Ocet jabłkowy jest produktem powstającym w procesie fermentacji owoców oraz soku jabłkowego. Już w starożytności doceniano jego właściwości zdrowotne i pozytywny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu. Współcześnie znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie, gastronomii oraz kosmetologii, stając się częstym składnikiem samodzielnie przygotowywanych środków do pielęgnacji skóry i włosów. W dzisiejszym artykule dowiesz się, jakie są właściwości tego ciekawego produktu oraz czy ocet jabłkowy ułatwia odchudzanie.
Ocet jabłkowy – właściwości zdrowotne
Ocet jabłkowy powstaje w naturalnym procesie fermentacji jabłek. Z tego powodu jego skład jakościowy i ilościowy będzie zależeć od szeregu czynników, m.in. od odmiany wykorzystanych owoców. Każdy z nich odznacza się jednak wysoką zawartością związków biologicznie aktywnych, które posiadają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W occie jabłkowym znajdziemy między innymi duże ilości antyoksydantów, czyli związków chemicznych, których głównym zadaniem pozostaje zwalczanie wolnych rodników tlenowych. To właśnie one odpowiadają m.in. za procesy starzenia oraz występowanie niektórych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca oraz miażdżyca.
Chcesz zacząć spożywać ocet jabłkowy? Właściwości kwasu jabłkowego, czyli głównego składnika produktu docenią diabetycy oraz pacjenci borykający się z chorobami kardiologicznymi. Pozwala bowiem na skuteczne obniżenie cukru, zwiększając przy tym wrażliwość komórek na insulinę.
Zmniejsza także stężenie cholesterolu, ułatwiając wydzielania kwasów trawiennych, zwiększając lipolizę i zmniejszając lipogenezę.
Dodatkowo wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Z tego powodu może być stosowany zewnętrznie w formie płukanek oraz okładów na skórę.
Dlaczego warto włączyć ocet jabłkowy do codziennej diety?
Ocet jabłkowy jest bogatym źródłem witamin z grupy A, E, K i B. Znajdziemy w nim równocześnie potas, magnez, selen i fluor. Zawarte w nim składniki odżywcze kompleksowo wpływają na kondycję organizmu. Poprawiają stan skóry i paznokci, pamięć oraz stymulują system odpornościowy, wspierając naturalne procesy obronne i regeneracyjne. Zawarty w occie beta-karoten odpowiada m.in. za zachowanie zdrowego wzroku oraz wzmacnia odporność. Woda z octem jabłkowym jest świetnym eliksirem młodości. Przeciwutleniacze nie tylko wspomagają w leczeniu dolegliwości dermatologicznych, np. trądziku, ale także skutecznie przeciwdziałają pojawianiu się zmarszczek.
Ocet jabłkowy na czczo może ułatwić wchłanianie witamin i minerałów zawartych w pożywieniu. Jest świetnym narzędziem profilaktycznym dla osób z insulinooporność oraz pacjentów borykających się ze stanem przedcukrzycowym. Co więcej, ocet może regulować odczuwanie sytości oraz poprawiać przemianę materii, przez co bywa częstym składnikiem diet odchudzających.
Czy ocet jabłkowy ułatwia odchudzanie?
Zastanawiasz się, czy warto spożywać ocet jabłkowy na odchudzanie? Odpowiedź brzmi tak! Zawarty w occie kwas jabłkowy uchodzi za skuteczny sposób spalania tkanki tłuszczowej, pozytywnie wpływając tym samym na efektywność stosowanej diety. Ważnym składnikiem jest dodatkowo pektyna o wysokiej zawartości błonnika. Reguluje tym samym uczucie sytości, zmniejszając nasz apetyt oraz hamując łaknienie. Dzięki niej jemy mniej i nie podjadamy, co pozytywnie wpływa na redukcję masy ciała oraz profilaktykę nadwagi i otyłości. Ponadto zmniejsza aktywność enzymów rozkładających cukry proste. Pozwala zatem na spowolnienie uwalniania glukozy do krwioobiegu.
