Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw na Wielkanoc jest żurek. W niektórych rodzinach zastępuje się go barszczem białym – różnica bazuje na rodzaju zakwasu: zakwas na barszcz biały przyrządza się z mąki pszennej, a zakwas na żurek – z mąki żytniej. Obie te zupy nie mogą obyć się bez towarzystwa białej kiełbasy i kawałków boczku wędzonego.
Tradycyjne potrawy wielkanocne są kaloryczne, bogate w sól i tłuszcze zwierzęce. Jednak w prosty sposób można obniżyć ich wartość energetyczną. Dzięki czemu będzie można cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. Aby obniżyć wartość zbędnych kalorii w żurku, nie rezygnując z kiełbasy, należy kupić tą najchudszą. Gotować ją długo w osobnym garnku, aby wytopił się tłuszcz, który po wystudzeniu należy zebrać z powierzchni zupy. Dodać zakwas z butelki lub zrobiony samodzielnie, unikać dodawania barszczu (żurku) w proszku. Tradycyjną wersję żurku można “odchudzić” również gotując ją na chudej szynce i zabielić jogurtem greckim lub chudą śmietaną. Zrezygnować z dodatku do żurku w postaci chleba lub wybrać pieczywo razowe (najlepiej graham).
Dobrą alternatywą do tradycyjnego żurku jest zupa z pora, ziemniaków i kurczaka. Przygotowana na bazie chudego mięsa i z dodatkiem ziemniaków jest smacznym i sycącym daniem.
Inną alternatywą może być rozgrzewający rosół ugotowany na kurczaku (nie z kostki rosołowej).
Czy drugie danie obiadowe warto „odchudzać”?
Pamiętajmy, że bardziej kaloryczne są potrawy smażone i panierowane, z dodatkiem gęstych sosów i zasmażek. Postarajmy się więc przygotować je w nieco lżejszej formie: w naczyniu żaroodpornym, piekarniku, na parze, duszone – doprawione świeżymi i suszonymi ziołami i przyprawami. Serwujmy je w towarzystwie kolorowych, świeżych warzyw, sałatek, surówek.
Kotlet schabowy lepiej zastąpić filetem z piersi kurczaka, ponieważ mięso wieprzowe ma pięć razy więcej tłuszczu niż potrawy z drobiu. Jeśli decydujemy się na dania obiadowe, muszą być niskokaloryczne np:
- pieczeń z piersi indyka wg Ewy Wachowicz,
- schab pieczony w przyprawach (1 plaster = 160 kcal),
- pieczony kurczak w sosie musztardowym (1 porcja = 250/270 kcal),
- pieczona kaczka (100g = 201 kcal),
Roladki z kurczakiem na paprykowym musie-przepis:
Dania dietetyczne na obiad są bardzo popularne w czasach, gdy każdy chce dbać o swoje zdrowie i wygląd. Danie dietetyczne z kurczakiem można podawać na wiele sposobów – dzięki temu nie znudzą się np.: roladki z kurczakiem na paprykowym musie. Poniżej przedstawiamy przepis:
✅ 70g piersi z kurczaka
✅ 50g świeżych liści szpinaku
✅ 1 celu i ząbek czosnku
✅ łyżka oliwy z oliwek
✅ pół dużej papryki
✅ jedna łyżka koncentratu pomidorowego
✅ 70g makaronu pełnoziarnistego
✅ 35g tofu (sojowy produkt otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego)
Sposób przygotowania:
Umyte piersi z kurczaka mocno rozbij, przypraw solą i pieprzem. Posiekaną cebulę i ząbek czosnku zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj umyty szpinak i podsmaż, aż listki będą miękkie (2 minuty), po czym przypraw pieprzem i solą. Farsz podziel na dwie części, każdą rozłóż na kawałku mięsa i zwiń w roladkę. Smaż na podgrzanej patelni na łyżce oliwy pod przykryciem, aż całe się przypieką.
Mus:
Paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki zmiksuj z tofu i koncentratem pomidorowym, przypraw do smaku. Na talerzu na wyłożonej porcji sosu, ułóż pokrojoną ukośnie na plastry roladę.
Wielkanocny schab z papryką i cukinią-przepis
Alternatywą do schabu ze śliwką jest wielkanocny schab z papryką i cukinią, który jest mniej kaloryczny. Podajemy przepis poniżej:
✅ 1,7 kg schabu środkowego
✅ 3 łyżki oleju
✅ po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku, oregano, papryki ostrej i słodkiej
✅ dwa ząbki czosnku
✅ średnia cukinia
✅ dwie czerwone papryki
✅ sól i pieprz
Sposób przygotowania identycznie jak w przypadku schabu ze śliwką.
Dzięki kilku drobnym zmianom w wielkanocnym menu, możemy ochronić swój organizm przed zgubnym wpływem różnych produktów spożywczych. Co ważniejsze – możemy swoich bliskich zaskoczyć świeżym spojrzeniem na wielkanocną kuchnię i jeszcze bardziej podkreślić wyjątkowość świąt.