DietaOdchudzanie

Co warto wiedzieć o owocach w diecie?

Owoce to jedne z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Są w stu procentach naturalne i zdrowe, dlatego powinny na stałe zagościć w diecie każdego człowieka, który tylko chce się dobrze odżywiać i o siebie dbać. Kaloryczność jadłospisu to przecież nie wszystko. Można bowiem utrzymywać tę kaloryczność na właściwym poziomie, podobnie jak i masę ciała, a i tak niezdrowo się odżywiać, prowadząc powoli do degradacji organizmu. Ten, kto wie, jakich witamin dostarczają owoce i jakich innych związków są źródłem, raczej nigdy nie będzie ich unikać. Są to produkty, które można postawić niemalże na równi z warzywami. Mają być może więcej kalorii i cukru niżeli warzywa, ale to z kolei sprawia, że stają się doskonałym (oraz zdrowym) zastępstwem dla klasycznych słodyczy, takich jak batoniki, cukierki, wafelki i czekolady.

Co kryją w sobie owoce?

Po pierwsze – wodę. Niektóre z owoców zawierają naprawdę bardzo duże ilości wody, a mowa tu zwłaszcza o arbuzach, które za sprawą swojego składu stają się idealnym owocem niskokalorycznym, który praktycznie nie ma szans odłożyć się w biodrach lub brzuchu. To z kolei sprawia, że arbuzy nie tylko mogą nasycić apetyt, ale równie dobrze zaspokoić pragnienie.

Owoce te wspaniale nawadniają organizm. Owoce to także bogactwo przeróżnych składników odżywczych. Jedno z lepszych źródeł witamin i minerałów, a przede wszystkim witamin antyoksydacyjnych (przeciwutleniaczy – A, C i E) oraz substancji mineralnych takich jak potas, miedź czy fosfor.

Warto jednak wiedzieć, że największa ilość wspomnianych składników odżywczych występuje w owocach tuż pod skórką. Z tego właśnie względu nie zaleca się przykładowo obierania jabłek czy gruszek. Najlepiej jeść je w całości ze skórką, na surowo, krojąc je na mniejsze kawałki.

Jakie owoce w codziennej diecie sprawdzą się najlepiej?

Tak naprawdę każde. Warto dbać bowiem o zróżnicowanie diety i nie ograniczać się wyłącznie do uzupełniania jej jedną odmianą owoców – tą, za którą przepada się najbardziej. Racjonalna dieta to dieta zróżnicowana pod różnymi względami. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by spełniać swoje zachcianki i spożywać zielone twarde jabłka, jeżeli ma się na nie ochotę, jednakże od czasu do czasu warto też zastąpić je dwoma dojrzałymi bananami, egzotycznym kiwi albo mrożonym mango. Ma być różnorodnie i wielokolorowo. Każdy kolor jest bowiem oznaką występowania w produkcie innego barwnika, a każdy barwnik ma inne korzystne właściwości i może inaczej zadziałać na organizm.

W poprzednim akapicie pojawiło się szybkie nawiązanie do mrożonego mango. Czy mrożone owoce są tak samo zdrowe jak te świeże? Czy warto kupować mrożonki, czy może nie ma to większego sensu? Proces mrożenia nie wpływa szczególnie niekorzystnie na skład zamrażanych produktów, dlatego z całą pewnością nie trzeba martwić się o to, że kawałki owoców wyciągnięte z zamrażarki nie będą mieć w sobie żadnych witamin i minerałów, tak na pewno nie będzie. Czasami nawet lepiej sięgnąć po własnoręcznie zebrane owoce – zamrożone, niżeli coś teoretycznie świeżego, co nie będzie nam smakować i pochodzi ze sztucznych upraw. Zwłaszcza zimą, kiedy świeżych produktów po prostu brakuje i trzeba zastępować je czymś innym.

Trec Fruits in Jelly 600g to frużelina, która sprawdzi się idealnie jako alternatywa dla klasycznych dżemów z cukrem.

Czy owoce mogą pomóc w odchudzaniu?

Zdecydowanie! Są to produkty o stosunkowo niskiej kaloryczności, które nie będą zbyt dużym obciążeniem dla diety, a zatem nie sprawią, że dieta okaże się tucząca i zacznie prowadzić do wzrostu wagi. Redukcja wagi może być i przyjemna, …i efektywna. Jeżeli jednak chce się ją przeprowadzić z pomocą owoców, w tym akurat przypadku rzeczywiście wypadałoby się zastanowić nad tym, jakie owoce w codziennej diecie odchudzającej sprawdzą się najlepiej. A na pewno będą to te niskokaloryczne, choć nie tylko, gdyż przykładowo jabłka też zdecydowanie polecane są osobom, które chcą się odchudzać.

Jabłka mogą pochwalić się czymś naprawdę wyjątkowym – wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Osoby odchudzające się, powinny wiedzieć, jak ważną rolę odgrywa błonnik właśnie w procesie redukcji nadmiernej masy ciała. To on pozwala poczuć się nasyconym nawet po niewielkim posiłku. Zwiększa objętość pokarmu w żołądku i gwarantuje uczucie pełności. Jest też substancją zdolną do przyspieszania przemiany materii i usprawniania pracy jelit. Błonnik, podobnie jak inne substancje odżywcze, występuje głównie w skórce i tuż pod skórką owoców, dlatego tak ważne jest to, by jabłek nie obierać przed spożyciem.

Jak obrabiać owoce, by były zdrowe?

Jeżeli tylko istnieje taka możliwość, najlepiej w ogóle ich nie obrabiać. Pokarmy są najzdrowsze wtedy, gdy występują w swojej najbardziej naturalnej formie, dlatego warto zjadać je na surowo. Obróbka termiczna nie jest jednak niczym szczególnie złym. Czy gotowanie i pieczenie owoców usuwa z nich witaminy, minerały i inne dobre związki? Częściowo tak, ale w naprawdę niewielkim stopniu, dlatego aż tak bardzo nie trzeba się tym przejmować, o ile tylko wyżej wymieniony proces obróbki dość szybko się zakończy. Z logicznego punktu widzenia lepiej zjeść upieczone jabłko, niż nie zjeść go w ogóle.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa