DietaPrzepisy i dieta

Pyszna tarta ze szpinakiem

Spód:

  • 100g mąki owsianej
  • 50g otrębów
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100g twarogu

Wszystkie skladnik zagniatamy. Powstałą masą wylepiamy formę do tarty. Na powierzchni ciasta robimy dziurki za pomocą widelca. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

W czasie kiedy nasz spod się zapieka, zabieramy się za przygotowanie farszu:

  • 400g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • opakowanie sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • dwa jajka
  • pieprz, sól, czosnek granulowany

Czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną wczesniej patelnię z łyżką oliwy. Dodajemy odsączony szpinak. Kiedy woda odparuje, doprawiamy solą, pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Jajka mieszamy z jogurtem i przyprawami. Do wystudzonej juz masy szpinakowej dodajemy pokruszoną fetę oraz masę z jajkiem. Wszystko wylewamy na przygotowany wcześniej spód i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 minut.

Jest to podstawowa wersja tarty, którą według potrzeb możemy wzbogacić o inne dodatki takie jak na przykład kurczak czy tez ser żółty.

 

Przepis: pau1a7

Wysokiej jakości zdrową żywność kupisz tutaj

Promaker Isolate Odżywka Białkowa