Menu wielkanocne zazwyczaj składa się z kilku niezbędnych pozycji. Jednym z jego elementów jest m.in. przystawka, której nie może zabraknąć przed daniem głównym. Stanowi ona wprowadzenie do całego obiadu. Jej zadaniem jest wyostrzenie smaku i pobudzenie apetytu na kolejne posiłki. Dlatego też powinna być odpowiednio skomponowana. Nie może być zbyt sycąca, aby nie odwracać uwagi od głównych dań. Powinna przyciągać swoim wyglądem i smakiem do skosztowania następnych potraw oraz sprawić, iż nie będzie można doczekać się tego, co za chwilę pojawi się na stole. Podana zarówno na ciepło, jak i na zimno powinno być lekka i niezbyt duża.
W okresie wielkanocnym doskonale smakują przystawki z jaj. Faszerowane jajka to zawsze dobry pomysł na sprawdzoną przystawkę. Jest to klasyk na świątecznym stole, są bez wątpienia prawdziwą tradycją, smakują wyśmienicie w połączenia z ostrym chrzanem tartym.
Farsz można przygotować na wiele sposobów. Jednak zazwyczaj podstawa jest bardzo podobna: potrzeba do niego ugotowanych na twardo żółtek, głównego dodatku smakowego oraz spoiwa np. majonezu, śmietany, jogurtu czy serka. Pamiętajmy zawsze o „odchudzeniu” farszu, czym mniej kaloryczny – tym lepiej.
Jajka faszerowane pieczarkami:
Jajka – 10 sztuk
Pieczarki – 10 sztuk
Cebula – 1-2 sztuki
Masło klarowane – dwie łyżki
Serek śmietankowy (może być smakowy, zamiast majonezu) – 3 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Ewentualnie natka pietruszki
Przygotowanie:
Ugotowane i obrane jajka pokrój na połówki. Pieczarki umyte i pokrojone w plasterki, a cebulę w kostkę, podsmaż na maśle (pięć minut), gdy ostygną zmiksuj. Podsmażone pieczarki z cebulą, żółtka jaj, serek śmietankowy, ewentualnie natkę pietruszki ponownie zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną i nakładaj po dwie łyżeczki do każdej połówki jajka, udekoruj.
Coraz większą popularność zyskują też farsze z wykorzystaniem: tuńczyka, łososia, pieczarek, chudej szynki oraz zieleniny: pietruszki, szczypiorku, koperku. Im więcej zielonego, tym lepiej – farsz jest delikatny i dietetyczny.
Pomysłów na faszerowane jajka jest wiele, warto postawić na klasyczne farsze, ale i zaskoczyć gości nowymi propozycjami – od farszu rybnego, przez mięsny, aż po nadzienie warzywne. Mało popularnym, ale ciekawym pomysłem są jajka faszerowane cukinią lub nowalijkami, ziołami czy kiełkami. Różne dodatki do farszu wynikają z dostępności różnorodnych składników, których kiedyś w polskiej kuchni brakowało: awokado, kawioru, łososia itp. Ale również te zawsze dostępne i tanie składniki: buraczki, groszek, szynka, warzywa, wiosenne nowalijki oraz zioła powodują, że farsz dodaje smaku i uroku, a jajka faszerowane stają się ozdobą wielkanocnego stołu. Jajka faszerowane to kulinarny, ponadczasowy hit – każdej Wielkanocy.
Co z tradycyjnym pasztetem? – jest bardzo kalorycznym produktem. Najlepiej, aby pasztet był przygotowany z drobiu (chudy rodzaj mięsa). Dobrą alternatywą jest pasztet warzywny.
Sos bez kalorii Wytrawny 6PAK Sauce 500ml Ketchup Ostry kupisz tutaj.
Przepis na pasztet z pieczarek
Składniki:
1 kilogram pieczarek
5 jajek
½ szklanki bułki tartej
2 cebule
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki, tymianek
sól, pieprz
Wykonanie:
Starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę – smażymy na oleju, studzimy, mielimy w maszynce o dużych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do keksówki i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Produktem spożywczym, który dominuje na wielkanocnym stole jest majonez jako składnik sałatek, który znacząco podnosi kaloryczność potraw (100 g majonezu to prawie 700 kcal). Sposobem na obniżenie kaloryczności majonezu jest łączenie go z chudym jogurtem naturalnym w proporcji 1:1 i ulubionymi ziołami. Sałatki są głównie ze świeżych warzyw, często z dodatkiem innych składników, w tym poddanych obróbce termicznej. Dodajemy przyprawy oraz w zależności od charakteru różne sosy na bazie oliwy, śmietany czy majonezu – ewentualnie połączonego z jogurtem naturalnym.
Przyprawa Sól Kanabifarm Sól Solniczka 200g kupisz tutaj.
Wiosenna sałatka warstwowa (przepis):
Dwie garście roszponki
3 jaja
100 g sera feta
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewki
3 łyżki majonezu
mały jogurt naturalny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki i jej warstwy:
- roszponkę układamy na dno szklanego naczynia,
- rzodkiewkę kroimy w półplasterki,
- jogurt z majonezem doprawiamy solą i pieprzem,
- obranego ogórka kroimy w dużą kostkę,
- ser feta w kosteczkę,
- jaja ugotowane, pokrojone w dużą kostkę,
- wierzch posypujemy posiekanym koperkiem.
Sałatki na Wielkanoc powinny być przede wszystkim zdrowe, bogate w witaminy i inne składniki odżywcze, których potrzebuje nas organizm. Nie zapominajmy o świeżych ziołach, np. kolendra, mięta, natka pietruszki. Można dodać świeże warzywa, np. papryka, ogórek, pomidory. Dobrym pomysłem może być dodanie warzyw konserwowych: kukurydza, groszek, seler, ogórki kiszone, cieciorka. Sałatki wielkanocne powinny zawierać jajka, które są dobrym źródłem białka.
Wielkanocny stół w wersji FIT. Smacznego!