Przepisy i dieta

5 przepisów na zdrowotne jesienne napary

Okres jesienno-zimowy często związany jest z sezonowym spadkiem odporności. Często czujemy się osłabieni i zmęczeni szybko zapadającym zmrokiem. Dodatkowo wielu z nas łapie infekcje odpowiedzialne za występowanie dokuczliwych objawów przeziębienia i grypy. W dzisiejszym artykule przedstawimy sprawdzone jesienne napary, które natychmiast postawią Cię na nogi.

Dlaczego warto sięgać po naturalne metody budowania odporności?

Wiele produktów spożywczych oraz liczne zioła pozwalają na skuteczne budowanie odporności. Preparaty immunostymulujące powinny jednak stanowić stały element diety. Spożywane okazjonalne nie przynoszą bowiem pożądanych rezultatów. Fitoterapia, czyli ziołolecznictwo oraz odpowiednio zbilansowana dieta pozwalają na poprawę funkcjonowania całego organizmu.

Do najważniejszych zalet medycyny naturalnej należy ich dobroczynny wpływ na całe ciało. Dodatkowo w przeciwieństwie do syntetycznych preparatów, kładzie ona nacisk na profilaktykę chorób. Działa przy tym łagodniej i wolniej, pozwalając organizmowi na samodzielną walkę z infekcją. Co więcej, ziołolecznictwo jest bezpieczne i nie wiąże się z występowaniem skutków ubocznych.

Co pić jesienią?

Odpowiednie składniki spożywcze oraz zioła pozwalają zadbać o to, aby naturalny system odporności funkcjonował prawidłowo. W tym celu warto sięgać po napary i napoje bogate w witaminę C, która bezpośrednio wpływa na działanie systemu immunologicznego. Ważnym składnikiem pozostaje także witamina A, która wspiera antybakteryjne działanie lizozymu, znajdującego się w płynach ustrojowych.

Wielu z nas kojarzy jesień ze spadkiem energii. Z tego powodu warto sięgać po napoje bogate w energetyczne przyprawy korzenne, takie jak żeń-szeń i imbir. Dodatkowo należy zatroszczyć się o oczyszczanie organizmu po lecie, a owocowe i kwiatowe napary zamienić na herbaty pu-erh, które pozwalają przyspieszyć metabolizm oraz przemianę materii. Jak wybrać najlepszy naparJak zrobić sprawdzoną zdrowotną mieszankę?

1. Imbirowy napój z cytryną i miodem

Wybierz klasyczny i sprawdzony naparJesień to okres, w którym szczególnie chętnie sięgamy po rozgrzewające napoje. Imbir wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie sprawdza się podczas leczenia pierwszych objawów infekcji. Często bywa porównywany do aspiryny. W połączeniu z cytryną, która stanowi bogate źródło witaminy C i miodu o działaniu wzmacniającym i antybakteryjnym uchroni Cię przed zachorowaniem.

Przygotowanie naparu rozpocznij od obrania i pokrojenia imbiru w cienkie plasterki. Następnie gotuj korzeń w wodzie przez co najmniej 10-15 min w małym garnuszku. Po lekkim przestudzeniu płynu dodaj cytrynę oraz ulubiony miód. W przypadku przeziębienia najlepiej sprawdzi się ten pozyskiwany z kwiatów lipy, o dodatkowym działaniu przeciwkaszlowym. Co więcej, wspiera leczenie zapalenia zatok przynosowych.

Miód rosmaryn i cytryna to niezwykle rozgrzewające trio.

2. Napar z rozmarynem i żurawiną

Napary na przeziębienie z rozmarynem wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne i przeciwbólowe. Dzięki temu znajduje zastosowanie w profilaktyce wielu chorób, np. cukrzycy. Przyspieszają przy tym odchudzanie oraz sprawdzają się w leczeniu infekcji dróg moczowych. Żurawina natomiast wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Dezynfekuje przy tym jamę ustną i gardło. Podobnie jak rozmaryn, sprawdza się także w leczeniu zapalenia pęcherza.

50 g świeżej żurawiny opłucz i zagotuj w rondelku razem z 3-4 gałązkami rozmarynu. Owoce należy gotować do momentu aż zmiękną oraz wypuszczą soki. Następnie tak powstałą mieszankę należy przecedzić i odlać do szklanki. Do naparu warto dodać plasterki pomarańczy lub cytryny oraz łyżeczkę miodu, jeśli całość jest zbyt kwaskowata.

Napary z rosmarynem są bardzo skuteczne m.in przeciwko cukrzycy

3. Miętowy napar z jabłkiem i cytryną

Mięta słynie ze swoich właściwości łagodzących dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie. Łagodzi przy tym nudności, także u kobiet w ciąży. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu jest stosowany w łagodzeniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Napary na katar z mięta łagodzą przy tym objawy kaszlu. Jabłka stanowią dodatkowe źródło wielu witamin, w tym wit. C, która pozwala na naturalną stymulację układu odpornościowego.

Jak przygotować napary na kaszel z miętą? Rozpocznij od zaparzenia zioła przez około 3-6 min pod przykryciem. Długość parzenia wpłynie bezpośrednio na aromat i intensywność smaku. Po lekkim przestygnięciu mieszanki dodaj plasterek cytryny i kilka plasterków jabłka. Całość możesz uzupełnić dodatkiem ulubionego miodu.

Na kaszel najlepiej nadadzą się napary z miętą.

4. Czarna herbata rozgrzewająca

Jesienna herbata z przyprawami stanowi doskonały sposób na relaks podczas długich deszczowych wieczorów. Przygotowanie naparu rozpocznij od zaparzenia herbaty razem z łyżeczką kurkumy oraz laską cynamonu przez 3 minuty pod przykryciem. Zanim zalejesz mieszankę, odczekaj chwilę, aż woda odrobinę przestygnie. Kurkuma o działaniu przeciwzapalnym odgrywa ważną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób sezonowych, natomiast cynamon charakteryzuje się działaniem przeciwwirusowym i dezynfekującym. Następnie dodaj starty imbir, łyżeczkę miodu oraz plasterki cytryny.

Do czarnej herbaty będzie pasować m.in. cynamon.

5. Jesienny kompot z owoców

Ciekawą alternatywą dla słodzonych soków stanowią kompoty z sezonowych owoców o właściwościach rozgrzewających. Przygotowanie napoju rozpocznij od zagotowania 2 litrów wody. Następnie wybierz swoje ulubione owoce sezonowe, takie jak śliwki, figi, gruszki oraz jabłka. Całość możesz uzupełnić rozgrzewającymi przyprawami m.in.: imbirem, goździkami, kardamonem i anyżem oraz ziołami. W jesiennym kompocie nie może zabraknąć także suszonych daktyli, rodzynek oraz moreli. Wybór składników powinien być jednak dostosowany do Twoich preferencji smakowych. Wybrane produkty pokrój i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

Niezależnie od tego, czy wybierzesz napary na zatoki, kaszel czy katar naturalne składniki kompleksowo wzmocnią Twój organizm i zadbają o poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Zadbaj o siebie tej jesieni i postaw na rozgrzewające napoje o właściwościach zdrowotnych!

Kompoty z sezonowych owoców to świetny sposób na rozgrzanie i zwiększenie odporności.

Poznaj też inne jesienno-zimowe przepisy:

Zdrowa jesienna kuchnia. Dynia – przepisy fit

Promaker Isolate Odżywka Białkowa