Spód:
- 100g mąki owsianej
- 50g otrębów
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100g twarogu
Wszystkie skladnik zagniatamy. Powstałą masą wylepiamy formę do tarty. Na powierzchni ciasta robimy dziurki za pomocą widelca. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
W czasie kiedy nasz spod się zapieka, zabieramy się za przygotowanie farszu:
- 400g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie sera feta
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- dwa jajka
- pieprz, sól, czosnek granulowany
Czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną wczesniej patelnię z łyżką oliwy. Dodajemy odsączony szpinak. Kiedy woda odparuje, doprawiamy solą, pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Jajka mieszamy z jogurtem i przyprawami. Do wystudzonej juz masy szpinakowej dodajemy pokruszoną fetę oraz masę z jajkiem. Wszystko wylewamy na przygotowany wcześniej spód i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 minut.
Jest to podstawowa wersja tarty, którą według potrzeb możemy wzbogacić o inne dodatki takie jak na przykład kurczak czy tez ser żółty.