Przepisy i dietaRanking

5 najlepszych fit przepisów na święta!

Święta Bożego Narodzenia nierozerwalnie wiążą się ze wspólnym biesiadowaniem. To element tradycji tak samo, jak wręczanie prezentów, kolędowanie, czy dzielenie się opłatkiem. Kolacja wigilijna, czy świąteczny obiad są okazją do rodzinnych spotkań i miłego spędzania czasu. To, co podawane jest wtedy na stół najczęściej zgodne jest z tradycyjną kuchni polskiej. W wielu rodzinach przekazywane są z pokolenia na pokolenie ulubione przepisy na pierogi, karpia, czy barszcz z uszkami. Mimo że potrawy te są pyszne to jednocześnie bardzo kaloryczne. 

Jak odchudzić bożonarodzeniowe menu? 

Z różnych względów możesz nie mieć ochoty na to, aby w święta jeść tłusto i obficie. Niektórzy dbają o sylwetkę, inni są na diecie wegańskiej. Czasami rezygnacja z ulubionych potraw jest też podyktowana względami zdrowotnymi. Jednak żaden z tych powodów nie musi być przyczyną tego, że w Wigilię trzeba będzie odmówić sobie pierogów, czy zrezygnować z ulubionego sernika.

W książkach kucharskich i na blogach kulinarnych można znaleźć mnóstwo przepisów na nowoczesne, świąteczne dania. Z pewnością wiele z nich jest smacznych, ale nie do końca przywodzi na myśl bożonarodzeniowy klimat. Na szczęście można poradzić sobie z tym inaczej. Fit przepisy na święta mogą smakować tak, jak u mamy, czy babci, a jednocześnie nie sprawiać, że wraz z Nowym Rokiem trzeba będzie przejść na dietę.

Można bowiem przygotować tradycyjne dania, zamieniając wysokokaloryczne składniki na bardziej dietetyczne. Dobrym pomysłem, aby dania na Boże Narodzenia były bardziej fit jest zmiana sposoby ich przyrządzania. Zamiast smażyć, można piec. Tradycyjne gotowanie, można zamienić na przygotowanie dań na parze. 

Dietetyczne i zdrowe przepisy na świąteczne dania 

Zdradzimy Ci 5 prostych i sprawdzonych przepisów na tradycyjne, bożonarodzeniowe potrawy w wersji fit. Przygotowując je masz gwarancję, że każdy zje je ze smakiem i jednocześnie poczuje tradycyjny, świąteczny klimat.

1. Fit pierogi z kapustą i grzybami 

Tradycyjne pierogi z kapustą nie są może najbardziej kalorycznym świątecznym daniem. Jednak wiele osób przygotowuje je w taki sposób, że stają się ciężkostrawne. Do farszu dodawane jest sporo tłuszczu. Później często odsmażane są na maśle, co też dodaje im kalorii. Jak zatem przygotować je, aby były bardziej dietetyczne?

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej razowej;
  • szklanka gorącej wody;
  • 400 g kapusty kiszonej;
  • 30 g suszonych grzybów;
  • jedna, spora cebula; 
  • przyprawy: kminek, majeranek, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie;
  • łyżeczka oliwy.

Przygotowanie:

Grzyby trzeba namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kapustę należy wypłukać, aby nie była zbyt kwaśna i w razie potrzeby pokroić na mniejsze części. Kapustę należy ugotować z dodatkiem takich przypraw jak kminek, majeranek, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Po ok. 30 minutach można dodać do niej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Do kapusty trzeba też dodać cebulę podsmażoną na niewielkiej ilości oliwy.

Z mąki oraz wody należy przygotować ciasto. Gdy będzie gotowe, trzeba je cienko rozwałkować. Na wycięte z niego kółka połóż farsz i zlec brzegi ciasta. Gotowe pierogi gotuj przez kilka minut. Podawaj je bez żadnych dodatków.

Zamiana mąki na zdrowszą wersję oraz ograniczenie dodatku tłuszczu to dobry sposób, aby tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami były bardziej fit.

