CLA, czyli sprzężony kwas linolowy jest bardzo często spotykanym suplementem diety, który przyjmowany jest przez osoby marzące o szczupłej sylwetce. Jednak posiada on wiele innych cennych właściwości, dlatego o jego suplementacji powinny pomyśleć także inne osoby. Naturalnie znajduje się najczęściej w wołowinie oraz mleku. To bardzo cenny związek dla organizmu, dlatego warto zadbać o jego dostarczanie w odpowiednich ilościach. Jakie są właściwości sprzężonego kwasu linolowego oraz jakie powinno być jego dawkowanie? Dowiesz się z poniższego artykułu.
Czym jest sprzężony kwas linolowy (CLA)?
Sprzężony kwas linolowy, czyli CLA jest jednym z najważniejszych dla organizmu kwasów tłuszczowych. W swoim łańcuchu ma aż 18 atomów węgla oraz 2 sprzężone wiązania podwójne. Co oznacza sprzężenie? Jest to wynik podwójnych wiązań znajdujących się przy wiązaniach węgla. Są one rozdzielone tylko jednym pojedynczym wiązaniem. To właśnie sprawia, że CLA jest tak niezwykły, gdyż ta właściwość jest spotykana niezwykle rzadko. Kwas linolowy zaliczany jest do grupy tłuszczów trans, jednak mimo wszystko jest niezwykle ważnym składnikiem, który powinien być obecny w diecie każdego człowieka.
Zyskuje szerokie zastosowanie szczególnie u osób, które uprawiają sport czy dążą do utraty zbędnych kilogramów, dlatego można spotkać go w wielu suplementach diety i odżywkach dla sportowców.
Gdzie znajdziemy sprzężony kwas linolowy?
Przyspiesz metabolizm z Trec Nutrition CLA + Green Tea
Kwas CLA, występuje naturalnie w wielu produktach oraz w suplementach diety. Najczęściej można znaleźć go w czerwonym mięsie i produktach mlecznych. Jego największe ilości znajdują się w:
- wołowinie,
- jagnięcinie,
- wieprzowinie,
- cielęcinie,
- baraninie.
- serach żółtych,
- serach pleśniowych,
- jogurtach,
- tłustym mleku,
- twarogu,
- jajach,
- maśle.
Warto zwracać uwagę na to, aby produkty te znajdowały się w codziennej diecie, a w przypadku nie możności ich spożywania, koniecznie należy pomyśleć o suplementacji kwasem CLA. Zdarza się również, że obecność kwasu CLA w żywności jest w dużej mierze zależna od sposobu hodowli zwierząt. Jak powszechnie wiadomo, składnik ten występuje jedynie w produktach odzwierzęcych, dlatego ważne jest, dla zachowania zdrowia wybierać produkty o dobrym pochodzeniu, najlepiej z małych gospodarstw. Dodatkowo udowodniono również, że sprzężony kwas linolowy w żywności w dużo wyższym stężeniu występuje latem niż zimą. Związane jest to z odżywianiem się tzw. przeżuwaczy, czyli zwierząt.
Jakie są właściwości CLA?
Sprzężony kwas linolowy jest substancją, nad którą badania zostały rozpoczęte już w latach 70. XX wieku. Dzięki temu przez wiele lat rozwoju nauki udało się przypisać mu całe spectrum dobroczynnego działania dla organizmu.
CLA działa przeciwnowotworowo
CLA to bez wątpienia składnik, który wykazuje wiele cennych właściwości dla zdrowia organizmu. Wśród wielu badań nad jego działaniem odkryto, że wykazuje silne działanie antynowotworowe u wielu zwierząt. Badania trwały również na grupie wielu ludzi, dzięki temu wykazano, iż sprzężony kwas linolowy hamuje rozrost wielu nowotworów i przyśpiesza proces leczenie istniejących zmian. Jest szczególnie skuteczny w przypadku komórek czerniaka, białaczki, raka prostaty, raka piersi, raka jajników, raka jamy ustnej, raka jelita grubego oraz raka sutka. Związane jest to szczególnie z cennym oddziaływaniem na organizm, redukowaniem nadmiaru cholesterolu i masy ciała, gdyż nadmiar kilogramów szczególnie obciąża cały organizm.
CLA wspomaga odchudzanie
Silne oddziaływanie kwasu CLA na organizm, sprawia, że powinien on być stosowany przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jego działanie zauważalne jest na wielu płaszczyznach, dzięki temu jest efektywnym środkiem w walce z nadwagą i otyłością. Przede wszystkim pobudza przemianę materii, pozwala na większe wydatkowanie energii, nawet w przypadku pozostawania organizmu w spoczynku. Dodatkowo CLA hamuje odkładanie się trójglicerydów w komórkach tkanki tłuszczowej. To wszystko pozwala na efektywne spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu dużo szybciej można dojść do wymarzonych efektów.