Pektyny przeciwdziała jednocześnie zaparciom, regulując pracę jelit. Korzystny wpływ na perystaltykę jelit wykazuje również potas, który znajdziemy w produktach fermentacji jabłek. Należy przy tym podkreślić, iż ocet może jedynie przyspieszyć efekty odchudzania oraz ułatwić redukcję zbędnych kilogramów. Podstawą powinna pozostać jednak dobrze zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Odpowiedzmy teraz na pytanie, jak pić ocet jabłkowy?
Jak spożywać ocet jabłkowy?
Przede wszystkim należy pamiętać o to, iż nie należy spożywać octu jabłkowego w czystej postaci. Zbyt wysokie stężenie produktu może powodować bowiem podrażnienia błony śluzowej oraz obciążać układ pokarmowy. Większość osób decyduje się na rozcieńczanie łyżki lub dwóch octu w szklance wody. Dla poprawy smaku można do mieszanki dodać miód, który także odznacza się pozytywnym wpływem na funkcjonowanie organizmu. Napój może być spożywany 1-2 razy dziennie na czczo lub przed posiłkami.
Ocet jabłkowy można spożywać okazjonalnie jako dodatek do sałatek. Świetnie sprawdzi się jako zdrowsza alternatywa cytryny i octu winnego w samodzielnie przygotowywanych dressingach.
Warto pamiętać o tym, iż nie należy przekraczać maksymalnej dziennej dawki octu jabłkowego, która wynosi 30 ml. Podczas zakupów sięgaj po produkty niepasteryzowane, które zawierają większe ilości składników odżywczych. Co więcej, możesz zdecydować się na samodzielne przygotowanie octu jabłkowego.
Jak samodzielnie przygotować ocet jabłkowy w domu?
Jaki jest przepis na ocet jabłkowy? Samo przygotowanie jest wyjątkowo prostym procesem, jednak zajmuje trochę czasu. Fermentacja może trwać bowiem nawet do dwóch miesięcy. Przed przystąpieniem do pracy powinieneś przygotować cztery składniki, czyli jabłka, wodę, drożdże oraz cukier. Rozpocznij od pokrojenia 1,5 kg jabłek. Pamiętaj o tym, aby owoce miały skórę, należy usunąć jedynie pestki. Następnie umieść je w dużym wyparzonym słoiku lub garnku i zalej 1,5 litrem ciepłej wody, w której rozpuszczono uprzednio 3 łyżki cukru. Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
Ciekawym sposobem jest zrobienie octu z pozostałych obierek oraz gniazd nasiennych bez drożdży. Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek? Przygotuj 150 gramów obierek i nasion, 50 g cukru oraz litr wody. Samo przygotowanie będzie takie samo, jak w przypadku tradycyjnego octu opisanego powyżej. Po około 4-8 tygodniach proces fermentacji się zakończy. Aby uzyskać klarowny produkt, przecedź mieszankę przez sito i całość przelej do wyparzonych butelek.
Ocet jabłkowy – przeciwwskazania
Kto powinien uważać na picie octu jabłkowego? Skutki uboczne warto przedyskutować z lekarzem rodzinnym, zwłaszcza gdy planujesz długotrwałe i regularne spożywanie większych ilości produktu. Ostrożność powinni zachować cukrzycy przyjmujący leki i insulinę. W ich przypadku może dojść bowiem do hipoglikemii, czyli nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi. Wśród przeciwwskazań wymienia się także ciąże i laktację. Brakuje bowiem badań naukowych potwierdzających bezpieczne stosowanie octu jabłkowego u kobiet oczekujących dziecka.
Z octu jabłkowego powinny zrezygnować przy tym osoby borykające się z problemami ze strony układu trawiennego. Jego duże ilości mogą powodować podrażnienia błon śluzowych jamy ustnej i gardła. Dodatkowo może nadmiernie obciążać układ trawienny, co jest szczególnie niebezpieczne dla pacjentów leczących chorobę wrzodową. Zachowaj ostrożność w przypadku niedoborów potasu w organizmie oraz leczenia chorób przewlekłych.