fakt, że sery zaliczane są do najbogatszych źródeł tłuszczu zwierzęcego. Jak wiadomo wspomniane tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii dla organizmu. Ponadto tłuszcze, które znajdują się w 100 gramach omawianego produktu zawierają witaminę A w ilości pokrywającej aż 20% dziennego zapotrzebowania. Nie można zapomnieć, że sery są niezwykle sycące. Przyczyniają się także do zahamowania wydzielania soku żołądkowego.
Należy mieć świadomość, że sery są także niezwykle obfitym źródłem fosforu i wapnia. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że rola wspomnianych składników nie będzie ograniczała się tylko i wyłącznie do udziału w budowie zębów i kości. Z kolei fosfor odgrywa istotną rolę w bardzo dużej liczbie istotnych procesów życiowych.
Warto wiedzieć, że witaminy A, B1, a także B2 mają duże znaczenie dla utrzymania właściwego stanu zdrowia. Godny uwagi jest fakt, że witamina A pobudza tworzenie się zupełnie nowych tkanek i komórek. Nie można zapomnieć, że brak wspomnianej witaminy A wywołuje suchość i łuszczenie się skóry, a także zmiany w narządach wzroku czy łamliwość włosów.
Koniecznie trzeba również zdawać sobie sprawę, że duże niedobory witaminy B1 mogą przyczynić się do zmian degeneracyjnych w układzie nerwowym. Ponadto brak właściwej ilości witaminy B2 objawi się istotnymi zmianami na zewnętrznych częściach jamy ustnej oraz języku.
Które wyroby mleczne warto jeść trenując na siłowni?
Warto wiedzieć, że posiłek spożyty przed treningiem jest niezwykle istotny dla sportowców bez względu na uprawianą dyscyplinę. Godny uwagi jest fakt, że osoby trenujące praktycznie podczas każdej sesji ćwiczeniowej będą potrzebowały zarówno ogromnej ilości energii, jak i siły w mięśniach. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, ze osoby uprawiające sport bardzo poważnie zastanawiają się, co dokładnie jeść, a czego nie jeść przed treningiem. Czy spożywanie produktów mlecznych będzie dobrym rozwiązaniem?
Należy mieć świadomość, że małe sery, mleko czy kefiry są niezbędnym źródłem wapnia, a także świetnie przyswajalnego białka. Dwa wspomniane składniki są zatem konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rekomendowane jest spożywanie ich po treningu. Dzięki temu zadziałają zarówno na regenerację, jak i budowę masy mięśniowej. W ten sposób wzmocniony zostanie także układ kostny. Osoby regularnie ćwiczące na siłowni bardzo często zastanawiają się, czy zalecane jest spożywanie wyrobów mlecznych przed treningiem.
Sportowcy, jak i dietetycy uważają, że nie będzie to dobre rozwiązanie. Warto wiedzieć, że nabiał spożyty przed wysiłkiem fizycznym może przyczynić się do nieprzyjemnych dolegliwości. Bardzo trudnym zadaniem będzie wtedy wykonanie dobrego i efektywnego treningu. Ponadto mogą pojawić się nudności czy skurcze żołądka. Osoby ćwiczące doskonale zdają sobie sprawę, że wspomniane objawy nie będą sprzyjać ćwiczeniom fizycznym. Należy mieć świadomość, że białko nie jest także istotnym składnikiem, który powinno się spożywać przed różnego rodzaju ćwiczeniami. Zdecydowanie ważniejsze są wtedy węglowodany. Nie tylko napędzają one organizm do pracy, ale również pozwalają na produkcję energii w mięśniach.
Godny uwagi jest fakt, że zostały nawet przeprowadzone badania na kolarzach dotyczące wchłanialności wapnia z nabiału, a także jego działania na efektywność sportowców. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że grupa została wybrana nieprzypadkowo. Warto wiedzieć, że kolarze są bardzo narażeni na ewentualne ubytki w tkance kostnej. Jest to bowiem spowodowane faktem, że osoby uprawiające kolarstwo zawodowo są zmuszone do utrzymywania niskiej wagi ciała.
Należy mieć świadomość, że młodzi sportowcy musieli przeprowadzić intensywny trening. Zadaniem pierwszego kolarza było spożycie posiłku bogatego w wapń z kolei drugi miał zjeść posiłek zawierający śladowe ilości wapnia. Warto wiedzieć, że zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku badany był poziom markerów, który w najprostszym możliwym przypadku jest odpowiedzialny za zwiększenie resorpcji tkanki kostnej. Wyniki jednoznacznie dowiodły, że poziom wspomnianych markerów obniżył się w grupie kolarzy, którzy przed treningiem spożyli nabiał.
Nie jest zatem zalecane spożywanie produktów mlecznych przed treningiem. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie wspomnianych produktów po wysiłku fizycznym.