CLA stymuluje układ odpornościowy
W wielu przeprowadzonych badaniach, udowodniono, że kwas CLA świetnie wspomaga działanie układu odpornościowego. Pozwala również na zmniejszanie wielu stanów zapalnych i reakcji alergicznych. Zwiększa również ilość przeciwciał ochronnych, dzięki temu w sytuacji zagrożenia pozwala na szybkie wykrycie zagrożenia i jego zniwelowanie.
CLA wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
Sprzężony kwas linolowy znany jest z właściwości hamujących utlenianie się cholesterolu, dzięki temu zapobiega jego odkładaniu się. Jak wiadomo, to właśnie tworzące się złogi cholesterolowe przyczyniają się do występowania miażdżycy. Dodatkowo kwas CLA wykazuje właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi, a także podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL.
CLA reguluje poziom glukozy we krwi i cholesterolu
Kwas CLA jest szczególnie cennym składnikiem dla osób opornych na insulinę. Wpływa regulująco na jej poziom, a także wrażliwość organizmu na jej obecność. Dodatkowo kwas ten zapobiega odkładaniu się cholesterolu LDL oraz wpływa na wzrost stężenia dobrego cholesterolu, czyli HDL.
Sprzężony kwas linolowy – dawkowanie
Wielem badań wskazuje, że aby odczuwać pozytywne działanie kwasu CLA na organizm jego dzienne spożycie powinno wynosić około 3 gramów. Okazuje się, że wiele osób nie dostarcza poprzez codzienną dietę odpowiedniej ilości tego składnika, dlatego tak ważna jest suplementacja. Powinna ona odbywać się bezpieczne, najlepiej w oparciu o etykietę produktową. Nie ma jednoznacznych badań odnośnie ilości, która nie powoduje skutków ubocznych i może być niebezpieczna dla zdrowia, dlatego warto suplementować kwas w rozsądnych ilościach.
Kwas CLA – skutki uboczne
Kwas CLA, pomimo iż uznawany jest za środek bezpieczny, może dawać skutki uboczne, szczególnie w sytuacji przyjmowania wyższych dawek niż zalecane. Do skutków ubocznych można zaliczyć:
- biegunkę,
- nudności i wymioty,
- stłuszczenie wątroby.
Aby uniknąć wyżej wymienionych problemów, warto podczas suplementacji stosować się do dawkowania zawartego w etykiecie.
Ze względu na właściwości rozrzedzające krew, z przyjmowaniem kwasu CLA powinny uważać osoby borykające się z problemami z krzepliwością krwi. Dodatkowo jego suplementowanie jest niewskazane przez 2 tygodnie przed planowanym zabiegiem chirurgicznym.
Czy sprzężony kwas linolowy rzeczywiście działa na odchudzanie?
W Internecie można znaleźć wiele różnorodnych informacji na temat sprzężonego kwasu linolowego. Wiele osób jest niezwykle zadowolonych z efektów jego działania. Oczywiście nie ma co oczekiwać, że sam kwas CLA pozwoli na zrzucenie wielu kilogramów, jednak w połączeniu z ruchem i zdrową dietą może znacznie przyśpieszyć proces odchudzania.
Dlaczego to właśnie sprzężony kwas linolowy jest tak popularnym środkiem na odchudzanie?
Wszystko przez niezwykle cenne odziaływanie na organizm. Jest szczególnie polecany dla osób otyłych, jednak chętnie stosują go również sportowcy. Pozwala na redukcje tłuszczu, pozostawiając masę mięśniową w odpowiedniej kondycji. Dodatkowo wykazuje działanie hamujące apetyt i odkładanie się tłuszczy. Kwas CLA pobudza obumieranie komórek tłuszczowych i zwiększa wydatkowanie energii nawet w sytuacji pozostawania w czasie spoczynku. Wiele osób wskazuje również, że zapobiega on niechcianemu efektowi jojo.
Sprzężony kwas linolowy w kosmetyce
Sprzężony kwas linolowy CLA świetnie oddziałuje również na skórę. Idealnie sprawdza się w walce z cellulitem, a także wykazuje silne właściwości nawilżające i przeciwzapalne, dlatego jego suplementacja może być szczególnie skuteczna w walce z problemami skórnymi, szczególnie w problemach trądzikowych. Reguluje działanie gruczołów łojowych, redukuje nadmierną szorstkość skóry oraz pozwala na szybszą regenerację skóry. Badania dowodzą, że kwas CLA spowalnia procesy starzenia się skóry, dlatego jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych jak kremy, żele, mydła i balsamy do ciała.