Rewelacyjny przepis na fit mazurek bez cukru. Całość przygotowana w 15 minut.
Składniki:
- 400g Mleczka kokosowego 22%
- 30g Białko wegańskie Biotech USA o smaku czekolady z cynamonem
- 150g Mąki migdałowej
- Do spodu 3 łyżki i do polewy na górę łyżka kajmaku bez cukru
- Dżem lub owoce (u mnie dżem aronia bez cukru dla przełamania)
- Około 30g czekolady bez cukru – tylko do polewy
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżeczka gumy guar
- 1/3 szklanki wody do rozrobienia żelatyny
- Substancja słodząca wedle uznania: u nas syrop Good Good
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, następnie dodaj do mleczka kokosowego. Do tego dorzuć białko, wymieszaj na krem, po czym dodaj gumy guar. Następnie wszystko zblenduj i odstaw do czasu przygotowania spodu.
2. Mąkę migdałową wymieszaj z kajmakiem i ugnieć ciasto.
3. Wyłóż formę papierem do pieczenia, a następnie ułóż ciasto i na wierzch wylej krem z punktu pierwszego. Całość wstaw do lodówki na kilka minut, aby stężało.
4. Wyciągnij z lodówki i dodaj owoce lub dżem, u nas aronia, ale pasować będą również inne kwaśne owoce, które pomogą przełamać słodkość. Mogą to być jagody lub porzeczki.
5. Jako polewy użyliśmy rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady wymieszanej na koniec z kajmakiem i syropem bez cukru o smaku karmelu.
6. Na koniec dla dekoracji posypaliśmy całość mąką migdałową.
Przepis stworzyła dla nas Blogerka kulinarna – Przeketonowa