2. Pieczony karp 

Najczęstszym sposobem przygotowania świątecznej ryby jest jej usmażenie. Ociekające tłuszczem płaty zdecydowanie nie są dietetyczne. Można w prosty sposób odchudzić karpia lub inną rybę, decydując się na upieczenie jej w piekarniku. Danie będzie równie aromatyczne, jak tradycyjne, ale też o wiele zdrowsze. Mogą po nie sięgać nawet ci, którzy zazwyczaj nie jedzą świątecznej ryby.

Składniki:

  • 1,5 kg filetów z karpia lub innej ryby;
  • 2-3 cytryny;
  • sól i pieprz;
  • koperek oraz natka pietruszki;
  • oliwa.

Przygotowanie:

Rybę należy oczyścić i wypłukać pod wodą, po czym dokładnie osuszyć. Przygotowane dzwonka zamarynuj sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami, oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. Gotową rybę ułóż na blaszce do pieczenia. Na każdy kawałek mięsa połóż plasterek cytryny. 

Karpia należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Danie będzie gotowe po ok. 40 minutach. Ryba pozbawiona nasączonej tłuszczem panierki z pewnością jest jednym z fit przepisów na święta.

3. Śledzie w jogurcie naturalnym

Na świątecznym stole oprócz przysmaków takich jak barszcz, pierogi, czy ryby podawane są różnego rodzaju dodatki. Jednym z najpopularniejszych z nich są śledzie. Tradycyjnie podaje się je w śmietanie lub oliwie. Dlaczego zatem nie zmienić nieco tradycji i nie podać sałatki fit na święta Bożego Narodzenia w nieco odchudzonej wersji? 

Składniki:

  • 500 g płatów śledzi matias;
  • 2 średniej wielkości cebule;
  • 300 g jogurtu greckiego;
  • jabłko;
  • musztarda;
  • cytryna;
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

Matiasy trzeba opłukać i zalać zimną wodą. Najlepiej jest moczyć je w niej przez całą noc. Następnie wodę trzeba odlać, a rybę osuszyć. Płaty pokrój na paski o grubości około 2 cm. W tym czasie pokrój cebulę. Posól ją i odstaw, aby puściła sok. Jabłko zetrzyj na tarce. Połącz wszystkie składniki i dodaj jogurt. Dopraw musztardą, solą oraz pieprzem.

4. Fit pierniczki

Zapach miodu i przypraw korzennych to także nieodłączne elementy tworzące świąteczny klimat. Pierniczki przygotowane tradycyjnie są pyszne, ale też niezbyt dietetyczne. Jak zatem przygotować je, aby można je jeść bez obaw o to, że przybędzie ci dodatkowych kilogramów? 

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki i dokładnie je wymieszaj. W drugim naczyniu połącz składniki płynne. Całość wyrabiaj, aż do uzyskania konsystencji zwartego ciasta. Następnie rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm i wycinaj z niego pierniczki. Upiecz je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 minut. Jeśli chcesz, aby miały mniej kalorii, nie polewaj ich lukrem. 

5. Niskokaloryczny świąteczny sernik piernikowy

Fit ciasta na święta Bożego Narodzenia? To możliwe! Przygotuj sernik w odchudzonej wersji jedz go bezkarnie przez całe święta.

Składniki:

  • 2 opakowania korzennych ciastek;
  • pół kostki miękkiego masła;
  • 1 kg twarogu w wiaderku;
  • 1/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego;
  • 4 jajka;
  • 1 łyżka masy ziemniaczanej;
  • 125 ml śmietanki kremówki;
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej.

Przygotowanie:

Pokrusz w blenderze ciastka i połącz je z roztopionym masłem. Przełóż je na spód tortownicy. Ubij jajka i stopniowo dodaj do nich ser. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietankę, przyprawę korzenną i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelej na ciasteczkowy spód i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. 

Promaker Isolate Odżywka Białkowa